Hvordan regner pulsuret pulsen ud?

vasaløbers billede

- Er der mon nogen, der ved hvordan et pulsur beregner pulsen (hjerteslag pr minut)? Registreres blot tidsintervallet mellem to hjerteslag, som så ganges tilsvarende op... eller ligger der mere end to pulsslag til grund for beregningen?

Spørgsmålet udløste heftig debat i familien forleden aften - det viste sig at vi havde hver vores forestilling om hvordan et pulsur virker.

Hele diskussionen opstod fordi jeg - skønt jeg er rimeligt sikker på at min maxpuls er 196 - nogle gange oplever at uret viser en maxpuls på 204 - 214.

Min søn mente der var tale om at hjertet slår dobbeltslag... selv har jeg altid troet at sådan nogle udsving var udtryk for 'atmosfæriske forstyrrelser' (- uden at jeg ellers kan gøre nærmere rede for hvad det er der kommer udefra og påvirker uret.)

Spændt på, om der er nogen, der kan hjælpe os med den rigtige forklaring.

Hov - glemte at sige at det er et polar RS200 - ikke et ur, der normalt samler 'flyvske' pulssignaler op hverken i spinninglokalet eller til de store motionsløb.

#1

Sørens billede
Hej Vasaløber Et interessant spørgsmål. Jeg er selv en glad bruger af rs200sd. Ifølge Polar beregnes pulsen pr. minut som tiden mellem to pulsslag, som ganges op. Idet du løber, reguleres pulsvisningen hele tiden, så den svarer til dit aktuelle aktivitetniveau. Uret skal altså blot bruge de to første pulssalg for at vise den første pulsværdi. Et dobbeltslag er meget kortvarigt, så den viste pulsværdi vil hurtigt falde på plads igen ved de efterfølgende pulssalg. Du når formentlig ikke at se det på uret, men hvis du oploader data efter løbet, vil den maksimale pulsværdi måske nok være misvisende, hvis man har haft et dobbeltsalg undervejs. Det har jeg ikke prøvet. Hilsen Søren

#2

BrianNNs billede
Jeg tvivler nu på, der rent faktisk er tale om dobbeltslag. Det er mere sandsynligt, kontakten imellem pulsmonitoren/brystsenderen og din hud ikke er tilstrækkelig; elektroderne skal være fugtige og slutte helt tæt, er dette ikke tilfældet vil du opleve store og uforklarlige udsving, som dem du beskriver - husk at fugte elektroderne godt og prøv evt. at stramme remmen lidt mere.

#3

vasaløbers billede
Tak for svarene begge to... Søren, tak for den forklaring. Så må jeg desværre erkende at jeg (heller) ikke havde ret denne gang. ::-(( Det er rigtigt, at jeg ikke når at se den høje puls på uret undervejs (nu kigger jeg så heller ikke konstant på uret når jeg løber/spinner/cykler) men først ser det som (en alt for høj) max-puls efter træningen. Umiddelbart tror jeg ikke, at der er tale om manglende kontakt m pulsbæltet, da jeg sveder ret meget undervejs!!! Men det kan da godt være at jeg skal prøve at stramme det bælte lidt mere. Men ville en mangelfuld registrering af hjerteslagene ikke resultere i en lavere puls - og ikke en højere?

#4

BrianNNs billede
En utilstrækkelig kontakt vil give store udsving, i begge retninger. Det kan især ske i begyndelsen af træningspasset - kontakten bliver automatisk bedre ude på ruten, efterhånden som der kommer bedre gang i svedproduktionen, så elektroderne og huden bliver holdt fugtige; hvis du i dine træningsdata kan se, hvornår i løbet af din træning de store udsving i pulsen optræder, vil du formentlig kunne se at det netop er i starten af træningspasset, disse udsving forekommer... ;;-) Hvis du har mistanke om, der er tale om reelle dobbeltslag, bør du blive undersøgt af en læge, der er specialiseret indenfor dette område.

#5

vasaløbers billede
Hej Brian Tak igen for dit svar. Jeg kan ikke af mine data se hvornår i forløbet den høje puls forekommer, desværre. (- Ku i øvrigt godt tænke mig lidt bedre software til det pulsur, nå - det er en anden historie). Var ikke klar over at manglende / dårlig kontakt til pulsbæltet kunne resultere i højere puls, så den forklaring skænkede jeg ikke en tanke. Jeg har nu strammet pulsbæltet lidt ind (- og må nok sande, at det vist havde givet sig lidt i årenes løb...) så vil det vise sig om det også hjælper på maxpulstallene. Det er jo ikke hver gang de forekommer - men sandt nok - mest her indenfor det sidste halve års tid. Jeg har ingen gener af mine "dobbeltslag" - så foreløbigt vil jeg gå ud fra at mit hjerte er sundt og rask! :::-)

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15163:

Amalie Asmuss billede
Jeg er webdesigner/skribent. Jeg er spændt på at være en del af dette fællesskab og finde nye...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk