Natteløbet – et natløb i Danmarks svar på Chicago

Lars Friis Farsøes billede

Fredag aften viste alle landets medier billeder fra Køge Torv, hvor to lokale bander gav hinanden hånden på en ny fredsaftale. Lørdag aften var det imidlertid løbere, der indtog Køge centrum – start/målområdet til Natteløbet var placeret kun 1 minuts gang fra den berømte Café Vanilla, hvor fremtrædende socialdemokrater er blevet beskyldt for at modtage bestikkelse.  Og for at det ikke skal være løgn, så er løbarrangøren den selvsamme lokale journalist, der medvirkede til, at skandalen med Henrik Sass, Tommy Kamp, rockere mm. nåede mediernes overskrifter. Med andre ord var de 60-70 løbere for alvor kommet til Danmarks svar på Chicago: Køge.

Natteløbet er et nyt løb, hvor der er mulighed for at vælge imellem 10 km., halvmarathon og marathon. Der er forskudte starttider, og størstedelen af deltagerne når ind i målområdet igen mellem 23.30-01.00. Det er i sagens natur ualmindelig mørkt, og der var en 3-4 længere passager på halvmarathon-ruten (som jeg deltog på), der havde været umulige at gennemføre uden en fornuftig lygte. Natteløbet er altså mere et adventure race end et normalt motionsløbet – jeg må sige, at det er lækkert med noget fornyelse og nytænkning, men der er også plads til forbedringer.

Mørke veje og stier

Der er ingen tvivl om, at det er mega fedt at løbe på landeveje, der er komplet mørkelagte. Det er også rigtig fedt at løbe på Køge Ås, hvor det absolut er en fordel med noget lokalkendskab for at finde vej. Man løber midt ude i ingenting og bortset fra lygtens skær, så er der helt mørkt. Det stiller store krav til koncentrationen (hvor træder man, og kommer der biler imod en?), og det går naturligvis også udover tempoet, men det er dejligt afvekslende i forhold til at løbe rundt om Parken til et af Spartas mange arrangementer.

Ruten var markeret med pile på jorden og enkelte vejvisere ved de store kryds, hvor vejviserne efter bedste evne forsøgte at sikre en grøn fodgængerovergang. Jeg hørte undervejs fra en 3-4 forskellige løbere, der var kommet ud på en omvej, men så vidt vides kom alle sikkert i mål. Man kunne måske godt lave en lille opgradering i forhold til bedre skiltning osv., men det kræver naturligvis flere frivillige – og de kan jo være svære at trampe op af jorden. Selv løb jeg kun en smule forkert kort før mål, men det er jo, hvad der sker. Så må man lære at kigge bedre efter pilene på jorden.

Depoterne var der fire af undervejs på ruten, og der var super god og opmærksom betjening. Desværre blev der kun serveret saftevand og desværre ikke almindeligt vand. Det er lækkert med lidt saft/energidrik undervejs, men det bliver noget sødt stads, når en jordbærgel skal skylles ned med rødt saftevand. Næste år må man meget gerne opjusteret udvalget på depoterne.

Kroppen er snart klar til marathon

På forhånd var jeg lidt spændt på, hvordan kroppen ville reagere på at løbe årets første halvmarathon. For det første var det om aftenen/natten, men jeg konkluderede hurtigt, at det kan min krop bedre lide end de løb, der starter kl. 9.00. Undervejs på ruten passerede jeg dog flere huse, hvor lyden fra diverse festlige påskefrokoster ikke var til at overhøre. Det fik en til at spekulere på, hvorvidt det var en rigtig god idé at løbe halvmaraton lørdag aften.

For det andet har jeg ikke fået sat vildt mange langture i bogen lately – det er i stedet blevet til en del halvlange ture i et fornuftigt tempo. Heldigvis var der intet at frygte på den konto. Lynhurtigt gik det op for mig, at det ikke gav mening at løbe efter en specifik tid, da mørket/ruten lagde en dæmper på mulighederne for at løbe tjept. Det gjorde til gengæld, at jeg fandt jeg ind i en god stabil rytme, og at jeg kunne tage mig god tid ved depoterne.

Det brokkede hverken ben, krop eller knæ sig over, og jeg krydsede målstregen i en tid på ca. 2 timer, 4 minutter og 30 sekunder.  Det giver en snittid på lige under 6.00, og det passer nogenlunde overens med, hvad jeg håber, at jeg kan holde af gennemsnitsfart om små to måneders tid til Copenhagen Marathon.

Natteløbet har potentialet til mere

Jeg håber, at Natteløbet er kommet for at blive. Hvis det fremover også bliver lagt i påsken, så kan det jo ligefrem være, at vejret er decideret forårslunt frem for lidt råt som i går.

Løbet er dog lidt smådyrt i forhold til, hvad man får for pengene. Små 300 kr. (inkl. tilmeldingsgebyr) er mange penge, når depoterne er lidt skrapede, og når der ikke er så meget liv/lir ude på ruten. Der var på forhånd blevet lovet flere spots med levende ild, men udover lidt fakler ved depoterne, så var der mest af alt bare mørkt – og en smule dødt. Det sidstnævnte skyldtes helt sikkert, at vi kun var 22 deltagere på halvmarathondistancen. Kan man være bare det dobbelte, så tror jeg, at det vil give løbet lidt mere liv. Mht. ’underholdning’ ude på ruten, så kan man jo lade sig inspirere en smuke af Midnatsløbet på Frederiksberg uden, at Natteløbet af den grund skal gå op i gak og gøgl.

På forhånd var det også blevet oplyst, at deltagerne ville få udlevere en t-shirt i mål, men det var dog blevet sløjfet, hvilket først fremgik på selve dagen. Lidt surt – og man kunne i stedet få en lille fadøl i kompensation på en nærliggende café. Jeg er på ingen måde vild med de mange løbs t-shirts (eller modstander af fadøl), men det var som om, at prisen for løbet ikke rigtig stod mål med den samlede ’oplevelse’.

Det kunne være rigtig fedt, hvis Natteløbet justerer lidt hist og her. Et nyt spændende og anderledes koncept er født, og det ville kun bidrage positivt til stemningen, hvis vi næste år er endnu flere deltagere, der stiller til start.

Ps. Der er ingen tvivl om, at det var stærkt medvirkende til min gennemførsel, at min bedre halvdel og min familie brugte lidt af deres aften på at agere heppere (mine forældre bor langs ruten). En kold påskebryg og en god film på sofaen var på enkelte tidspunkter mere tillokkende end et halvmarathon med våde sko i en mørk skov. Deres ivrige heppen gjorde imidlertid, at jeg bed tænderne sammen og løb pænt i mål. Tak for hepningen :)

Links

Billeder

Om bloggen

Lars Friis Farsøes billede
Kække beretninger fra en ung og relativ ny løber, der kæmper for formfremgang, nye personlige rekorder og et marathon på under 4 timer med et dårligt knæ og en forkærlighed for fest som de værste modstandere.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15644:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up