Hvilken knæskade?

Amalies billede

 

Det sidste halve år har jeg bemærket ”træthed” i knæende, som normalt kun indfandt sig efter 10 km eller længere, de begynder nu på kortere og kortere distancer. Nu efter 2 km kan jeg mærke det hovedsageligt og først i venstre knæskal og på ydresiden. Bagefter på højre knæskal. Efter turen kan jeg mærke trætheden mest i venstre knæ.
Det gør ikke ondt, jeg kan sagtens løbe, men det nedsætter tempoet og jeg kan slet ikke løbe med samme intensitet som de første 2 km og som jeg kunne før i tiden. De sidste 3 gange jeg har løbet 8-10 km har løbetiden været pinlig og det er her jeg har lagt mærke til ovenstående. Det er blevet markant værre for hver gang.

 

Baggrundsviden:

Jeg begyndte at løbe for 3 år siden og har ikke haft ondt eller nogen belastningsskader. Sidste år dyrkede jeg volleyball 3 gange om ugen + 1 dags styrketræning og 1-2 ekstra løbeture på ca. 5 km.
Dette år går jeg på efterskole, og har skruet op for løbet. Jeg har løbet ca. 2-3 gange om ugen med varierende længder. Jeg har styrketrænet meget, og har i løbet af året haft masser af afbræk med anderledes træningsformer: skoleidræt 2 gange om ugen med diverse boldlege, zumba, svømning, masser cykling osv.
sidste år forstuvede jeg min højre ankel, troede at jeg havde genoptrænet den ordentligt, men forstuvede den igen i foråret dette år. Jeg tog en pause, trænede med ankelbind, og genoptrænede (nok ikke så flittigt:innocent: )
i oktober deltog jeg i 1/8 ironman, uden så meget optræning.
her i foråret skal jeg så løbe et halvmaraton, og begyndte at træne op til det. 10 km ture var nu behagelige, dog kunne jeg godt mærke mine knæ på de og længere distancer. Jeg har ikke været helt god til at træne gradvist op, og har varieret mine løberuter meget svingende. Løb 20 km i en weekend for at prøve det, oplevede kun lidt ømhed på ydersiden af mine knæ, slappede af efter råd fra en af lærerne.
lidt efter forstuvede jeg min venstre ankel, så mildt at jeg var i tvivl om det overhoved var en forstuvning, løb 6 km efter en dags pause og korte ruter et par uger bagefter (med sportstape eller ankelbind).

Har døjet med at kunne mærke mine ankler lidt under langt løb, men ellers har de ikke genreret under min løbetræning, tænker dog at de godt kunne være skyld i at jeg har det med knæene pga. dispensering for anklerne?

Siden jeg var helt lille, har jeg aldrig kunne kravle, uden at de gjorde ondt i mine knæ. Jeg har 2 hårde buler under begge knæ, der altid har været der, og som ikke er ømme når man rører ved dem, men som gør ondt at kravle på. Jeg har haft en mistanke om at det har været Osgood slatter knæ, da jeg snakkede med flere volleyball-spillere der også havde det, og da jeg var til en speciallæge pga. en anden sportsskade spurgte jeg hurtigt, og hun gav mig ret i det, dog uden at kigge så meget på knæene. 

 
Forskellen på mine symptomer og de andre jeg har snakket med er, at jeg aldrig har oplevet, at få ondt pga. fysisk aktivitet, men kun ved direkte kontakt f.eks. kravling..

 

Har jeg Osgood slatterknæ og er det derfor jeg har ondt?
eller er det overbelastningsskade, løberknæ eller noget andet?
skal jeg tage en pause uden løb? Hvis dette hvor længe?
Kan jeg slippe afsted med bare at styrke muskulaturen rundt om knæ og ankler, og kan løbe videre dog med optræning af disse?

Kan jeg være klar til at løbe halvmaraton d. 14 maj? 

 

Tak hvis i svarer, og for tiden i brugte på at læse min lange smører. ;D <3

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14871:

Frida Louise Bondes billede
Jeg elsker at løbe, det er mit frirum. Jeg er ikke den store løber, så konkurrencer og sådan noget...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina