Øresunds Broløb 12. juni 2010

Anette Lund Madsens billede

Det er 10 år siden at Øresundsforbindelsen mellem Sverige og Danmark blev indviet. Dengang havde man verdens største motionsløb med 80.000 løbere før broen blev indviet. I går prøvede man at gentage succesen med 30.000 løbere.

Før løbet 

Løbet arrangeres af Sparta og Malmø Allmänna Idrottsförening (MAI). Allerede i juni 2009 blev der åbnet for tilmelding, og vi danske løbere kunne tilmelde os via www.sparta.dk for en pris af 420 kroner. Det var meningen, der skulle være 15.000 numre til hvert land, men som tiden går, står det klart, at de danske løbere er i overtal, og der overføres 5.000 numre fra den svenske side til den danske. Slutresultatet blev dog på 21.000 danske løbere og 9.000 svenske løbere. Løbet er udsolgt før nytår.

Cirka 14 dage før start sendes breve ud indeholdende løbsnummer, chip og brev med fyldestgørende informationer. Den 10. juni udsendes en mail med de sidste oplysninger. Bl.a. en rettelse, som nok er værd at hæfte sig ved: Bagagen skal indleveres senest kl. 14.30 og ikke som tidligere oplyst kl.15.00.

Der er tilbud om gratis SMS-service, så man kan få tilsendt sin sluttid til to forskellige mobilnumre. Yderligere SMS-ere kan bestilles for 20 kr. Lad mig sige det med det samme. Denne service virkede IKKE.

Man havde tilrådet folk at komme med offentlige transportmidler, hvilket jeg også tror, de fleste gjorde. Det havde også været håbløst at finde parkeringsplads. Der var start på Amager Strandvej, og her holdt også alle de store lastbiler til bagagen parkeret. Der var mange, måske 30-50, så der gik nogen tid med at finde den bil, hvor man hørte til med sit løbenummer. Mange kom for sent med at få indleveret deres bagage, måske fordi tidspunktet var blevet ændret. Man lukkede også rimelig præcis for indleveringen, fordi den skulle køres til Sverige, inden løbet begyndte.

Amager Strandpark var omdannet til en stor løberfest, hvor man kunne komme allerede fra klokken 12. Der var flere steder, man kunne købe mad og drikke. Der var musik og underholdning, som man enten kunne se live eller på storskærme. Der var flere steder, man kunne sidde, og der var også områder, hvor børnene kunne lege. Toiletter var der som sædvanlig alt for få af. På et tidspunkt sad jeg på en bænk nær toiletterne og fordrev tiden med at tælle, hvor mange der stod i kø til ét af dem. Cirka 100! Flere benyttede da også træerne og buskene.

Det var lang tid at vente fra, man havde indleveret bagagen, og til løbet begyndte klokken 16. Løbsnumrene var i hver sin farve alt efter hvilken sluttid man forventede at komme i mål, og der var også mange fartholdere med 5 minutters interval på ballonerne, så man kunne stille sig i den rigtige startgruppe. Løberne blev sendt af sted med 5 minutters interval. Jeg ved ikke, hvornår de sidste kom af sted, men der gik 30 minutter, inden min gruppe kom af sted! Forinden havde vi gået et rigtig langt stykke, måske 1 km, inden vi var ved starten, som gik tæt på tunnelen.

2
Under løbet 

De første 4,6 km blev løbet i tunnelen, og det var varmt. Det var RIGTIG varmt, så sveden tapløb af én. Derefter kom man ud på Peberholmen, hvor det første vand-depot snart lå. Man kunne vælge mellem vand eller vand med citrussmag. Og det var gældende for alle depoterne. I det udsendte materiale stod ellers, at der ville være væske-og FRUGTDEPOTER undervejs. Der var INGEN frugt. INGEN energidrik. Kun VAND. Der var to vanddepoter på Peberholmen, ét på selve broen og to i Sverige.

Der var en fantastisk flot udsigt fra Øresundsbroen. På vej til København havde vi kørt i regnbyger, men da vi kom til startområdet, var det tørvejr. På broen var det flot solskin, så man rigtig kunne nyde det flotte bygningsværk, som broen er, og kigge ud over det mørkeblå Øresund med bølgernes hvide skumsprøjt og vindmøllerne i det fjerne. Vinden var hård, cirka 15 m/sek. med vindstød af stormstyrke. Heldigvis havde vi rygvind, og det føltes som om man blev skubbet fremad.

På det sidste stykke af broen stod der fotografer og tog billeder af løberne.

De sidste 4 km blev løbet i Sverige i et lidt kedeligt område Der er dog orkester to gange undervejs til at give lidt stemning, og der også nogle få tilskuere ude i det kolde og blæsende vejr.

3
Efter løbet 

Da man kom i mål begyndte mareridtet. Man havde været smart nok til at få ledt løberne væk fra målområdet. Vi gik og vi gik ad en smal passage. Hvorfor passagen skulle være så smal, ved jeg ikke, for det var på et stort grønt område. Vi har måske gået 100 meter, før vi fik udleveret væske. Vand igen! Så skulle vi af med chippen. Ingen videre hjælp hertil. Så fik vi medalje. Så fik vi müslibar. Så bananer. Og som gave en løberygsæk. Alt dette mens vi stod som sild i en tønde og kun langsomt kunne bevæge os fremad, og imens blæste der en iskold vind. Det var lidt uhyggeligt at se mange med gåsehud, der var halvdårlige, fordi de var gået sukkerkolde.

Endelig kom man ud på et mere frit område, hvor lastbilerne var parkeret med bagagen. Noget lå på jorden og andet i lastbilerne. Det var dejligt at få sin bagage, så man kunne få varmt tøj på. Der var dog nogle, der kun havde det løbetøj, de gik i. De frøs meget. Der var opstillede telte, hvor man kunne klæde om og tage mad, men de lå lidt langt væk i området, og folk stod bare og klædte om ved lastbilerne. Man tænkte kun på at få noget varmt tøj på og så komme hen til det næste mareridt.

Køerne til hjemtransporten. Jeg har ingen idé om, hvor mange mennesker, der stod i kø. Det kan have været 5.000. Eller 10.000. Jeg ved det ikke, men det var kolossalt mange. Heldigvis var jeg af sted sammen med tre veninder, og vi var blevet kørt til start af den enes svoger, som boede i Københavnsområdet. Han var så flink at hente os i Malmö, ellers havde vi måske stået der endnu! Jeg hørte, at der var sat 90 busser ind til at fragte løberne tilbage til København. Mange af busserne var gule bybusser, hvor der ikke kunne være ret mange.

2
Løbets helhed 

Der var 26.623 der fuldført løbet. Det ER noget specielt ved at løbe et broløb. Det er trods alt ikke hver dag man har muligheden for at nyde bygningsværket og udsigten derfra. Alligevel kan man godt spekulere på, hvorfor man egentlig gider løbe disse broløb. Ruten er ensformig og specielt nede i tunnelen var det ulideligt at løbe.

Jeg synes, der var for mange løbere. Dels løb vi hele vejen meget tæt, og dels var man slet ikke gearet til at afslutte løbet på en ordentlig måde. Der var kun vand ved depoterne, hvilket er alt for dårligt. Specielt ved disse store events, hvor der er mange amatører/førstegangsløbere, som ikke ved hvordan de skal tage deres forholdsregler på så lang en distance. Som selv at medbringe energidrik, gel eller lignende. I målområdet tog det alt for lang tid inden man fik udleveret væske og føde.

Som nævnt ved jeg ikke, hvor stor køen var eller hvornår de sidste løbere kom af sted. Et er sikkert, det tog ALT lang tid. Jeg er meget interesseret i at høre, hvornår I andre kom hjem???

Beklager, men jeg er ikke imponeret over dette løb.

2

Billeder

#1

Charlotte Steinmarks billede

Jeg er helt enig i dine kommentarer og beskrivelse af løbet. Eller skal vi sige omstændigehderne omkring løbet, for selve løbeturen over broen var helt speciel og flot. Jeg ærgrede mig over det manglende frugt på ruten, over det lange spænd mellem vanddepoterne, og over den ret kedelige rute i Sverige. Men du har helt ret i, at mareridtet startede i målområdet og fremefter. At der skulle gå en halv time med at komme gennem målområdet og endnu et godt stykke tid med at få sit tøj. At der ikke var noget varmt at indtage, f.eks. suppe eller varm kakao, at der ikke var noget brød, men kun små kanelgifler og en banan. At vi skulle stå i kilometerlange køer for at komme med en bus til lufthavnen. Alt dette er helt ubegribeligt. Min veninde og jeg ankom til Kastrup lufthavn kl. 21.50. Jeg kom i mål 18.15. Uden at have fået noget som helst, der lignende varm føde. Folk kastede op rundt omkring os. Hvad er det for en løbsafvikling? Og der er totalt rod i tidstagningen for lige at toppe den. Jeg er meget skuffet over den svenske modtagelse. Sparta klarede den fint på den danske side.

mvh Charlotte

#2

Naja Leanders billede

Jeg kan kun tilslutte mig Anettes beskrivelse og Charlottes kommentar. Målområdet var fuldstændig kaotisk og uoverskueligt. Ventekøen efter målet var et antiklimaks, der var ikke plads til at bevæge sig eller strække ud, og syren overtog i løbet af ganske få minutters inaktivitet vores ben, der var ingen information om spise, drikke, omklædning, busser eller noget andet. Vi måtte selv finde frem til alt, kulden gik gennem marv og ben, og før vi nåede vognene med tørt tøj, havde vi blå læber og var helt forkomne. En alt for sød müesli-bar og en kanelsnegl var ikke det, man først havde lyst til. En banan var fint, men al energidrik var væk, der var kun det gustne vand med limesmag tilbage. Og længere fremme kunne man købe en hot-dog, hvis man havde penge med - jamen, hvad er det, vi har betalt mere end 400 kroner for? Man forventer, at det, man bliver tilbudt i målområdet, er inkluderet i prisen. Hvis det så var stoppet dér, tror jeg egentlig, at eurorien over at have gennemført sit første halvmarathon ville have indfundet sig, men det sande helvede startede, da vi skulle finde frem til busserne hjem til København. Absolut ingen information, hverken skilte eller officials, der kunne oplyse om noget. Vi spurgte nogle andre danskere, der kunne udpege de kilometer lange køer, som viste sig at være buskøer. Vi kom i mål 18:20 og ventede i buskø til kl. 21:00 uden nogen form for information. Køen stod helt stille i lange intervaller og folk omkring os blev dårlige, nogen kastede op og andre lagde sig ned indhyllet i plastiksække for at holde lidt på varmen. Til gengæld stod der en svensk sangerinde og underholdt på en scene. Hvad om der havde været nogle praktiske informationer om hjemtransporten i mikrofonen i stedet - vi var gennemfrosne og forkomne og var ærlig talt ligeglade med svensk underholdning. Vi var retur i København kl. 22:00, og der var ingen valgmulighed som lovet mellem Ørestad og Cargo. Alle blev sat af i Cargo, og så kunne man stavre ud i silende regn og bevæge sig hen mod tog og metro - ikke en kæmpelang distance, men på det tidspunkt var tålmodigheden bare brugt op. Selve løbet var flot og med en betagende udsigt fra broen, medvinden bar os til tider næsten flyvende igennem, men afslutningen på den svenske side var så stort et antiklimaks, og det er synd for de mange deltagere, hvis glæde blev overskygget af sult, kulde, helt uacceptable ventetider og total mangel på information. Hvis man ikke kan tage bedre vare på mere end 30.000 mennesker, der har været igennem en hård fysisk prøve, skal man lade være.

#3

Anders Ws billede

Jeg er ligeledes enig med ovenstående. Broløbet er uden sammenligning den dårligste løbsoplevelse jeg har haft.

Jeg ankom til Kastrup omkring kl 14, da jeg skulle have ændret navn og startgruppe. Det var vanskeligt at finde informationsteltet uden skiltning og der var lang kø da jeg endelig fandt det. Efter at have stået i kø i noget tid kom en dame og fortalte at de lukkede, så jeg måtte gå igen.. Da var klokken efter 14.30, så jeg måtte opgive at få min bagage med de store lastbiler. Til gengæld fik vi at vide at der var nogle mindre biler til restbagagen, hvor jeg så afleverede min taske med tørt tøj.

Selve løbet var fint nok. Det generede mig ikke at der ikke var frugt. Energidrikken var ringe; den CPH marathon var langt bedre.

Jeg kom ind omkring kl 18. Der var mangel på vand lige efter målstregen og ganske kaotisk. Den eneste forplejning var banan+bar, samt kanelgifler?! Meget, meget ringe. Hvad går de 400+ kr egentlig til? Forplejning ved CPH marathon var meget, meget bedre. Til gengæld fik man en rygsæk af så ringe kvalitet at folk brugte dem som skraldeposer.

Efter løbet prøvede jeg så at finde min bagage i håb om at komme hurtigt hjem. Der var nemlig ingen kø ved busserne på det tidspunkt. Desværre var restbagagen ikke nået frem og ingen vidste noget om hvor bilerne var eller hvornår de kom. Efter noget tid begyndte rygterne at gå om at der havde været et færdselsuheld på broen og at bilerne derfor var forsinket. Kl 20 ankom bagagen så, efter vi havde stået 2+ timer i vådt tøj i en ganske kold vind. På det tidspunkt var køerne til busserne ca. 1 time lange, så klokken blev omkring 22 før vi var tilbage i Dk. Adskillige folk var syge i bussen, nok pga underafkøling.

Retfærdigvis skal det siges at løbsarrangørerne selvfølgelig ikke kan gøre for trafikuheldet. Men de gjorde bestemt heller ikke noget for at hjælpe.
På et tidspunkt gik nogle piger rundt og gav varme drikke til de frysende i køen, men da de kom nærmere så jeg at de solgte varerne. De kunne da i det mindste have foræret en kop varm the til de mest trængende.

Så alt i alt, ikke en god oplevelse.

#4

Claus Bornes billede

Jeg syntes egenligt at det var et okay løb, og de sidste 4 km i Sverige var ikke kedelige. Der stod overraskende mange svenskere og klappede os frem, der var 2 gange musik i den hyggelige lille by.

Helt klart noget kaosagtigt i målområdet, og så var jeg endda heldig at være der i god tid, ikke længe efter mig, blev det totalt kaos.

Jeg syntes der var vanddepoter nok, og savnede ikke frugt, noget som jeg først selv spiser på marathon distancen efter 25 km.

grunden til man løber et broløb, med alt for mange deltagere, er oplevelsen af at løbe på broen, noget som normalt er pænt forbudt...... Udsigten deroppefra var fantastisk.

Skandale at de officelle tider er bruttotider!!!!
det er ikke godt nok, det bør være den realle tid, og intet andet.

Jeg syntes det var en god oplevelse, hvilket også var min idé med at stille op, ikke for at løbe PB eller stærkt, men for at nyde en løbeoplevelse med mange andre.

Claus

#5

Rasmus Ravns billede

Det er vist forskel på løbeoplevelsen alt efter, hvornår man kom i mål.

Jeg synes nu løbet, var udmærket struktureret, og fik det jeg havde brug for.

Det eneste minus, jeg tillægger løbet, var trængslen i tunnelen, for mange var placeret for langt fremme i forhold til deres forventede tid.

Angående ventetid efter løbet på hhv. bagage og busser, vil jeg derimod give topkarakter. Jeg fulgte strømmen, fandt min bagagevogn meget hurtigt, og prøvede derefter at finde bussen, hvilket faktisk var lidt svært, da der på det tidspunkt, ikke var mange, der stod i kø. Da jeg kom, stod der 3 foran mig og ventede på bussen til Kastrup. Vi skulle så vente på, der kom flere, så vi kunne fylde en bus, der gik heldigvis ikke mere end 5 min.

Jeg kom til kastrup kl. 19, så det passede perfekt med toget til hovedbanen, og senere videre til Århus kl. 19.50.

#6

Janeks billede

Jeg vil koge min kommentar ned, og sige hvad der gik forud, og specielt hele seancen efter løbet, det var mildt sagt kritisabelt.
Jeg vil hellere se positivt på det, og kommentere selve løbet.
Det var en stor oplevelse at være med, i lighed med det første Øresundsløb og løbet over Storebælt i 1998.
Ja, der var rigtigt varmt i tunnellen. Til gengæld var det en fed oplevelse da vi alle klappede og hujede. Her fornemmede man fællesskabet helt inde på huden.
At løbe op over højbroen i sol og medvind var super.
Stemningen i Sverige var også med til at løfte os det sidste stykke mod mål.
Med andre ord havde jeg en super oplevelse under selve løbet. Jeg havde allerede hjemmefra gjort op med mig selv, og se stort på sluttiden og i stedet nyde hver eneste kilometer.
Derfor havde jeg medbragt mit kamera for at forevige nogle af de mange indtryk.
Hvis du vil kigge med, så klik her http://picasaweb.google.com/janeksweb20/BrolBet2010#

#7

Lars Peter Nielsens billede

Hvordan kan du kun give selve løbet 2 stjerner?? Synes selve løbet var ret godt. Tunnelen var varm, men stemningen var kanon. Broen var en god oplevelse, og der var mange svenskere i gaderne i sverige der sørgede for en god stemning.
I mine øjne intet galt med selve løbet - det var ret godt!

Efter løbet fungerede bagageudleveringen og udleveringen af frugt og vand fint. Kom for tidligt i mål til at opleve kaos ved dette. De lange buskøer: Hvad havde i regnet med? 21.000 danskere der skal tilbage. Det tager jo ikke 10 min. Jeg stod der selv i køen i 2 timer, men brugte tiden på at snakke med mine danske medmennesker og få noget godt ud at situationen. Så gik tiden også noget hurtigere. Svært ved at se hvordan de kunne have gjort det anderledes??

Løbstiderne/SMS servicen: Virkeligt for ringe! Ellers en god oplevelse.

#8

Mette Jensens billede

Synes heller ikke at løbet var så slemt som anmeldelsen giver udtryk for. Ja, i mål var der kaos. Det er hvad man må forvente når der er 30.000 personer samlet samme sted. Men under selve løbet var der en rigtig fed stemning og smil over det hele. Som flere andre har nævnt synes jeg heller ikke at de sidste km i Sverige var kedelige, der var rigtig god opbakning fra det svenske publikum!
Synes det var en fantastisk oplevelse, og jeg fortryder ikke jeg deltog.

#9

Kristoffers billede

Selve løbet var godt men organiseringen var pinlig. Opstilling og praktiske forhold ved løbsstart var kaotisk og ikke gearet til antallet af deltagere.
Heldigvis var selve løbet godt og jeg må rose pace setters for deres gejst. Svenskerne skal også have ros for deres opbakning på de sidste kilometer. Desværre en glæde der hurtigt blev afløst af forhold der var ringere end på den danske side. Jeg så alt for mange folk som var helt nedkølede og måtte krybe sammen i fosterstilling i et forsøg på at holde varmen. Der var anarkistiske tilstande i forhold til at få folk på busserne, og det hele virkede på grænsen til at ende med et slagsmål. Det er ikke første gang Sparta står for løb som dette, og volumen kan ikke have været nogen overraskelse. Sparta - I skulle skamme jer og komme med en offentlig undskyldning for hvad der bedst kan betegnes som en fadæse. Med mere end 40 marathon og halvmarathon på bagen er dette klart det jeg har deltaget i med dårligst praktiske forhold. Min tiltro til at I kan håndtere arrangementer af denne størrelse er helt i bund, og hvis intentionen er at CPH marathon skal vokse sig større, så er I nød til at køre det med professionel ledelse og organisering.
Pinligt pinligt pinligt -
Men samtidigt tak til alle de glade deltagere for en god stemning på ruten. Og ros til de frivillige som har måttet lægge ører til en masse skældsord fra frustrerede deltagere, uden dog at kunne køre noget ved det (det fortjente I ikke).

#10

Oliviers billede

Personligt var broløbet en rigtig god oplevelse, men det virker ikke som om arrangementet var gearet til så mange deltagere.

Selve løbet synes jeg forløb rigtig fint og der var god stemning med musik og sambadans de sidste kilometer i Sverige.

Jeg kom i mål oomkring 17.30 og på det tidspunkt var der både energidrik, vand, frugt osv. god plads i målpassagen. Det tog ikke lang tid at komme op til tøjbilerne og finde bagagen. Jeg gik vel rundt ca. en halv time på festpladsen og kiggede på boderne inden jeg omkring 18.30 gik mod buskøerne (troede først busserne kørte 18.30 - men jeg tror at de startede tidligere). Der var på det tidspunkt kø til slutningen af indhegningen og 5 min efter kom en bus, som jeg kom med i. Selve busturen var lidt lang (vi ventede 5 min bare på at komme gennem betalingsanlægget - ved ikke hvorfor - og så var der jo kun én kørebane åben på broen).

Som tiden gik virker det på de øvrige kommentarer som om energidrikken slap op, trængslen blev større og der blev mere kaos i bagageudlevering og køområder. Det hjalp heller ikke, at solen forsvandt omkring klokken 18 og det blev RET koldt!

Generelt manglede der skiltning i området - for selvom jeg godt kunne finde vand, energidrik, bagage osv. - kan jeg forestille mig at det blev meget svært med trængsel i målpassagen. En skitse over lastbilernes placering i forhold til startnumre ville også have været dejligt!!!

#11

Anette Lund Madsens billede

Jeg er helt enig i, at det var en pragtfuld oplevelse at løbe på broen i solskin, mens man blev båret frem af medvinden og kunne nyde den pragtfulde udsigt og den storslåede bygningsskonstruktion, som Øresundsbroen er.
Men det skulle også gerne være en god oplevelse efter, at man var færdig med at løbe. Det har det uden tvivl også været for de hurtige, der kunne gå hurtigt igennem, få udleveret deres bagage og gå op i bussen og køre hjem. Disse eliteløbere er også vant til den lange distance og behøver ikke andet end vand for at klare sig. Som Claus Borne siger ”jeg spiser først på marathondistancen efter 25 km”.
Der er altså bare lige det, at ved alle disse broløb (Storebælt, Lillebælt, Øresund) er der en masse deltagere, for hvem det er første gang, at de prøver kræfter med en ½ maraton. De løber måske 5-10 km et par gange om ugen – hvis de endda gør det. Men disse broløb er efterhånden et ”must”. For alle taler jo om det. På arbejde. I familien. Blandt venner og naboer. Og man vil jo ikke være udenfor, så mange tilmelder sig uden at have den nødvendige træning bag sig. Man kan sagtens spotte en ”amatør” fra en ”professionel” løber – prøv det selv næste gang ved en af disse store events. Amatøren kendes på tøjet. For meget og måske for varmt tøj. Almindelige tennissokker. Splinternye sko. Osv,osv. Jeg selv husker udmærket, hvor smadret jeg var efter min første ½ maraton – for ikke at tale om dengang, hvor jeg løb vild ved 13 km og måtte gå i seng, da jeg kom hjem, fordi jeg kun havde været vant til at løbe 7-8 km!
Det er alle disse mennesker, som løbsledelsen bør tænke på. Det er dem, der har behov for energitilførsel i form af frugt og energidrik. Var der i øvrigt energidrik – jeg så kun almindelig vand eller vand med citrussmag ved depoterne??? Alle disse mennesker havde også brug for at spise og drikke så snart de kom i mål. Jeg er godt klar over, at løbsledelsen ikke kunne gøre for, at der blæste en isnende kold vind, så løberne blev syge p.g.a. underafkøling, men vejrudsigten havde været tilgængelig hos DMI i flere dage, så man kunne have indkøbt skraldesække (hvis man ikke ville investere i plastic-slag), som man kunne have tilbudt løberne.
Skiltningen i målområdet var for dårlig. Den var der. Men hvorfor skulle skiltene stå i mandshøjde. Hvorfor kunne de ikke være i 2½ meters højde, så alle havde en mulighed for at se dem? Så man kunne se, hvor chippen skulle af, bananerne var osv.
Ja, 21.000 mennesker er mange at transportere tilbage til Danmark, især fordi det er en lang distance. Det havde måske været en idé at alliere sig med de danske og svenske statsbaner, så man kunne have fået nogle med toget i stedet. Og skal man i det hele taget have så store løb, når man ikke kan tilbyde løberne god service efter løbet?

#12

Anette Lund Madsens billede

Hmm. Jeg giver mig - den opmærksomme læser vil se, at jeg har været inde at tilføje en sko mere til "under løbet".
For herlighedsværdien - for der ER flot oppe på broen!!!

#13

Janeks billede

Stik du bare selve løbet en sko mere. Jeg går ud fra, at det er samme distance vi har løbet Smile

#14

Anonyms billede

Jeg kan kun tilslutte mig anmeldelsen. Syntes nu det var fint nok i Kastrup, vi var blevet advaret med trafik og bagage. og at der ville gå et stykke tid før vi var ved tunnellen.
Broen var flot.
men fra målstreg var det total kaos. jeg kom i mål ca 18.30 der gik lang tid før jeg fandt kassen til Chips og medalje blev udleveret.
Rygsæk lå i kasser og der stod en mand og samlede de tomme kasser.
og så var der manglen på væske og mad. kun vand med citrus tilbage.
Buskøerne var kaotiske, jeg så heller ingen skilte nogen steder kunne intet information høre. og ingen sparta folk se udover dem jeg selv kender fra klubben som havde det som mig. jeg var glad for jeg var frisk.
På et tidspunkt i køen fik vi at vide der var juice over ved et af teltene, hvordan skulle vi vide det, så jeg gik derover og hentede 24 stk. Dog fik jeg noget skæld ud de var ved at pakke det sammen i en privat bil. Jeg måtte så fortælle folk faldt om pga væske mangel i busser og de burde køre dem op til de køer der var og uddele dem. Det gjorde de så efterfølgende.
Da jeg endelig kom på en bus 21.10. og kom til Kastrup, holdte min mand lidt ulovligt for at få mig med, jeg ved godt det er forkert. det fik en trafik dirigent til at gå HELT AMOK på vores bil med hans stav og han slog og slog og råbte og skreg, hindrede mig adgang til bilen så jeg ikke kunne komme ind. Han sagde han noterede nummeret for at melde os til politiet. jeg vil håbe han gør det, så har vi måske navnet på ham. Aldrig har mine børn i bilen været så bange, alle døre blev låst, vi vidste slet ikke hvad han kunne finde på. Alt i alt, løbet var flot men oplevelsen efter så negativ og med så dårlig styring, det kan ikke være 2 professionelle klubber som står for det. Jeg forstår ikke at Sparta ikke kommer med en undskyldning på det som hverken var service eller forplejning i Malmø.

#15

Brian Haahr-Nielsens billede

Det var mit første halvmarathon, og jeg må sige at forventningerne var store.
Optakten på Amager gik fint. Så længe man ikke havde behov for toilet eller anden hjælp. Men nu fin for plejning, og bagage aflevering gik fint. Der var god information i højtalere der kunne høres på hele pladsen.
I betragtning af deltager antallet, må man vel forvente en del trængsel i starten, inden at der sker lidt spredning i det store felt.
Der var trængsel og varme i tunnelen. Men fantastisk stemning som holdte hele turen. Jeg siger selv tak for den støtte der bragte mig de sidste par hundrede meter til målstregen. Det var super.
Men ja.. jeg løb ind i en mur af mennekser da jeg passerede måtterne på målstregen. AK.. man blev skubbet og mast, og trådt over tærere.. Folk væltede rundt i udmattelse. Ingen energidrik, ingen vand før ved de sidste par borde.
Da vi må køen til busserne, tog vi en hurtig beslutning. Vi gik mod Central stationen, og på vejen snuppede vi et taxa. Derfra videre med Øresundstoget til Kbh. Og det lader til at gjorde at vi slap for 1½-2 timer i en kold kø.
Men bortset fra kaos efter løbet, så var det et super fint løb. Nød turen i fulde drag.
Dog virker det også temmelig amatør agtigt at der ikke var styr på tidstagningen. 10km tiden er vist snarere 5km tiden. og at det til at starte med er bruttotider, men siden hen blev rettet til den rigtige tid. Ingen SMS som lovet.
Nu er sparta.dk side også død. Sikkert overbelastet.
Så de åbne spørgsmål er så, hvornår der bliver tilgang til diplom udskrift og får vi alle mellemtider?

#16

Lars Peter Nielsens billede

Kan ikke helt følge din analyse. Når du vælger at opdele den i flere dele og give karakterer herefter bør karaktererne også være mere retvisende ud fra din analyse.

Selve løbet bør stadig få min. en "sko" mere. Fed stemning, godt vejr, mange væskedepoter og god stemning i Sverige, som du selv skriver. Kun at der ikke var frugt trækker ned skriver du. SUPER løb efter min mening - omstændighederne kunne forbedres - ja - men nu er det selve løbet du analyserer og giver karakter. Hørt fra folk der løb langsommere end jeg selv, og de synes ligeledes godt om selve løbet.

Ud fra din analyse om omstændighederne efter løbet kan du trække en sko fra der, så passer regnskabet stadig. Ellers ingen idé i opdelingen.

Synes nogle gange vi lever i et brokkeland, der fokuserer på det negative men som tager det positive for givet.

#17

Lyngmiss billede

Spændende indlæg, fint at høre om folks oplevelser. Der er mange af dem, som minder meget om mine egne.
Det var mit første halvmaraton i går, jeg har løbet en del, også i klub, men har aldrig deltaget i et halvmaraton. Det skulle prøves, da jeg fik tilbuddet i efteråret. Jeg var først begyndt at forberede mig mentalt og tænke over løbet i den forgangne uge, og havde af den grund heller ikke nået at gøre mig de store forventninger til selve arrangementet.
Jeg kørte med min gruppe fra Fyn, og ankom til Kastrup ved 13-tiden. Der var masser af parkeringspladser, vi skulle dog betale 200kr. for en dagsbillet, men sådan er det jo efterhånden over det meste af landet.
Vi gik hen mod Amager Strandpark og allerede på dette tidspunkt var der mange mennesker, det er svært at forestille sig 30.000 mennesker samlet på ét område, det er i hvert fald mange synes jeg. De gange jeg har været i Parken med fuldt hus, har det endda ikke føltes så voldsomt. Trods regnen og den kraftige blæst i starten hyggede vi os i det grønne område. Tre timers ventetid var dog lang tid synes jeg, og jeg nåede at få tisset utallige gange, heldigvis skulle jeg ikke stort, men jeg har da medlidenhed med dem der stod i kø for at skulle stort på de altid ulækre opstillede toiletter. Klokken blev 14.30 og vi skulle aflevere alt vores baggage, det var længe at stå og vente i hård vind kun iført løbetøj. Trods det, kunne man fornemme at stemningen steg, godt humør og høje forventninger. Folk gik tidligt ud på Amager Strandvej for at stå i deres løbsgrupper. Selv tog jeg musikken i ørerne kl. 15.30 og nærmemede mig den lange rand af mennesker, der allerede var begyndt at vandre mod start. Jeg havde fået mig et gult startnummer (forventet løbstid 2.00-2.15) hvilket var for langsomt til mig, så jeg løb igennem randen af mennesker og endte ved den blå løbegruppe, (rent løbsmæssigt, ikke lovligt, men var jeg ikke startet der, havde jeg aldrig kunnet kæmpe mig bare lidt frem i mængden). Løbet gik endeligt igang, og det var for mig en meget stor oplevelse. Jeg synes, at 25.000 mennesker i tunnellen var mange og der var meget varmt. Jeg blev lidt nervøs for om jeg havde for meget tøj på, og om det ville påvirke mit løb, det gik heldigvis over, da vi nåede ud i den friske luft. Jeg blev også lidt forskrækket første gang jeg hørte den voldsomme susen af folk der klappede og råbte i kor nede i tunnellen.
Hvilket syn der så mødte os, da vi kom ud i den friske luft, og hvilken hjælpende vind der hjalp os allesammen i ryggen, det gav for mit vedkommende lidt mere overskud. Broen så lang ud, men kilommeterne føltes ikke så lange oppe på broen. Der var selvfølgelig kaos ved vanddepoterne, men når folk stopper op for at drikke, er det vel naturligt nok. Selv prøvede jeg at gøre, som jeg altid har set til de store konkurrencer på tv, at løbe forbi, mens man griber ud efter en dunk. Det gik meget godt, og jeg fik det væske jeg skulle bruge. Havde der været frugt til rådighed, hvilket der også stod der ville være under ruten, havde jeg også taget lidt af det. Over broen kom jeg, og med god fart den sidste halvdel ned ad broen. De sidste 3-4km. føltes lange, men jeg var overrasket over, at der var så mange svenske publikums, der heppede på os alle, så det hjalp også på det mentale. Jeg kom i mål omkring kl. 17.50, fik hurtigt fat i lidt væske og fulgte igen med strømmen mod lastbilerne. På det tidspunkt, var der ikke så meget kaos og jeg var bare glad og lettet over, at det var gået mig ganske godt. Jeg fik udleveret de småting der nu var og gik hen og fandt min taske. Jeg måtte dog rende flere gange rundt om lastbilerne for at finde de korrekte numre. Jeg klædte om til tørt tøj og ventede på de resterende fra min gruppe, men havde jeg på dette tidspunkt kendt til de senere kommende uoverskuelige lange køer til busserne, var jeg ikke blevet stående ved lastbilerne. Desværre kendte jeg ikke til det, og da vi endelig gik mod busserne, mødte vi synes af køerne. Puha, det så ud til at blive en lang aften. Der kom mørke skyer til og det blev utrolig koldt. Vi frøs, og var desværre ikke i stand til at hoppe på stedet eller anden form for aktivitet, det var bentøjet simpelthen ikke til. Folk kastede op omkring os og nogle faldt om. Det var ikke rart at se på, og vi undrede os meget over den manglende service og info. Endelig kom der en lille bil trillende med juice, men juicen var så kold, at man næsten ikke havde lyst til at drikke det. Væske skulle vi jo bare have! Det havde været bedre med kakao eller the er jeg overbevist om. Efter to timer i kø kom vi frem til busserne, men så opstod der nye problemer, da busserne pludselig ikke kørte til Kastrup længere, men Fields. Hvad pokker skulle busserne til Fields efter??? Der gik derfor yderlige noget tid med at få forklaret de mennesker omkring buskørslerne, at vi simpelthen skulle til Kastrup, eftersom vi stod i en kø med skilt til Kastrup. Folk var begyndt at råbe nede i køerne og det var ikke just pæne ord, men selvfølgelig... Alt vor tålmodighed var opbrugt. Vi nåede Kastrup ved 21.30-tiden og skulle så holde i kø for at komme ud fra parkeringspladsen ved lufthavnen. Jeg var hjemme på Fyn igen 00.30.
Sikke en lang dag, sikke en stor oplevelse.. Jeg var meget træt og er det også i dag. Jeg sidder med blandede følelser, jeg er stolt over at have løbet, det er fantastisk at jeg har så meget til fælles med andre mennesker, der også har klaret turen. Jeg ved dog ikke hvordan man skal klare organiseringen, men helt godt var det i hvert fald ikke. Jeg er ked på alle de mange deltageres vegne inkl. mig selv over de lange ventetider i løbet af dagen, specielt på busserne. Jeg har tænkt meget over hvordan det ellers kunne lade sig gøre at få transporteret 20.000 danskere hjem igen, men jeg tror ikke, at der findes nogen fantastisk løsning. Jeg tror, at jeg kan sætte mig ind i de fleste deltageres oplevelser af arrangementet, og som jeg skrev i starten minder de meget om hinanden. Én ting bør vi blot huske på, vi må ikke skyde skylden på hinanden, men sammen nå til en eller flere løsninger, for at bedre lignende arrangementer (måske Øresund broløb 2020?) til en anden gang. Vi oplevede igår glæde og begejstring i fællesskab blandt 30.000 deltagere inkl. alle de mange frivillige, men vi oplevede også den fælles frustration det var, intet at kunne overskue og vente på busserne til sidst.

#18

frimanns billede

som så mange andre, synes jeg at optakt var ok. Løbet var perfekt, men afslutning i målområdet var katastrofal dårlig.

Tidtagning incl SMS-tid er heller ikke noget at råbe hurra for.

Det er ikke godt nok, for en klub der ynder at kalde sig en af verdens største løbsarrangører.

#19

Anonyms billede

Trods det store deltagerantal, og presset gennem især tunellen, synes jeg selve løbet var en rigtig god oplevelse, og en jeg gerne gør igen, men som alle andre ( der kom i mål på ca 2 timer og derefter lader det til ) var afslutningen en katastrofe.
Jeg skal skåne jer for den samme opremsning af manglerne som nu allerede er givet af flere nu, men blot tilføje lidt..
Vi kom i mål i tiden 2.04 og efter ventetiden i målområdet fandt vi vores tasker lynhurtigt ved et lykketræf og begav os straks til køerne til busserne. Allerede her frøs vi voldsomt. Vi kom reelt set i en ret kort kø - problemet var bare at busserne var koordineret utrolig dårligt udfra antalet af køer. Vi oplevede både at vores kø blev sprunget over af en bus, at en fyldt bus stoppede flere rækker bag os ( isteden for at busserne kørte frem og tog rækkerne kronologisk ) og bagefter kørte op og stoppede fyldt foran os så der ikke kunne komme en bus til vores række., og vi oplevede masser af menensker springe over hegnene og hoppe ind i busserne. Som vi så det var der for mange rækker ifht palds til busser, hvilket i sidste ende gjorde at folk blev endnu mere ophidsede....
Vi stod i køen i knap halvanden time og var direkte lykkelige for at slippe væk fra marken, hvor der herskede en ekstrem dårlig og ophidset stemning. Køen gik , som vi så det, da vi kom i en bus ca kl. 21 , helt ned til lastbilerne. Et skræmmende syn!

Det danske vejr er ikke altid det bedste, og i lørdags var vejret både vores med og imod os. På broen blev vi blæst over, men blæsten var frygtelig at stå og vente i, uden læ eller forplejning nok. Vejrudsigten har hele sidste uge varslet dette - og jeg synes derfor ikke at Sparta har en reel undskyldning for det kaos som opstod. En ting er at det er et frygtelig arbejde at fragte 20.000 mennesker hjem - jeg havde helt klart forventet ventetid, også op mod de to timer - men den måde det hele forløb på var en skandale!

Normalt er jeg stor tilhænger af spartas løb og deltager i langt de fleste, men det er synd at dårlig organisering på den svenske side skal ødelægge en fantatsisk løbsoplevelse for så mange...

#20

Anonyms billede

Det var et fantastisk løb: herlig stemning, selv med solcreme rendende i fede striber ned over ansigtet under tunnelen, utrolig flot udsigt og vejr, der var som skabt til lejligheden. Glade svenske musikere og dansere ved de hyggelige småveje før mål. Når det er sagt: HVAD POKKER VAR DET MED TIDERNE!!!!! Det er simpelt hen for ringe. To timer i 12 grader i svedvådt løbetøj, det er for dårligt, men der var uheld på broen og der kan sikkert findes flere undskyldninger. Men at løbetiderne ikke er i orden er simpelt hen under al kritik i sådan et løb!

#21

Ib Kjeldgaards billede

Hmmm
Vist ikke så meget at sige ud over det der allerede er sagt.
Indtil mål var jeg tilfreds
Efter mål gik alt galt.
Og at man så efter det hele ikke engang kan få en ordentlig tidsmåling er for ringe.
Godt jeg så på uret ved startstregen og kender tidspunktet jeg kom over mål, så kan jeg jo selv regne den ud.
Men surt for løbet kan jo ikke gøres om, så det må bare ikke fejle!!!!
Kom selv først med bus til Kbh ved 21.45 tiden og der frøs jeg så meget, at det ikke er værd at snakke om. Det skal blot glemmes hurtigst muligt.
Surt show!

#22

Jesper Ns billede

Jeg er en af de få der fandt en hurtig løsning på hjemtransporten. Mens alle de våde løbere stod og ventede på busserne, så jeg mit snit til at glide med ind i en bus uden at stå så meget som 10 sekunder i kø. Jeg nåede end ikke at finde ud af hvor bussen var på vej hen, så da jeg så skiltet mod Malmø frygtede jeg for en stund at jeg var havnet blandt en flok undlands-danskere der var på vej hjem til Malmø. Heldigvis så jeg snart skiltet om toll-vej og tænkte at det vist ikke kunne gå helt galt. Havde ikke ligefrem modet til at spørge mine medpassagerer om hvor vi var på vej hen, for så havde de jo nok regnet ud at jeg var en af dem der faldt for den hurtige løsning.
Så bortset fra vejret var det et rigtig godt løb.

Glæder mig allerede til at komme ud og få løbeskoene på igen Smile

#23

Thomas Leitners billede

jeg er helt enig med anmeldelsen.. jeg synes det er en skam.. det er jo ikke første gang sparta organiserer en stor løb..

ruten må jeg sige var fantastisk.. det var jo grunden for mig at starte at løbe jeg vil bare være med til det.
stemmningen af alle løber genial
tilskuer på den svenske side super

men:
sms service - virkede ikke
frugt depoter på ruten - fandes ikke(som førstegangsløber kunne jeg virklig ahr brugt dem)
energidrik - fandes kun km 18
løbetider - en skam skam skam
bagage - det med en lille bemærkingi en mail 2 dage før er ikke god nok
restbagagens forsinkelse - 2 timer - ikke spartas fejl men så skulle det har hjulpet det hundrede mennsker som ventede der og frøs
bustransporten - det var til at forvente synes ikke det er så galt men når jeg står i en kø hvor der står kastrup og så siger buschaufferen at han kører til fields var ikke ligefrem heldig
torturrouten fra mål til lastbilerne - en skam og uorganiseret

men det afholder mig ikke til at løbe en halvmarathon igen.. den tid skal under 2 timer nu Smile

#24

Peter Hedegaards billede

Hej alle,

Jeg kan grundlæggende tilslutte mig alle kommentarerne ovenfor med både kritik og fokus på de - trods alt - gode elementer i løbet.
Èn ting mangler dog at blive nævnt...nemlig det helt håbløse forsøg på at holde feltet i én kørebane på broen. Der var opstillet trafikkegler i metal midt på broen og så stod der officials og forsøge at lede folk over i venstre vejbane. Problemet var imidlertid, at vi var alt alt for mange (jeg løb bagerst i rød gruppe), og vi blev derfor nødt til at tage begge vejbaner i brug. Selv om folk råbte op og protesterede imod officals, insisterede de på at skubbe feltet ind til venstre, hvilket betød at rigtig mange kolliderede med trafikkeglerne. Resultatet var styrt, blå mærker og hudafskrabninger...i kombination med alle de andre negative ting var det helt klart med til at ødelægge løbsoplevelsen for mig.

mvh Peter

#25

Anette Lund Madsens billede

Tak til alle for beretninger og kommentarer. Det er altid dejligt at høre, hvordan andre har oplevet det samme forløb. Jeg vil lige kommentere den sidste bemærkning fra Peter Hedegaard. Jeg var også ude for, at der var en løber, der løb ind i en trafikkegle lige foran mig. Hvorfor skulle de i det hele taget være der? Der var jo ikke plads til alle de løbere i én kørebane.Da ambulancen kom, var folk flinke til at trække ind til siden. Efter løbet så jeg desværre flere med skrammer.
Jeg undrer mig også over, hvorfor broen skulle være totalt lukket i begge retninger i 1½ time. Hvorfor kunne den ikke være åben hele tiden i den ene halvdel?
Hvorfor har vi intet hørt fra Sparta? Meget blev vi lovet, men ikke alt blev holdt. Det ville have hjulpet lidt med et par beklagende ord/undskyldning på en mail – især fordi deres server på et tidspunkt var stået af.
Som vi alle er enige om, kunne meget være gjort bedre. Alligevel har jeg på fornemmelsen, at kommer der et broløb mere, melder vi os nok til igen....

#26

Jesper Ps billede

FOLKEFEST ??????????

Jeg synes, at der mangler at blive nævnt ihvertfald 1 ting:

Det værste for mig var - efter endelig gennemkold at være kommet hjem - at se, at SPARTA havde udsendt en PRESSEMEDDELSE (som alle medier havde gengivet ordret), hvori oplevelsen i Sverige var beskrevet som en FOLKEFEST !

#27

PS.s billede

Helt enig!
Og det vidner om, hvor lidt kritiske medierne stadig er, når det gælder løbsarrangementer. Arrangørerne har et kæmpe rum for selv at sætte dagsordenen.
I takt med, at løbsarrangementer er blevet så store som de er med flere tusinde deltagere hver weekend, er det på tide, medier og løbere selv begynder at stille krav til ydelsen. Vi skal ikke finde os i hvad som helst, når et arrangement koster 400-500 kr. og overskuddet er stort.

#28

Henning Eriksens billede

Jeg er stort set enige med de der har kritiske kommentarer til dette løb, forholdene på Sverigessiden var nærmest kaosagtige ved ankomsten kl ca 1805 . Det værste var dog de der trafikkegler der ikke en gang var anbragt på linie , en af grundene til at jeg helt konsekvent holdt til venstre hele vejen .
Men min kammerat kolliderede med en kegle, tog flere med i faldet og han og andre måtte i løgebehandling , bl.a. havde han forstuvet foden . Han ankom ca. 4 timer senere i Malmø da han jo skulle hente sin bagage . Det var umuligt for bussen at komme hen til målområdet og det endte med at han måtte gå 500m på din forstuvede fod for at få bagagen .
Hvad angår hjemtransporten så tog det ca 20 min efter ca 1 1/2 times venbtetid . men kulden var det værste og at man så måtte betale for kaffen medens man stod og ventede var næsten for meget . Vi tog straks en taxi ude v. Cargo bare for atr komme hurtigt hjem . Ros til starten men ris til afslutningen .
Tidtagningen ??? Ja jeg håber da de der mellemtider også kommer på

#29

Kenns billede

Lad mig sige det med det samme. Jeg syntes løbet var en fed oplevelse. Der var en fantastisk udsigt fra Broen, og det jeg syntes også det var en specielt oplevelse da man pacerede skiltet, hvorpå man kunne se, at nu løb man ind i Sverige. Det var første gang jeg løb mellem 2 lande.

Hvad angår forplejningen, syntes jeg egentlig den var okay. Jeg ville dog gerne have haft en grovbolle istedet for alt det søde med müslibar og kanelgifler. Men alle vil jo gerne have noget forskelligt, og det kan man jo ikke som arrangør håndtere.

Jeg syntes faktisk logistikken omkring løbet var fin. Man kan altså ikke undgå ventetid på busserne med alle de mennesker. Man blev jo retfærdigvis også gjort opmærksom på ventetiden til hjemtransporten i informationen på Spartas hjemmeside.

Men tidstagningen er en skandale af dimensioner. Sparta vasker hænder så det basker og siger, at det ikke er deres skyld. Det kan godt være, at det ikke er Spartas folk rent fysisk der bærer skylden for misæren. Men det er Sparta der har solgt billetterne til os løbere, og derfor må det vel også være Sparta der bærer ansvaret for at vi løbere/kunder får det vi har betalt for.

Sparta melder så ud, at man kan få rettet sine tider ved at indsende en email med ens starttid. Men der er da ikke nogen der holder øje med hvad klokken præcis er, når de løber over startstregen. Dernæste melder Sparta ud, at de nu er istand til at lave en mere korrekt sluttid med en margin på +/- 15 sek. Dog har Sparta nu fået korrigeret min tid til at være 1,11 min. hurtigere end min egen GPS, hvilket er helt hen i vejret 0g temmelig meget mere end 15 sekunder.

Samtidig er placeringerne på resultatlisten den dag idag stadig helt hen i vejret. Folk der har løbet hurtigere står under dem der har løbet langsommere osv. Så man kan overhovedet ikke se, hvor man har placeret sig i feltet.

Det at kunne se en korrekt tid og se, hvor i feltet jeg har placeret mig, er for mig en meget stor del af det at deltage i et løb. Det har jeg ikke fået, og det har jeg betalt for.

Derfor har jeg skrevet til Sparta, at jeg vil anmode om refusion af 50% af deltagergebyret. Dog har Sparta ikke svaret mig.

Men jeg vil opfordre alle der mener, at de ikke har fået, hvad de har betalt for til at skrive til Sparta og anmode om at få refunderet 50% af deltagergebyret.

#30

Søren Wamslers billede

Hmmm synes som de fleste andre at selve løbet var fedt men resten var noget ØV.

Tillyke til jer som har fået rettet jeres tider, min er endnu ikke rettet Sad

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15324:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk