North Sea Beach Marathon 28.juni 2009

Cecilia Arendals billede

Prolog
Sand er og bliver… sand. Mere end 42 km løb i sand giver en vis erfaring i valg af, hvor man vil "lægge" sin rute… er sten og ral bedre end vådt sand eller tørt løst sand? Man forsøger at aflæse andre løbere i de første 10-15 km… hvor vælger de at løbe… kommer de frem eller falder de tilbage. Det har været det mest lærerige løb for mig nogensinde. Og lige kommet i mål og også hjemme efter 130 km i varm bil sagde jeg højt til gode venner og mand… mind mig om at jeg aldrig mere vil have så ondt… det gør ondt at løbe i sand og ral. Det gør jeg ikke igen.
Men i dag efter en nats søvn er jeg uberørt, som om mine ben og fødder slet ikke har løbet og havde sååå oondt i går… og parat til at gøre det igen. Mærkeligt forunderligt.

Før løbet 

En rimeligt velfungerende hjemmeside http://www.beachmarathon.com/ oplyser om alt, du har brug for. Der skal dog lidt klik til at finde buskøreplaner.

Det koster 549 og for det får du en t-shirt med uv-beskyttelse… men ikke solcreme ved depoterne (min solcreme holder ikke i 6 timer), depoter med væske og energi, afmærket rute, flot scene for løbet, masser af hjælpere, en mail få dage før der oplyser :
”Der er 1/2 liters flasker ved 32 km, 37 km, 40 km samt i målområdet.
Bus holdeplads m,v.
• Vejrs ved Strandhotellet
• Nymindegab ved p-plads ved vejen ned til stranden
• Hvide Sande på Auktionsvej overfor Fyrvej
Sikkerhed på ruten
I målområdet er der en læge og samaritter som har diverse hjælpemidler.
Samaritter er placeret ved de sidste 5 depoter.
Der kører en terrængående ambulance på ruten og med denne er der en læge og en samarit fra Røde Kors TELEFON 6155 1271”

Betryggende, men også tankevækkende inden løbet.
Ruten var i år fra Hvide Sande til Vejrs og dette jubilæumsløb havde faktisk mange 10 x 42, deltagere. Så alene det betød en vis opstemthed… Når man vender tilbage kan det ikke være helt så hårdt som hjemmesiden lægger op til.

Vel parkeret med skubbehjælp fra venlige tyskere, der bestemt mestrede sandkørsel. Heller ikke det kan arrangørerne planlægge. Stranden er foranderlig og i dag var det løst sand. Det gav snak med andre bilister, der også havde et skub-behov.
Dernæst påsmøring af solcreme, pakning af væske til køreturen til Hvide Sande med bus, der afgik til tiden.
Og allerede her skal den første ros til alle hjælpere lyde.
To unge mænd stod af ved Nymindegab (flere andre stod af for at tisse, men var hurtigt tilbage i bussen) og efter de unge mænds tur til toilettet og efterfølgende at erfare at deres startnummer ikke lå i bunken… og de var de eneste løbere på det tidspunkt (½-marathon starter fra Nymindegab og tidsmæssigt senere end maraton), gik det op for dem, at de var stået af for tidligt. Hurtigt blev en bil skaffet og de blev kørt til Hvide Sande af de gode hjælpere.

God stemning allerede i bussen, hvor man kan høre løbehistorier om det kommende løb og mange andre løb. En god idé er at tisse af inden man står på bussen, det tager en god time at nå startområdet.
Startnummer samt t-shirt, chip blev udleveret hurtigt og enkelt (i mailen man fik få dage inden oplyste startnummeret), der var vand i flasker og skygge i teltet, samt bag lastbilen til transport af bagage.
Her klædte folk også om, men de fleste tog bussen med løbetøj på.

4
Under løbet 

Løbsarrangørerne kan jo aldrig planlægge vejret.
Men vejret var med de selv samme denne dag.
Tilpas vind, af og til skyet med ”skyggende” skyer og sol og en strandbred der ikke blev overskyllet af andet end milde bølger.

Nede på stranden kaldes til samling i sandet, hvor taler afvikles samt de sidste informationer gives. Løbet indgår også i en BBC udsendelse ”Coast” næste år.

Med 26 kvinder og 237 mænd (der gennemførte) er det nemt at fornemme at der er rigeligt plads på stranden.
Der indledes med en prolog på nogle få hundrede meter hvor man fornemmer feltets ”fordeling” og ikke mindst det løse sand.

Ruten giver sig selv, som en anden løber her på sitet skriver… træk til venstre hvis dine fødder bliver våde. Men uundværligt er km-afmærkningen, som flere steder er det eneste fix-punkt. Og solcreme og solbriller er obligatorisk. Da solcreme ikke holder 3-6 timer, var det oplagt at der blev sponsoreret solcreme ved depoterne fra 20 km.

Som jeg skrev i prologen: sand er ikke bare sand og der er god tid til at blive klog på hvordan og hvilke typer, der mon holder bedst til næste skridt.
Men det er hårdt på en meget fysisk måde. Omgivelserne er fantastiske… foranderlige i lys, skygger og underlag, men der skal kigges ned for at vælge næste landing for ikke at vride i ankler og knæ.

Depoterne var fine hele vejen med energibarer, banan til sidst og vand/energidrik, en enkelt gang manglede der vand, jeg fik dog og mere var på vej.
Om de var løbet tør for små flasker, da vi kom til de sidste depoter (32, 37 og 40) ved jeg ikke, men en flaske havde været fint.

Der var super hjælp til syge, jeg selv fik vaseline til forebyggelse af vabler på vej, og en stol så jeg kunne tømme skoene for sand. Samaritterne havde forslag jeg ikke kendte, gående ud på at pakke noget der lignede pladevat ned i sko, der bestemt ikke kunne rumme andet end mine fødder. De accepterede dog at jeg kun ville have vaseline. Tak.

Godt følgeskab fik jeg også af en ultraløber Mikkel Gormsen, der havde begyndt dagen med ½ maraton inden han hentede mig ved ca. 30 km og fulgtes til ca. 40. Men som det er… vi løber vores eget løb og passer på os selv. Mit knæ sagde at jeg ikke måtte løbe de sidste km.

4
Efter løbet 

Der blev snakket på livet løs i højtalerne i målområdet. Tak for det. Og det luner at blive modtaget med klapsalver selvom der er gået næsten 6 timer. Så det kan anbefales at gennemføre, selvom man er langsom. Der er stadigt glade hjælpere og friske speakere og løbere tilbage.

Både energibarer, bananer og vand stod klar samt diplom i målområdet. Udlevering af bagage også nemt, jeg var jo ikke den første. Om der har været kø tidligere til de forskellige behov ved jeg desværre ikke.

Der var bademuligheder. Vesterhavet selvfølgelig, men også opstillede badevogne.
Nemt at nå bilen. Der sad flere løbere/blaffere langs frakørslen med skilte ”Hvide Sande”. Det er vist bedst at parkere i målområdet og bestille bus frem til startstedet. Det er min anbefaling.

3
Løbets helhed 

Det er et fantastisk løb med mange vinkler. At der er flere distancer betyder at det kan være en familie-, venne- eller kollega-begivenhed.
Rammerne er dansk sommer ved havet. Og denne søndag fra sin bedste side.

Med 10 års erfaring er mange ting helt på plads.
Muligheden for flasker med vand på de sidste depoter skulle der gøres alvor af, når det annonceres.
Chaufføren i bussen måtte gerne annoncere at Nymindegab er for ½-marathon. Så alle får en god oplevelse. Men de to unge mænd kom i mål, så det ødelagde vist ikke noget.

4

#1

Bedouinas billede
Hej Cecilia. Flot anmeldelse!!! - det var som at være der selv ::-) Jeg oplevede desværre, at der ikke var bananer ved 15 km, og jeg synes også, at valget m.h.t. energibarer måske var lidt uheldigt. også fordi det var af den slags, der var chokoladeovertrukne, så de lå og smeltede i solen. Om ikke andet ville det have været rart, hvis man havde fået en hel upakket én udleveret - istedet for, at de var skåret i små stykker, som lå og smeltede. Jeg havde ikke lyst til at få chokoladenassede fingre, så jeg fravalgte det. Jeg ved, det er svært at få appelsiner på denne årstid, men så kunne man måske have brugt æblestykker - eller tomater, som jeg har oplevet én gang, og det var en kæmpesucces. Ved 37 km var man løbet helt tør for flasker, men de søde hjælpere fik gravet to flasker frem fra deres private rygsække til min løbemakker (som jeg fulgtes med de sidste 10 km med) og mig. Meget sødt. Alle hjælperne på de sidste depoter var så søde og kom med så mange opmuntrende tilråb til os. God idé du kommer med med at sponsorere solcreme - lad os håbe løbsledelsen ser dette! Bedouina

#2

anonyms billede

Hvis din solcreme ikke holder 6 timer, så tag et kig her http://www.netspiren.dk/info/Naturlig-solcreme-uden-parabener-382l1.aspx - den er en udmærket guide til solcreme og hvordan man skal "klædes på" til solen.

#3

Cecilia Arendals billede

Der er vist gået reklame i det her....men guiden nævner også hver anden time....og løbet varer for rigtigt mange mere end 2 timer...ja faktisk det dobbelte.
Men foreslå det firma du reklamere for at levere creme til løbet

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15316:

Jean Anborgs billede
Ny i seriøs løb

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk