Swiss Alpin Marathon

FrankBThs billede

Turen til Schweiz var min første med Marathon Travel Club og jeg må sige at de levede fuldt op til deres gode ry. Det er nu dejligt at man bare skal melde sig til hvorefter der er andre der foretager hele planlægningen for en :Wink

Udover selve løbet var der mulighed for at deltage i diverse aktiviteter i løbet af ugen. Her satte jeg stor pris på muligheden for at prøvevandre og løbe på en del af ruten til K78. Især opstigningen fra Chants til Keschhütte gjorde et vist indtryk. Hvis jeg ikke på forhånd havde vidst at løbet ville blive hård ... så var jeg ikke spor i tvivl efter at have taget opstigningen med friske ben.

Vejret på ferien var nær det perfekte. Vi havde høj solskin det meste af ugen. Fredag aften trak et kraftigt regnvejr hen over byen, hvilket var med til at rense luften og sørge for at vi ikke kom til byfest. Det var sikkert meget godt når vi nu skulle ud på en 78 km løbe / gåtur dagen efter.

På selve løbsdagen var det lettere overskyet. Det var vi mange der var glad for.

Jeg deltog i løbet K78 sammen med omkring 1.000 andre, men der var rige muligheder for at vælge andre distancer. Der var 2 marathonruter,en 31 km, en halvmarathon, en 11 km og 2 vandreruter. Desuden var der 3 børneløb dagen før ... så der er ingen grund til ikke at tage hele familien med.

For dem der løb K78 var der mulighed for at aflevere en taske med skiftetøj som blev bragt ud ca. halvvejs på ruten. Jeg valgte at sende en mine vandrestøvler derud, da jeg godt kunne regne ud at jeg nok ville bruge meget mere tid på at gå end løbe på det tidspunkt.

Min plan gik på at løbe så meget af de første 30 km jeg kunne og så ellers gå de sidste 48 km med en god fart.

Starten gik kl. 08 om morgenen sammen med K31 og C42. De første 5 km løb vi en rundtur i Davos og her blev jeg en anelse nervøs for om jeg havde taget munden alt for fuld. Allerede indenfor de første 2 km fik jeg sidestik, men det gik da heldigvis over da jeg fik løbet mig varm.

De første 10 km blev løbet i 1 t 5 min. Alt gik efter planen. De næste 10 km efter yderligere 1 t 5 min. Hvis der er nogen der har kigget på højdeprofilen over løbet så ser det ud til at gå jævnt nedad de første 30 km. Set over hele distancen er det også rigtig nok, men det går hele tiden skiftevis opad og nedad. Jeg havde bevidst valgt at gå opad stejle stigninger og at løbe når det gik ligeud og nedad. En klog beslutning der førte mig forbi målet til K31 i Filisur efter 3 t 25 min.

Der var 5 stoptider undervejs i løbet. Nåede man ikke dem blev man taget ud af løbet. Den første var i Filisur efter 3 t 50 min. Herfra blev resten af turen næsten udelukkende gang. Det meste af ruten havde fortrinsvis været på skovstier, men mellem km 34 og 39 blev der løbet på asfalt. En opstigning med op til flere hårnålesving. Man kunne se at det bare gik opad de næste mange km. Jeg tror ikke engang at jeg kunne have løbet her selvom jeg havde været i bedre form.

I Bergün ved omkring km 39 kunne man skifte til det tøj og de sko man havde sendt derop. Det man ikke havde brug for blev selvfølgelig fragtet den anden vej. Jeg skiftede her som planlagt til vandrestøvler, hvilket vist var en god beslutning ... når jeg nu ikke kan få trailsko i min størrelse. Under prøvevandringen var der ret mange der var kommet hjem med gennemblødte løbesko. Der lå sne på toppen og vi skulle passere flere "vandløb" undervejs.

Tidsfristen i Bergün var kl. 13:00. Jeg kom igennem et kvarter før. Det har været den tidsfrist jeg har været en smule nervøs for, men det gik jo lige efter drejebogen.

Opstigningen fra Bergün til Chants gik godt. Her burde jeg nok kunne have løbet, hvis jeg havde været i en ordentlig form ! Fra Chants til Keschhütte er det stort set umulig at løbe. Jeg havde endda lidt besvær med at gå opad. Jeg fik en smule ondt i ryggen pga. den uvante belastning og måtte et par gange holde nogle korte pauser for at få luften. Vi var på vej op i 2.600 meters højde og man kunne godt mærke at luften blev mindre iltholdig.

Jeg nåede tidsfristerne i både Chants og Keschhütte uden problemer :Wink

Fra Keschhütte og til Dürboden gik turen i store træk enten ligeud eller nedad, så hvis man først er kommet så langt bør man også kunne komme i mål. Min udfordring lå i at komme til Dürboden indenfor tidsfristen.

Panoramatrailen vi skulle passere på vej til Scalettepas indbød bestemt ikke til løb. Der lå sne, store løse sten og så var den så smal at to løbere ikke kunne passere hinanden. Tidsfristen ved Scalettepasset nåede jeg lige akkurat. Den frygtede løbslæge, som kunne tage en ud af løbet, var der ikke da jeg kom forbi ... så det var jo bare om at komme videre.

Fra Scalettepas og til Dürboden gik det stort set nedad hele vejen. Der var dog mange store sten, så man skulle koncentrere sig meget for ikke at falde hvis man forsøgte sig med at løbe. Desto tættere man kom på Dürboden, desto bedre blev stien og jeg endte med at løbe en del for at nå tidsfristen. Når man har gået så langt er det faktisk ret rart at bruge benene på en lidt anden måde.

Efter mit eget ur kom jeg 1 til 2 minutter for sent til Dürboden, men jeg fik lov at passere. Det havde været noget af en nedtur at blive taget ud 14 km før mål. Tidsfristen var her kl. 18 ... så nu havde jeg små 2 timer til de sidste flade 14 km. En tur vi havde jogget onsdag morgen på under 1½ time.

Jeg valgte at gå det meste af distancen og havde fejebladet (i form at en cykel med monteret kost) i hælene de sidste ca. 10 km. Til tider forsøgte jeg at jogge lidt men benene havde det absolut bedst med at gå. PÅ den her strækning burde jeg kunne hente en hel del tid ved næste forsøg !

Efter at have fulgtes med cyklisten over flere km blev jeg spurgt om jeg ikke kunne tænke mig at blive modtaget i stadion med et musikstykke jeg selv kunne vælge ... og hvem kan sige nej til det ? Jeg valgte Flying med Nice little pinguins.

3½ km før mål gik det så en tur op i skoven. Var man ikke klar over at der ventede lidt stigninger til sidst ... så kunne det godt tage modet fra en, men nu havde vi jo set de sidste 14 km allerede om onsdagen. Det er altså guld værd at kende ruten.

I skoven syntes jeg at min ben havde det rigtig godt og jeg begyndte at løbe. Jeg valgte dog at gå over til at gå igen da jeg ellers ikke var kommet sidst i mål. Når jeg nu havde ligget bagerst i så mange km synes jeg det ville være unfair at overhale så kort før mål.

Den sidste km igennem Davos løb jeg stille og rolig og det var en dejlig fornemmelse at blive klappet i mål. I stadion kom jeg til at overhale en kvindelig løber. Jeg havde besluttet at holde mig bagerst, men jeg kunne simpelthen ikke løbe så langsom og jeg ville ikke gå i stadion.

Selve indløbet i stadion med den musik jeg havde valgt og en hel stribe tilskuere der strakte hånden frem og ville klappes var bare en fed oplevelse. Jeg fortrød bestemt ikke at jeg var den der lukkede og slukkede. Det bliver sikkert ikke noget jeg kommer til at prøve en anden gang - for så er jeg i betydelig bedre form.

Målet lukkede officielt kl. 20 og jeg passerede målstregen kl. 20:00:14 :Wink

Til den efterfølgende sejersmiddag med de andre fra MTC kunne jeg ikke spise særlig meget. Det kan man ikke en time efter at være kommet i mål, hvor man stort set kun har haft tid til at komme i bad. Til gengæld var det rart at være sammen med andre der havde været igennem det samme og høre om deres oplevelse af dagen.

Guiderne uddelte Toblerone til nogle af de løbere der havde gjort sig bemærket på den ene eller anden måde ... og de mente åbenbart at det også var en belønning værd at være den sidste der kom i mål. Der var altså en vidunderlig oplevelse at blive klappet af. Bare det øjeblik var hele turen værd.

Mon ikke jeg er med igen en anden gang for at vise at jeg også kan komme igennem i en god tid ! Hvem ved, måske allerede næste år hvor løbet har 25 års jubilæum og flere af de løbere der var med i år har deres 10 års jubilæum.

Vil du have en oplevelse ud over det sædvanlige ... så tag med til Swiss Alpin marathon.

Frank B. Th.


P.S. Lidt billeder kan ses på davos.trailrunning.dk ... men det bedste er selv at opleve det !

#1

Sofies billede
Super beskrivelse - tak for den. Lyder som en stor oplevelse :) Men hvorfor var det ikke den kvindelige løber, som blev hædret som den sidste, når du overhalede hende på stadion?

