Parkour sko

BrianNNs billede

Er der nogle, der har gjort sig erfaringer med at løbe i INOV8 F-LITE 220?

Det er en Urban Racer, der skulle være specielt udviklet til free running/Parkour, med en meget lav profil. Er selv vant til at løbe i minimale sko, men er der egentlig nogle der har forsøgt at løbetræne i denne model, og har gode erfaringer med den?

#1

BrianNNs billede
Efter at have set lidt mere på sagen og fået forskellige råd, har jeg besluttet at denne Parkour sko nok alligevel ikke er noget for mig. De minimale sko fra Inov8 skulle ikke være anderledes end almindelige racing flats. Og da jeg i forvejen løber i neutrale og minimalistiske racing flats uden støtte og med minimal stødabsorption, vil jeg ikke opnå nogle fordele ved at skifte til Parkour sko. Så jeg holder mig til Asics Hyperspeed, der er blevet mine yndlingsløbesko, og dem jeg løber allermest i. Nu har jeg for øvrigt to par Hyperspeed 3, hvor det ene er ½ nummer (US størrelse) større end de andre, så der er et par til lange ture (hvor fødderne jo kan vokse, specielt hvis der er varmt) og et par til kortere ture. Har desuden et par DS Trainer 14 som backup, til de situationer hvor jeg ikke kan benytte Hyperspeed. Som jeg tidligere har været inde på, har jeg nu helt droppet de noget tungere Nimbus, der har en for høj profil og tilbyder for meget stødabsorption og støtte efter min smag. Har stadig to par Nimbus 11 liggende, der endnu ikke er slidt op, men de vil kun komme i brug i meget specielle situationer, hvor jeg ikke ønsker at benytte de sko jeg ellers løber i - f.eks. hvis jeg skal løbe i dybt mudder... ;;-) I stedet for Parkour sko har jeg bestilt et par Vibram FiveFingers KSO som det mere minimalistiske alternativ til Hyperspeed. Dem glæder jeg mig til at teste... ::-)

#2

Sørens billede
Hej Brian Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer med five fingeres. Da du i forvejen løber i en flad sko, er overgangen nok ikke vanskelig, men alligevel...

#3

BrianNNs billede
De er endnu ikke modtaget, men jeg vender naturligvis tilbage, når de er testet... :::-) Og jeg skyder også på en forholdsvis nem omstilling, når udgangspunktet er flade og minimalistiske sko, der er komfortable, fleksible og lette, og har en lav profil (en tynd sål og en lav hæl, der ikke er løftet højere op end forfoden), ingen svangstøtte eller korrektionskiler (f.eks. for overpronation) og minimal stødabsorption. Det er jo også egenskaber, der vil gå igen i et par FiveFingers - bare med den forskel at de er endnu mere minimalistiske og der slet ingen stødabsorption er (der er jo kun en meget tynd gummisål).

#4

BrianNNs billede
Så fik jeg endelig testet mine FiveFingers KSO. Fik dem i går, hvor jeg desværre ikke havde mulighed for at løbetræne. Så i går havde jeg dem kun på kortvarigt, for at mærke hvordan det føles at have dem på. Som I kan se på billedet i et tidligere indlæg, ser de lidt specielle ud, pga. den anatomiske udformning, der overhovedet ikke minder om normale sko. At tæerne bliver holdt adskilt, med hver deres tå lomme, gør det lidt vanskeligt at tage dem på i begyndelsen, indtil man får det rigtige håndelag – men det var allerede noget lettere i dag, så det skal nok komme. De er meget komfortable at have på, de er desuden meget lette og fleksibiliteten er i særklasse – selv en blød og ellers meget fleksibel racing flat virker nærmest stiv i sammenligning; at tæerne samtidig har mulighed for at arbejde frit og uafhængigt af hinanden (hvilket de jo ikke kan i tåboksen i en mere konventionel løbesko), gør at fødderne og tæerne har fuldstændig bevægelsesfrihed. Desuden får man en ufiltreret og øjeblikkelig feedback fra underlaget. Hvordan er det så at løbe i dem? Det er som at løbe barfodet, dog beskytter de fødderne imod grus, sten og lignende, sålen er desuden skridsikker – det er ikke så mærkeligt, FiveFingers er meget udbredt blandt barfodsløbere, da forholdene jo ikke altid tillader løb på bare fødder. Det er bare en lækker fornemmelse at løbe i fodtøj, der er så minimalistisk. Det skulle desuden være godt til at optræne styrke, smidighed og udholdenhed i fod, ankel og underben, godt for balancen og frem for alt godt for løbeteknikken, hvilket jo er noget jeg også vil have gavn af, når jeg løber i mere normale løbesko – har hørt om mange, der efter at have løbet i FiveFingers igennem en længere periode kan løbe meget hurtigere i deres racing flats, end de kunne før de begyndte på ”barfodsløb”. Det er dog det langsigtede udbytte, lige nu nyder jeg bare fornemmelsen af at løbe i mine FiveFingers. Jeg kan naturligvis ikke anbefale alle at løbe i FiveFingers, da de stiller store krav til løbeteknikken. Men dem der har teknikken, og har erfaring med at løbe i racing flats, bør overveje at tage det næste skridt og prøve at løbe i sko, der er endnu mere minimale – fodtøj der giver os barfodsløbets fordele, men ikke ulemperne. :;-)

#5

BrianNNs billede
Løb anden tur i dem i går. En længere tur, og udelukkende på hårdt underlag (asfalt, fliser og lignende), hvor den første tur (i forgårs) var en mere blandet rute, hvor jeg også løb på grusstier og græs. Stadig ingen problemer, de er bare lækre at løbe i. Og nu er det blevet lidt lettere at tage dem på... ;;-) At tæerne bliver holdt adskilt med hver deres tålomme, betyder naturligvis at man ikke kan benytte almindelige løbestrømper, der jo ikke holder tæerne adskilt på denne måde. Men der findes specielle tåsokker, der nærmest sidder som en handske på foden og kan benyttes sammen med FiveFingers (bl.a. Injinji og Lizard X-Toes). I går løb jeg med X-Toes, i forgårs løb jeg barfodet i mine FiveFingers, så jeg nu har afprøvet begge alternativer. Begge dele fungerer fint, så hvad man foretrækker er vist mest en smagssag.

#6

Sørens billede
Det lyder rigtig spændende. Selvom der skal meget til før jeg bytter mine løbesko ud med et par FiveFingers, må jeg da sige, at min pure afvisning er blevet mindre fast :) Jeg har kun hørt gode erfaringer med dem. Det bliver spændende om du kommer til at foretrække dem eller om du med tiden går tilbage til sko.

#7

Nordboens billede
Jeg synes også at det er spændende at høre om de anderledes sko - eller hvad man nu skal kalde dem. Nu ved jeg godt at du er super-prof mht til løbeteknik og at du investerer meget i at arbejde med den, men kunne man ikke forestille sig at det også skulle være godt for teknisk mere uerfarne løbere at bruge dem da man åbenbart løber så naturligt som overhovedet muligt? Kunne man tænke at man har mindre risiko for skader? Og så lige til den der med at løbe uden strømper.....Hvordan kommer de stakkels five fingers til at lugte efter et stykke tid......:syg:

#8

BrianNNs billede
@Søren Det er ikke meningen at jeg helt vil stoppe med mere normale løbesko. Regner med at veksle imellem racing flats (Hyperspeed) og FiveFingers KSO, så jeg vælger de mest velegnede sko til den aktuelle type træning eller konkurrence. Men baseret på mine erfaringer hidtil, er de allerede blevet nogle af mine foretrukne løbe-"sko", sammen med Hyperspeed. Forstår godt din skepsis, jeg afviste dem også selv længe pga. det besynderlige udseende - ligheden med en gorillafod er slående, og jeg ville ikke løbe rundt med gorillafødder... :-00 @Nordboen Jo, man kan godt forestille sig at alle kan have gavn af den forbedrede løbeteknik, barfodsløb eller løb i en så minimal "sko" medfører. De indbyder jo til at løbe naturligt, da der ikke er indbygget nogen form for stabilitet eller bevægelseskontrol i dem. Men man skal naturligvis være forsigtig, da skoene ikke kan gøre det alene, man skal være god til at lytte til sin krop og få teknikken justeret, når det er påkrævet, for at undgå skader. Men en forbedring af teknikken vil altid kunne nedsætte skadesrisikoen - og det er jo noget de kan hjælpe med. De må maskinvaskes (lav temperatur, ingen tørretumbling), så hvis de bliver beskidte eller begynder at lugte, smider du dem bare i vaskemaskinen sammen med dit tøj. Det er vældig praktisk... :;-) Foringen er for øvrigt blød mikrofiber, der udover at være komfortabel desuden er behandlet med Aegis Microbe Shield, en permanent behandling, der skulle forebygge lugt, pletter og nedbrydning af materialet, fremkaldt af bakterier, svamp og andre mikroorganismer...

#9

BrianNNs billede
I dag lykkedes det for første gang at runde 10k på hårdt underlag i FiveFingers - det var godt nok hurtigt, når man tænker på hvor kort tid jeg har haft dem (og at jeg går forsigtigt frem, både med hensyn til distance og tempo); det gennemnitlige tempo var endda også det hidtil hurtigste i disse "sko". Det er vist et tydeligt tegn på at jeg er ved at vænne mig til dem. Og der er heldigvis ingen problemer overhovedet... det var vist en god investering... :::-)

#10

BrianNNs billede
En lille update på Projekt Vibram FiveFingers. Nu er det ikke kun distancen der er blevet opbygget (med 10k som det hidtil længste på hårdt underlag, dvs. asfalt/fliser). Tempoet (der var noget langsomt i starten) er også gradvist blevet øget, i går lykkedes det for første gang at holde et gennemsnitligt tempo for hele løbeturen på under 5 min./km (4:54), med 4:36 som den hurtigste km tid - uden at anstrenge mig, har endnu ikke forsøgt et tempoløb eller andet hurtigt i dem. Der er stadig langt til det niveau jeg holder i mine Hyperspeed, men det er begyndt at ligne noget. Og jeg har stadig ikke oplevet nogle problemer, det er tværtimod en fornøjelse at løbe i dem - og benene har det rigtig godt efter løbeturen... ::-)

#11

BrianNNs billede
Der er stadig et stykke op til det tempo, jeg holder i et par racing flats, men bliver hele tiden hurtigere i mine FiveFingers. Uden at anstrenge mig holdt jeg i dag et gennemsnitligt tempo på 4:36 min./km (på trods af en forsigtig start, hvor det gik lidt langsomt de første 3k), og jeg havde hele tre km tider, der var hurtigere end den tidligere rekord for hurtigste km tid (4:30): 4:28, 4:19 og 4:16 - det er pænt hurtigt, når jeg nærmest løber barfodet... ::-) Og for første gang havde jeg ikke én eneste km tid på over 5 minutter (den langsomste km tid lå på 4:54). Der var absolut ingen gener ude på ruten, og her bagefter har benene det pragtfuldt. Så projektet går rigtig godt. :;-)

#12

BrianNNs billede
Det er længe siden jeg sidst kom med en update på Projekt FiveFingers. Det går rigtig godt. For 3 uger siden blev projektet udvidet med investeringen i et par VFF Speed. Speed modellen er den første model udviklet specielt til løb - sammenlignet med eksempelvis KSO modellen har den en kraftigere sål, der tilbyder et bedre fodfæste og en bedre polstring (bl.a. takket være en tynd EVA indersål og anatomiske puder på ydersålen), der yder fødderne bedre beskyttelse imod bl.a. sten, uden at ofre følingen med underlaget og fødderne bevægelsesfrihed. Der er også andre forskelle, den er bl.a. med snørebånd i stedet for velcrolukning. Det er som sagt deres første rigtige løbesko, og det kan man tydeligt mærke. De er super gode at løbe i, og hurtigere end eksempelvis et par KSO. Jeg mærker især forskellen på grusstier med mange af de større sten, der ærlig talt godt kan være lidt af en prøvelse i et par KSO - de er ikke et problem i Speed modellen, hvor den ekstra polstring yder lige præcis den ekstra beskyttelse, der er nødvendig for at kunne løbe komfortabelt på den type underlag (det er åbenbart ikke meget der skal til for at dæmpe gennemslaget fra sten). Gad ikke vente på Bikila modellen (opkaldt efter Adele Bikila, der bl.a. vandt OL guld på marathon distancen - barfodet!), der endnu ikke er ude i handelen. Den får ellers samme sål som Speed, bare med en anden overdel og velcrolukning - og den ser virkelig nice ud... Er for øvrigt også blevet hurtigere i KSO, har bl.a. prøvet at løbe tempoløb i dem (på asfalt).

#13

LdoubleJs billede
Hej Brian! Du har da virkelig fået gang i dine Fivefingers... Jeg anskaffede et par KSO d 23/5 og har indtil videre kun logget 50 km. Men nu er jeg også typen der ikke tager de store chancer i forbindelse med min træning;;-) Tempoet i KSO har fra første færd været 5:00/km plus/minus 5 sek. Den længste distance har været 7k, og dette helt uden problemer, så 10k er så absolut indenfor rækkevidde i løbet af kort tid. Selv om jeg normalt lander midtfods/forfods har jeg kunnet mærke stor forskel på hvodan jeg lander i KSO. Der er simpelthen langt mindre belastning på lægge og achilles når jeg lander midtfods end forfods. Generelt skulle midtfodslandning være at foretrække, så KSO er et virkeligt godt træningsredskab i den henseende. ::-) Lars

#14

Sørens billede
Hej Brian Hvordan går det med dine "sko" og træningsfremgang?

#15

BrianNNs billede
@ LdoubleJ Ja, der er kommet godt gang i mine FiveFingers. Det er da kun fornuftigt at være forsigtig i sin træning... :::-) @ Søren Det går rigtig godt. At "barfodsløb" i VFF også er til gavn, når man løber i mere normale løbesko (pga. styrkelsen af fødder, ankler og underben, den bedre smidighed i fødder og ankler og en forbedring af løbeteknikken) er jeg også begyndt at kunne mærke nu. I denne forbindelse er det mine racing flats (Asics Hyperspeed) der bliver tildelt prædikatet "normale løbesko". Har netop løbet et tempoløb i et gennemsnitligt tempo, der var ny PR for et tempoløb, og benene havde det bare super både ude på ruten og bagefter; og det var endda det første tempoløb ovenpå en måneds basis træning, hvor jeg havde taget den med ro, så jeg nok ikke var i mit livs bedste form - men en god løbeteknik og løbeøkonomi gjorde udslaget, jeg løb også fuldstændig afslappet og ubesværet... LL

#16

BrianNNs billede
En lille update mere: Når man ser hvordan et par FiveFingers KSO kan se ud efter en tur i terrænet (vedhæftede billede), er det vist heldigt de må maskinvaskes - vældig praktisk... :;-) Der sad naturligvis også en del mudder på benene, men det røg jo af i badet :::-) Trail running "barfodet" i VFF er for øvrigt meget behageligt, også i blød mudder, det kan jeg godt anbefale - selvom man godt kan blive lidt beskidt, men det kan jo vaskes af igen bagefter... skal bare vænne mig til fornemmelsen af at få presset mudder op imellem tæerne, når vi har fået de regnmængder vi har fået på det seneste... ;;-)

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15214:

Kate Edelved Frydshøjs billede
Jeg er nybegynder i løb.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk