Nye løbesko..hvornår..hvorfor

brjs billede

Nogen skifter sko når de har "gået" 1000 km eller der er kommet en ny model. Andre skifter når skoen har rundet sin pris i kilometer (Hm.. dumt at købe sko til under ½ pris i USA;;-)) eller når dæmpningen er "død"
For mit eget vedkommende bruger jeg skoen til konkurrance fra 100-1200 km.. fra ca 1200-2000 er den træningssko og fra 2000-til den går i stykker er den offroad og muddersko ;;-). Jeg har 4 par Nike Vomero at skifte imellem... og har endnu ikke oplevet at dæmpningen er gået "død"
Men hvornår og hvorfor skifter i sko?.

#1

lillelones billede
Jeg skifter altid sko, når støddæmpningen er ved at være færdig - typisk ved 900-1000 km. Jeg har altid 2 par sko at skifte mellem - Asics GT og New Balance 1224 - og jeg er egentlig ved at tro at udskiftningen (for mit vedkommende) er psykisk betinget - måske bilder jeg mig ind at støddæmpningen er død - for hvordan kan man egentlig mærke det? Måske kan de "gå" meget længere!? mvh lillelone

#2

Sørens billede
Jeg har heller aldrig mærket en helt død sko :sko: Jeg skifter typisk efter 700-1000 km., men har ikke flere sko at skifte imellem. Jeg er glad for mine Adistar (Adidas) :)

#3

BrianNNs billede
Ja, jeg har heller aldrig forstået den generelle tommelfingerregel om at en løbesko holder 1 km pr. kr. den har kostet. Det er da noget vås. Kan ikke se der skulle være belæg for denne "regel", en sko der er dobbelt så dyr er ikke nødvendigvis dobbelt så god og dobbelt så slidstærk/holdbar. Jeg plejer også at købe løbesko i USA til ca. halv pris. Det ville da ikke være så godt, hvis de kun holdt halvt så længe som den samme model købt i Danmark... ::-) Jeg kan ikke sætte et generelt km tal på hvor længe jeg beholder mine sko, da det er forskelligt fra model til model. I øjeblikket har jeg 3 par sko i brug: et par Hyperspeed 3 og to par Nimbus 11, til når det ikke er muligt at løbe i Hyperspeed - mine Nimbus er endda i to forskellige størrelser, så jeg har et par til kortere ture og et par til lange ture (der er et halvt US nummer større, for at tage højde for at fødderne vokser mere på de lange ture).

#4

Lars Nielsens billede
Jeg løber i mine sko til de går i opløsning(!), hvilket oftest sker ved 1800-2000km, da overdelen er lavet af meget tyndt stof. Jeg satser dog på at få lidt mere ud af mine nuværende træningssko, da de har lidt mere læderforstærkning langs kanten, hvor de plejer at gå i stykker først.

#5

Nordboens billede
Jeg løber i mine første dyre ægte løbesko. Startede med at løbe sidste sommer i nogle gamle plimshollere som for nogle måneder siden blev skiftet ud med sko af mærket Karhu. Det er finsk udviklede, producerede og eksporterede sko som jeg er enormt glad for. Jeg skulle jo først lige være sikker på at jeg var seriøs omkring løb før jeg investerede i sko........Det er jeg så blevet..... Så det er interessant at læse jeres holdninger og specielt at høre hvor mange sko I har.......Wow :-00 Hilsen, Nordboen

#6

Nordboens billede
Jeg er i disse år bosat i Helsinki pga min mands arbejde. Så det var såmænd bare at gå ned i løbebutikken 4 Runners i centrum af Helsinki og der fik jeg dem anbefalet af sælgeren (som er en meget speciel person og meget finsk - altså positivt ment). Han selv sværger til nogen meget naturlige dimser med tæer i....;;-) Jeg er utrolig glad for dem, men jeg tror nok at de er ved at "uddø" lidt af en eller anden grund. Det vil være synd for de er gode! Sidst jeg var der fordi jeg skulle have et indlæg i højre sko, blev talte han meget om Minushi (tror jeg nok) - nogle japanske sko. Er der nogen der kender dem?

#7

BrianNNs billede
De hedder Mizuno. Har aldrig selv løbet med dem, men har kun hørt dem positivt omtalt og har da også overvejet at anskaffe et par.

#8

BrianNNs billede
Hvis du mener vi har mange par løbesko, vil det nok chokere dig at høre, at jeg siden sidste uge nu har fire par løbesko i brug. Har anskaffet et par DS Trainer 14 (performance trainers fra Asics), der kan benyttes når jeg ikke kan løbe i Hyperspeed (der jo er ekstremt flade og lette racing flats) - men uden at skulle løbe i de noget tungere Nimbus 11, der desuden tilbyder meget mere stødabsorption end jeg reelt set har behov for (de ender muligvis med helt at blive udfaset i mit sortiment, når de er slidt op og modne til udskiftning). Fandt ikke lige en forhandler, der har de sko jeg også gerne ville have set på: Mizuno Wave Ronin 2 og Newton Sir Isaacs. Dem bliver jeg nok nødt til at få prøvet, næste gang jeg er i USA.

#9

Nordboens billede
Altså Brian!!!!!:-00 :-00 Nu er jeg jo helt i panik og begynder rædselslagen at indse at jeg har rodet mig ud i en frygtelig sport.....;;-) Men er "desværre" nået til det punkt hvor der ingen vej er tilbage og jeg ikke kan holde op. Så nu må jeg enten lære at købe sko over nettet eller få et ekstra job...:-P

#10

BrianNNs billede
Det er ikke så økonomisk uansvarligt, som det kan lyde. Når du har så mange par at vælge imellem (jeg vælger jo de mest velegnede sko til situationen), er det naturligvis begrænset hvor meget de enkelte par bliver slidt (og de får desuden længere tid til at "restituere"), så de holder længere på den måde. :;-) Og man kan spare mange penge ved f.eks. at købe dem, når man er på ferie i USA (ca. halv pris) eller på internettet. Har selv handlet flere gange på loebeshop.dk, hvor jeg kun betalte 499 for mine Hyperspeed 3 og 699 for mine DS Trainer 14.

#11

HOPs billede
Hvorledes med handel på nettet sikker man sig at man kan passe skoene? skostørelsen kender jeg, men de passer vel lidt forskelligt fra mærke til fabrikant. Hvorledes gør I ?

#12

Bedouinas billede
Hej Hop Jeg er stokkonservativ og køber altid det samme mærke sko (Asics), og størrelserne er det samme lige meget, hvad udgave jeg køber. Men man har også returret - portoen er dog dyr så skal man returnere alt for ofte, ryger fortjenesten ved at købe på nettet selvfølgelig. Bedouina

#13

HOPs billede
Ja jeg er nok også lidt konservativ ang. mærke, har 2 par som også er Acics, står lige nu over for at købe et ny par, som jeg påtænkte skulle være Acics gel Nimbus 11, forrige par var Cumulus, har dog ikke prøvet disse, men får mange rosene ord med på vejen. Jeg er normal til let pronation. Døjer dog lidt med højre fod, især yderside om mod hæl, så vil gerne have sko med rimelig dæmning i: Overvejer at købe et par indlæg, som Intersport reklamer med "Footbalance" nogen der har erfaring med disse?

#14

BrianNNs billede
Har ikke erfaring med disse indlæg. Men der er masser af stødabsorption i Nimbus 11, også i hælen, så dem skulle du kunne løbe i. Men hvis du overpronerer, burde du vel vælge Kayano i stedet? Er der kun tale om en mild overpronation, bør du dog også kunne løbe i Nimbus, men Kayano'en er nok det bedste valg i dit tilfælde. Angående den rigtige størrelse ved køb på internettet. Jeg holder mig også til mærker jeg kender, så jeg har styr på størrelserne. Desuden plejer de at være vældig informative på hjemmesiden - det er de i hvert fald på loebeshop.dk, hvor de med visse modeller (f.eks. Hyperspeed og DS Trainer) gør opmærksom på, de er lidt små i størrelsen, så man bør købe dem ½ nummer større, end man plejer med Asics sko. Går det galt, kan de altid returneres - de gør det endda lettere, ved at vedlægge en følgeseddel, der skal udfyldes hvis man returnerer dem for at få dem ombyttet til en anden størrelse.

#15

Dipys billede
I stedet for Kayano kunne man også snuppe den 500 kr billigere GT 2150, som iøvrigt har holdt samme kvalitet i mange år hvor Kayano modellen har været lidt mere eksperimenterende med skiftende held.

#16

HOPs billede
Ja jeg har haft kig på Kayano også, og de vil helt sikkert også være et godt valg. Jeg handler oftest ved løbeshop ved Hadsten, dette pga. de oftest er billigst og de har god service. Og så er så jeg heldig at have under 10 km dertil fra arbejde, så de to gange jeg før har handlet sko der, har jeg lige hurtigt kunne smutte i skoene for at konstatere størrelse er korrekt. Så der er nok mest pasformen jeg tænkte på, men kan nu se som du skrev der står også lidt om bredden på skoene. Men overvejer nu alligevel at indvestere i sådan et par "Footbalance" indlæg, men de er formodentlig så ny så der ikke er de store erfaringer med dem endnu. "GT 2150" kunne ligesom min gamle sko "cumulus" også være et emne, har også kigget på topmodel "Kinsei", men der står de ikke er gode hvis man har tung løbestil, nu ved jeg så ikke helt hvad det dækker over "Tung løbestil", men jeg tror måske jeg selv løber lidt tungt, så dem har jeg valg fra i denne runde.

#17

BrianNNs billede
Så rent faktisk også på Kinsei, da jeg var i USA i sommers. Men det er ærlig talt en sko, jeg aldrig kommer til at løbe i. Ikke fordi jeg har en tung løbestil - jeg løber tværtimod med lette og bløde skridt (og lydløst, det er der mange der har kommenteret) - men fordi hælen er alt for høj efter min smag; selv Nimbus modellen er for højhælet efter min mening (samtidig med at den som sagt er lidt for tung og tilbyder meget mere stødabsorption, end jeg har behov for), men jeg er jo også gået mere og mere over i mere minimalistiske sko som f.eks. DS Trainer og Hyperspeed. Jeg ville nok se på Kayano og GT-2150, hvis jeg var dig... og checke priserne på internettet, naturligvis :;-)

#18

Anonyms billede
Hej Slitage på løbesko er jo´ meget forskellig fra person til person, vægt spiller ind, løbestil spiller ind, lander du tungt på hælområdet eller løber du "lettere" med landing på forfoden, her slider jeg personlig mine sko igennem det yderste slidlag allerede ved 5-600 km, støddæmpningen i sko vil normalt række længere end det medmindre man er en meget tung løber, såfremt støddæmpningen er mangelfuld vil man mærke det ved mere ømme ben end sædvanligt, husk også lige at skoen er jo´ ikke færdig fra det ene øjeblik til det andet f.eks. tommelfingerreglen 1000 km, men støddæmpningen forringes fra første dag skoen tages i brug og efter min mening bør man seriøst overveje at have flere par sko at skifte imellem således at man ikke tilsidst løber lange ture +20 i 7-800 km gamle sko, det vil jeg i hvertfald aldrig byde min egen krop. Har forøvrigt 12 par løbesko, alt fra pigsko-trailsko-mængdetræningsko-lette intervaltræningssko-konkurrencesko og barfodssko i forskellige mærker som Nike, Adidas, Asics, Mizuno, NB, Newton jeg kan ikke udråbe et favoritmærke da valget afhænger af hvad jeg skal løbe, dog har jeg et særligt følelsesmæssigt forhold til Mizuno, da de førte mig igennem mit første marathon i god stil. Ha´ en god løbepåske, er lige kommet hjem fra Skærtorsdagsløb i Herlufsholm/Næstved. Børge

#19

BrianNNs billede
Hej Børge Kan se du bl.a. løber i Mizuno og Newton. Det er to af de mærker, jeg selv overvejer at få afprøvet, da jeg har hørt en masse godt om dem - og de også har modeller, der skulle være særdeles velegnede til mellemfods- og forfodsløbere, der foretrækker sko der er komfortable, fleksible og lette (og ikke tilbyder mere stødabsorption og støtte end nødvendigt) og også gerne nogle af de mere flade og minimalistiske sko, der giver en god føling med underlaget. Hvilke modeller løber du i, og hvor har du fundet dem? Kan ikke bare købe dem på internettet, da jeg ikke er helt sikker på størrelserne, så jeg er nødt til at afprøve dem først.

#20

Anonyms billede
Hej Brian Mizuno har jeg købt i Marathon Sport, jeg har både "Rider" og som konkurrencesko "Precision" begge neutrale sko til 1000-1100 kr. , Newton har jeg overtaget efter en ven som ikke kunne bruge dem, jeg tror kun de pt. kan købes over nettet - de er såkaldte "eksperimentelle" sko til "barfodsløb" for at træne undebenet til en bedre og mere skånsom løbestil, jeg har ikke brugt dem så meget men de tvinger virkeligt en til at lande på mellemfoden og bør derfor i starten kun bruges til 2-3 km og så gradvis øges. Personligt kan jeg kun anbefale at arbejde med løbestilen det giver helt automatisk en højere hastighed at komme væk fra hællandingen og frem på forfoden, selvfølgelig igen afhængigt af hvad man ønsker med sit løb, men hvis man vil være hurtigere er det den vej. Go´ påske Børge

#21

HOPs billede
Hej Børge, du skriver barfodssko i forskellige mærker, hvad menes med barfodssko ? Mvh Hans Ole

#22

Sørens billede
Post 2 ::-) Jeg har altid kun haft 1 par sko ad gangen så frygt ej Nordbo det kan sagtens lade sig gøre selv om jeg nu vervejer at skaffe et par mere. Startede i Asics for maaaange år siden i forsvaret, skiftede så til NB1221 (vistnok) som jeg blve meget glad for. da den model blev udfaset havde jeg igen en kort rendevous med Asics men kunne dem ikke så nu løber jeg igen i NB 122?. Min erfaring er at mine sko holder ca 1 år og jeg har oplevet en skade da jeg prøvede at trække udskiftningen. Den fejl gik lige i knæene. Men ok med mine 82 kg da det gik godt (og noget mere nu) er jeg nok også en ret tung løber :syg: Mvh Søren

#23

Anonyms billede
[QUOTE=HOP;4489]Hej Børge, du skriver barfodssko i forskelleige mærker, hvad menes med barfodssko ? Mvh Hans Ole[/QUOTE] Hej Hans Ole Med barfodssko mener jeg sko der er designet til at "efterligne" måden man løber på hvis man løber på bare fødder, så vil man automatisk lande på mellemfoden, fremfor på ydersiden af hælen som de fleste gør, prøv bare at kigge på dine egne sko under sålen, de er garanteret mest slidt på ydersiden af hælen, hvor du sandsynligvis lander først. Nogen mener vi alle burde løbe i bare fødder, hvilket nok ikke er realistisk pga. underlag, kulde, varme osv., men jeg tror dog vi alle kan få noget positivt ud af at arbejde med vores løbeteknik, det kræver bare en stor indsats og skal ske gradvis. Prøv at google "poserunning" eller f.eks. gå ind på [url]www.newton.com[/url], hvor der er udemærket illustration og forklaringer der er bedre end dem jeg kan give her vedrørende fordele ved den løbeteknik. Børge

#24

HOPs billede
Takker for svar Børge, vil studere dine forslag, altid rart med ny viden om min nye tossede løberier :) Og lige en ting, linket er det mon ikke [url]www.newtonrunning.com/[/url] du mener ?

#25

BrianNNs billede
Hej HOP Angående mellemfods- og forfodsløb, kan du udover Pose Method running også se på ChiRunning. Udover den officielle hjemmeside kan du prøve at søge på "chirunning" og se på nogle af de hits, du får. Ønsker du en kortfattet indføring i ChiRunning, der giver en kortfattet og let forståelig introduktion til de grundlæggende principper, kan jeg anbefale dette link (ChiRunning Simplified): [URL="http://www.youtube.com/watch?v=H26liWMDH8U"]http://www.youtube.com/watch?v=H26liWMDH8U[/URL] Du kan naturligvis også prøve at nærstudere videooptagelser af verdens bedste langdistanceløbere, bl.a. Haile og kenyanerne, der jo også løber mellemfods- og forfodsløb.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15160:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk