Marathonløb er skadeligt

Sørens billede

Marathonløb er langtidsskadeligt for hjertet. Det er konklusionen i en ny svensk undersøgelse. Marathontræning er derimod sundt...
Læs om undersøgelsen her:
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-26077722.html?rss

#1

Nordboens billede
Det må være telepati - jeg gik ind på forum for at sætte artiklen på og så var du her allerede med den. Hvorfor skriver de sådan noget? :-00 At træne til marathon er sundt, dvs. at løbe lad os sige 30-35 km er ok (for den distance skal man jo helst op på i træningen før selve løbet), men de sidste 7 km er altså de dødelige? Og det er ok at blive ved med træne så hårdt som man gør bare man lige lader være med at løbe selve løbet? Eller skal man træne sig op og derefter helt holde op - for så igen at gå i gang med at træne til marathon? :confused: Jeg er sygeplejerske med en Masters Degree oveni med masser af statistik. Så jeg ved heldigvis godt at ud af statistik kan man få mange interessante resultater i den retning man ønsker. Og at udtalelser bliver taget ud af deres sammenhæng således at en nyhed bliver god og sætter gang i befolkningen. Også en hel del om anatomi, sygdomme osv. Men jeg er også ny løber og har besluttet at løbe både halv marathons og i hvertfald et marathon næste år - og så bliver jeg altså lidt påvirket når jeg ser sådan en artikel. Lidt mere stædig og en lille smule forskrækket. For når alle de andre kan og gør det - feks. Tor som løb 100 på 2 år - så kan det jo lade sig gøre, men måske har de alligevel en lille smule ret??...-888-

#2

Teddys billede
[QUOTE=Nordboen;3597]Det må være telepati - jeg gik ind på forum for at sætte artiklen på og så var du her allerede med den. Hvorfor skriver de sådan noget? :-00 At træne til marathon er sundt, dvs. at løbe lad os sige 30-35 km er ok (for den distance skal man jo helst op på i træningen før selve løbet), men de sidste 7 km er altså de dødelige? Og det er ok at blive ved med træne så hårdt som man gør bare man lige lader være med at løbe selve løbet? Eller skal man træne sig op og derefter helt holde op - for så igen at gå i gang med at træne til marathon? :confused: Jeg er sygeplejerske med en Masters Degree oveni med masser af statistik. Så jeg ved heldigvis godt at ud af statistik kan man få mange interessante resultater i den retning man ønsker. Og at udtalelser bliver taget ud af deres sammenhæng således at en nyhed bliver god og sætter gang i befolkningen. Også en hel del om anatomi, sygdomme osv. Men jeg er også ny løber og har besluttet at løbe både halv marathons og i hvertfald et marathon næste år - og så bliver jeg altså lidt påvirket når jeg ser sådan en artikel. Lidt mere stædig og en lille smule forskrækket. For når alle de andre kan og gør det - feks. Tor som løb 100 på 2 år - så kan det jo lade sig gøre, men måske har de alligevel en lille smule ret??...-888-[/QUOTE] Det er jo ikke om du træner 30 eller 40 km der er skadeligt, det der kan være skadeligt er at til konkurrencer yder du så meget extra og det tager rigtig lang tid at komme sig oven på et marathon løb hvor du har ydet dit maximale. Burde ikke overraske ret meget.

#3

Nordboens billede
Næh det gør det heller ikke, ved enhver sports udøvelse under konkurrence yder man vel ofte det næsten umenneskelige. Men skal man så lade være? Og hvad så hvis det tager lang tid at komme sig oven på et løb, hvis man giver sig selv tiden - er det så ikke ok?

#4

Teddys billede
[QUOTE=Nordboen;3599]Næh det gør det heller ikke, ved enhver sports udøvelse under konkurrence yder man vel ofte det næsten umenneskelige. Men skal man så lade være? Og hvad så hvis det tager lang tid at komme sig oven på et løb, hvis man giver sig selv tiden - er det så ikke ok?[/QUOTE] Jo er da ok og syntes faktisk også de slutter artiklen meget godt af med at skirve at det giver mange flere fordele at træne sig op til det, end ulemper ved at løbe et marathon løb. Så syntes faktisk artiklen er helt ok, men overrasker mig ikke at det ikke er sundt at løbe et marathon løb, med den tid det tager for kroppen at komme helt ovenpå. Har faktisk tidligere postet noget herinde om præcis det samme.

#5

Nordboens billede
Det er nok rigtigt at det er vigtigt at gøre sig klart hvad man går ind til når man løber et marathon - at sørge for at træne ordentligt. Jeg har mødt enkelte folk der pludselig har besluttet at nu løber de marathon uden at træne fokuseret først, altså en slags lynbeslutning fordi de får en eller anden fiks ide, de har så også været fuldstændig ødelagte både under og efter løbet. Det tror jeg er enormt usundt og måske endda farligt, fordi kroppen er helt uforeberedt på belastningen. Men tror til gengæld også - som dig og artiklen -at fordelene ved at træne vedvarende er større end ulemperne ved at belaste kroppen en enkelt gang. Ved du om der er de samme tanker/ulemper/ risici ved halv marathon løbet eller er det en distance hvor kroppen bedre kan restituere sig?

#6

Teddys billede
Hvad jeg har læst mig til og kan forestille mig, så tror jeg kun det er ved marathon distancen problematikken er som skrevet i artiklen, kræver trods alt væsentligt mere end selv et halvmarathon, bla også derfor man skal have energi, gels eller lign under marathon.

#7

Sørens billede
Skadeligheden afhænger vel også af, hvor hurtigt man løber et marathon. De fleste motionister gennemfører et marathon i et adstadigt tempo, hvor hjertet formentlig ikke bliver påvirket i en faretruende grad. Hvis man derimod giver alt hvad man har gennem de 42 km. er det klart, at hjertet kan tage skade på sigt.

#8

Lars Nielsens billede
[QUOTE]De fleste motionister gennemfører et marathon i et adstadigt tempo, hvor hjertet formentlig ikke bliver påvirket i en faretruende grad.[/QUOTE] Til gengæld belaster de så hjertet i meget længere tid - og det måske et hjerte der ikke er trænet op til belastningen. Men er det i øvrigt ikke almindeligt anerkendt, at det ikke er decideret sundt at løbe marathon? Eller i det hele taget at dyrke idræt på højt plan (uden at de to ting nødvendigvis har noget med hinanden at gøre)?

#9

Teddys billede
[QUOTE=LarsN;3611]Til gengæld belaster de så hjertet i meget længere tid - og det måske et hjerte der ikke er trænet op til belastningen. Men er det i øvrigt ikke almindeligt anerkendt, at det ikke er decideret sundt at løbe marathon? Eller i det hele taget at dyrke idræt på højt plan (uden at de to ting nødvendigvis har noget med hinanden at gøre)?[/QUOTE] Jeg må også tilstå jeg troede det var alment kendt.

#10

Bedouinas billede
Hmmm, den artikel har åbenbart vakt opmærksomhed, for jeg så da noget i TV om det igår også, og en bekendt af mig havde også hørt det i radioen. Men det er vel lidt ligesom med mad. Nogle gange er det sundt at drikke mælk andre gange ikke.. osv. så man bare bliver almindelig forvirret :confused: Måske skulle man bare blive siddende foran TV med en stor pose chips og et par øl :rolleyes: Bedouina

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15164:

Carolina Andersens billede
Carolina Andersen

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk