Cph Marathon 24. maj 2009
- 25-05-2009
- Anette Lund Madsen
- Nyt fra løbeverdenen
I år havde Københavns Marathon 30 års jubilæum, og man må sige, at deltagerantallet er steget betydeligt, siden de startede med 800 deltagere. Det er blevet almindeligt, at selv almindelige motionister løber marathon, og løbet er da også blevet fordoblet i løbet af de sidste fem år, fra 5000 løbere til idag med 10.744. Der var to, der skulle igang med at løbe deres 30. Copenhagen Marathon. Imponerende.
Copenhagen Marathon arrangeres af Sparta Atletik og Motion, og man kan tilmelde sig både hos www.copenhagenmarathon.com eller hos www.sparta.dk. Hvis man tilmelder sig inden 4. maj koster det 560 kr, herefter er prisen 600kr. Man kan tilmelde sig online (mod et gebyr på 10 kr) eller via netbank og på posthus. Efter den 20. maj kan man tilmelde sig på Sportsudstillingen eller på selve dagen fra klokken 8 - det sidste frarådes dog.
Der er et hav af informationer på hjemmesiden, som løbende opdateres med de sidste nyheder.
Cirka 14 dage før løbet, udsendes startkort, som man skal medbringe og fremvise for at få sit startnummer, chip m.m. Man kan vælge at afhente det på Sportsudstillingen, på Gunnar Nu Hansens Plads 11, Københvn Ø., som har åbent torsdag fra 14-20, fredag fra 12-20 og lørdag fra 10-20. Jeg var der om fredagen 20 minutter efter åbningstid, og da var der masser af mennesker, men det gik dog alligevel hurtigt med at få udleveret sin startpakke, som indeholdt startnummer, chip og masser af løbsmateriale om andre løb i både Danmark og Udland. Samtidig fik man også udleveret sin t-shirt.
Udstillingen var et rent slaraffenland for løbere. Masser af stande med sportstøj, løbesko, sportsdrikke, pulsure m.m. Man kunne få foretaget løbestilsanalyse og få massage. Der var fartholdere til stede, som man kunne stille spørgsmål og tale med. Der var masser af løbsmateriale til andre løb, som man kunne samle og tage med hjem til videre studier.
Hvis man bor i Københavnsområdet, kunne man også afhente et S-togs klistermærke og klistre det på sit startnummer, og på den måde kunne man køre gratis med S-tog på hele løbsdagen.
Det var også muligt at tilmelde sig SMS Service, så ens venner og familie kunne følge én på ruten. Jeg har dog hørt, at dette ikke fungerede særlig godt.
Der var opstillet telte, så man havde mulighed for at klæde om. Der var også bagageopbevaring. UDEN OPSYN. Der var hverken kontrol ved aflevering eller afhentning. Jeg kom med toget, så jeg valgte at klæde om og indlevere min babage til opbevaring på Købehavns Banegård.
I startområdet var der kaos. Jeg var der ½ time før, og det var mig komplet umuligt at bane mig vej ned til de fartholdere, hvor jeg hørte til. Vester Voldgade, hvorfra starten går, er en smal gade, og foruden løbere var der masser af tilskuere, som stod og fyldte op, så man ikke kunne komme frem. Det var svært at høre i højttalerne, hvad der blev sagt, men jeg kunne dog høre nok til at høre, at der kun blev speaket på dansk, hvilket kan undre mig meget, da der blev sagt, at der var omkring 1200 udenlandske løbere.
Kronprins Frederik startede løbet.
Der var skilte for hver km, og der var 1200 officials ude til at hjælpe. De fleste var meget smilende og kom med muntre tilråb og var flinke til at heppe. Der var masser af publikum ude at heppe, og de blev der, selvom det var regnvejr og surt. Mange havde regnfrakker og paraplyer, så de var altså forbedredt. Dejligt publikum som fortjener at få fem løbesko. Undervejs var der også forskellige orkestre, der spillede - bl.a. det sædvanlige samba-orkester i målområdet - som var med til at sætte stemningen i vejret.
Der var otte fartholdegrupper til at sikre, at man kunne holde et konstant tempo under løbet. Disse blev skiftet ud undervejs for at sikre, at tempoet ikke skulle gå ned. Meget muntre og motiverende løbere.