#2

FrankBThs billede
Hej Sofie Den kvindelige løber fik da lige så megen tid fra speakeren da vi løb i mål. Den melodi jeg havde valgt blev sat på da jeg kom ind på stadion ... og da var jeg sidst. Jeg beklager at jeg overhalede hende, men hun løb så langsom at jeg kunne have gået hurtigere. Ingen tvivl om at hun har kæmpet sig i mål. Jeg ved heller ikke om det er normalt at man får lov at vælge musik når man er sidst, men nu havde jeg jo ligget sidst de sidste mange km ... så der var god tid til at finde sangen frem. Frank B. Th.

#3

Allans billede
Hej Frank Smuk beretning og tillykke med gennemførelsen :;-) Tør man spørge hvad hele turen har kostet... Bare hvis man skulle få lyst til at spare sammen :::-)

#4

FrankBThs billede
Hej Allan Priserne kan du finde på MTC's hjemmeside [url]www.marathon.dk[/url] Jeg valgte at dele værelse med andre, hvilket var en god beslutning. Lejlighed incl. flyrejse : 4.195,- (Der findes også kør selv) Startnummer til K78 : 750,- Transport til Kastrup ca. 700,- Lommepenge er jo individuel, men jeg brugte 500 Schweizer Franc, dvs. 2.500,- kr. Skulle jeg gøre det igen ville jeg nok vælge at køre selv eller at finde et fly fra Jylland. Frank B. Th.

#5

Cecilia Arendals billede
Kære Frank Flot gennemført og ....jeg har jo fra sidelinien fulgt dine meritter også at du har smugtrænet med at at vandre. Det er kommet dig til gode på denne lange tur. Flot beretning og dejligt at du er tilfreds med dig selv... Mange venlige hilsner Cecilia

#6

FrankBThs billede
Hej Cecilia Jeg ved ikke lige om jeg vil kalde det smugtræning, men det er da rigtig at jeg deltog i hærvejsvandringen 14 dage før turen til Schweiz. De 300 km på landevejen har da helt klart været medvirkende til at jeg troede på, at jeg om ikke andet kunne gå de 78 km. Så var der bare lige det med tidsfristen. Mht. vandring så skal jeg til 24 timers vandring i Brande i starten af september. Der skal vi gå 110 km på de 24 timer. Udfordringer er der skam nok af ;;-) Frank B. Th.

#7

Sørens billede
Hej Frank Også tillykke herfra. Det som undrer mig mest er, hvordan du kunne løbe 30 km. i en forholdsvis god tid uden at have trænet siden sidst i februar. Det er jo imod al teori. Glæder mig til at høre om din PR næste år ::-)

#8

FrankBThs billede
Hej Søren Det kan du godt have ret i. Noget af det der hjalp mig igennem er at jeg gav mig selv lov til at gå når der var kraftige stigninger. Man bliver faktisk ikke nær så træt i benene og det går næsten lige så hurtig som at forsøge at løbe opad. Jeg er bleven bekræftet en del i Jeff Galloway teori om, at den mest effektive måde at komme igennem et løb på er ved skiftevis at løbe og gå. Ved at man går inden man bliver for træt i benene kan man holde den kørende meget længere. Det underlige ved løb er jo at de fleste begrænsninger er af mental karakter. Når vi løber halvmarathon kommer krisen ved 17 km. Løber man marathon er man derimod mentalt sat op til en længere distance og krisen kommer først ved 35 km. Ved K78 vidste jeg at det svære stykke ville være opstigningen fra Chants til Keschhütte ... og det var også der jeg kom til at kæmpe. De første 30 km var jo bare et lille skridt på vejen frem til Chants. Selve træningen er selvfølgelig vigtig for at opbygge muskler m.m., men jeg er overbevist om at træningen har en lige så stor mental effekt. Har man trænet målrettet og effektiv ved man at man kan klare distancen, hvilket fjerner den mentale barriere. Den valgte hastighed har da halt klart også en indflydelse. 6:36 min/km eller hhv. 9,07 km/t er jo ikke just hurtig. Troen kan flytte bjerge ... eller få en hen over i løbesko :;-) Frank B. Th.

#9

hjulbens billede
Hej Frank Jeg er først kommet hjem nu, vi kørte stille og roligt op gennem Tyskland. Det var en meget flot beretning du der har lavet, jeg er selv meget overrasket over at jeg kom igennem med et forholdsvis stort overskud af kræfter. Det var hyggeligt at møde jer på toppen af Jacobshorn. Jeg vil også gerne prøve at løbe det igen. Du skulle sende din beskrivelse til MTC. Bruger de artiklen for du en lækker løbe trøje.

#10

FrankBThs billede
Hej hjulben Ja, det var rart at møde dig dernede. Lyder godt at du kom igennem med på en god måde ;;-) For at løbsberetningen kan bruges på MTC's hjemmeside mangler den hele baggrundshistorien. Jeg synes heller ikke at jeg på deres hjemmeside vil "opfordre" til at man stiller op dernede uden træning. Frank B. Th.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15605:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up