Ruten var flad og kun på asfalt. Med ganske få ændringer var det den samme rute fra de foregående år. Man starter ved Rådhuspladsen, løber forbi Nørreport Station, ud på Nørrebro, rundt Fælledparken, Strandboulevarden, Kastellet, Langelinie, Nyhavn og kommer til målområdet. Denne strækning gennemløbes igen efter, at man først har været rundt Kalvebod Brygge, Dybbølsbro, Enghaven, Vesterbrogade og tilbage til Dybbølsbro og Kalvebod Brygge. Denne midterste strækning var yderst kedelig. I det hele taget er det meget kedeligt at skulle gennemløbe en strækning to gange.
Ruten skulle være bilfri - det holdt dog ikke helt. Der var også en del skarpe sving. Et par steder endda 180 grader sving, som må have gjort det meget vanskeligt for de hurtige løbere.
"Væskedepoter på ruten findes for hver 4. km med både vand og Powerade energidrik. Der er frugt på fire udvalgte steder." Citat slut. Det forholdt sig lidt anderledes i den virkelige verden. Ved depotet ved 26 km var der udsolgt af både powerade og frugt. De næste to depoter var kun væskedepoter og her var der ved 30 km også kun vand. Og frugt fik man først da man var fremme ved 39 km!
Straks efter man kom i mål fik man hængt en medalje om halsen og damerne fik også overrakt en rød rose. Derefter kom der officials, der gav én varmetæppe på, nogle udleverede vand, powerade, youghurt og müslibar. Og så begyndte mareridtet. Det var et sandt kaos at komme ud. Igen p.g.a. de tilskuere, som absolut skulle være i målområdet for at se deres pårørende komme ind. Jeg måtte spørge flere gange for at finde ud af, hvad jeg skulle gøre med chippen. Det viste sig, at den skulle i en beholder helt henne ved udgangen. Jeg måtte selv tage den af. Der var boder med frugt og også med brød og varm chokolade. Og alkoholfri fadøl.
Der var opstillet telte til bad. Jeg kiggede ind i et af dem, og det bestod af bænke, og bagerst i teltet var der måske 15 brusere. Det var et stort rum og så meget primitivt ud. Der var selvfølgelig et telt til henholdsvis mænd og kvinder, men da de så ens ud i størrelse, må der have været godt med kø hos mændene. Jeg valgte at gå tilbage til Banegården, hente min bagage og købe mig et bad for 15 kr i et stort ru, hvor der også var toilet. Masser af varmt vand og privatliv.
Der var præmier til de tre hurtigste mænd og kvinder. Samt til de tre hurtigste i hver klasse. Den største præmie var på fem tusinde kroner. 5.000,- Jeg har valgt at skrive det både i tal og bogstaver, så man ikke tror, at jeg har glemt noget.
Efter at man var sluppet ud af målområdet var det også muligt at få massage.
Der var flere fotografer ude på ruten, og det skulle være muligt at bestille billeder på www.marathon-photos.com og resultatlisten og diplom skulle kunne fås på www.copenhagenmarathon.com
Sparta har som mål, at Copenhagen Marathon skal være det største i Skandinavien, og man regner med en fordobling, altså 20.000 løbere, allerede i år 2012. Ja, men så skal de nok begynde at kigge sig om efter nye start- og målområder, for de nuværende er absolut ikke gearet til at rumme flere løbere.
Løbet er professionelt arrangeret. Og dog. Jeg finder det meget mærkeligt med de dumme fejl, der er. Bagage uden opsyn - håber ikke at tyvene læser dette. Man må dog kunne forlange at løbe uden at skulle spekulere på, om bagagen er der, når man kommer tilbage. Af de 1200 officials, de påstår at bruge, kunne man vel have brugt nogle af de pigebørn, der stod ude på ruten og bare skvadrede med hinanden, til at at se efter bagagen.
Toiletter. Man reklamerer med 60 toiletter. Jeg forstår ikke engang, at man vil være bekendt at offentliggøre antallet. 60 toiletter til 10.447 løbere.
"Efter en time skal du have energi i form af sportsdrik, geler, frugt ". Citat fra deres løbsavis. Ja, men det ved vi jo allesammen. Desto værre er det, at der var en sådan mangel på energidrik og frugt på den sidste halvdel af ruten. Det er for dårligt af en så professionel klub som Sparta at byde løberne dette.
#1
#2
#3
#4
#5
#6