Trang til salt

Nordboens billede

Hej Peter
Det sker at nogle gange efter et langt løbepas at jeg får en ustyrlig trang til at spise salt om aftenen. Det er lige før jeg stikker fingeren i saltkarret, og så ryger der gerne nogle peanuts eller franske kartofler ned......

Har du et forslag til noget sundere som jeg kan indtage i stedet for?

Jeg sveder selvfølgelig ret meget (specielt på denne årstid hvor jeg løber indendørs på bånd) og mister en del salt, men plejer at spise og drikke ret hurtigt efter at have været i bad - er jo hundesulten! Så hvorfor sker det egentlig, og kan jeg gøre noget selv?

Hilsen,
Nordboen

#1

Peter Sergios billede

Seriøst, hold da helt op, det lyder ret vildt.

Men ja, det kan jo ske. Får du meget trang til salt eller er det mere sådan en generel tørst kun? Jeg har før snakket med folk om problemet, og da de følte rigtig efter lå det i deres væskebalance. Du skal huske på, at man kan gennemsnittelig kun optage 2,5 dl væske pr. kvarter.

Muligheden for at du evt. kunne vælge natursalt, fx hav salt, kunne være en hjælp, da det har bedre osmotisk værdi, længere forklaring kan gives. Du sveder ikke meget sådan uden at lave noget fysisk aktivt vel ?

Vh Peter

#2

Peter Sergios billede

Hej igen nordboen

Du for hermed lige et lille hint til hvorfor det evt. også kunne være, du føler trang til salt. Hvor lang tid siden er det du startede med at løbe i så varme omgivelser, som inde på et løbe bånd ?

Svedens indehold af salt, varierer. Jo bedre trænet og akklimatiseret til varme du er, des lavere saltindhold har den sved, du producerer – svedkirtlerne bliver med andre ord bedre til at reabsorbere elektrolytterne (saltet - ionerne) i den kanal, der leder sveden ud til hudens overflade.

Drikker du slet ikke noget under arbejde, vil du derfor kunne få en stigning i plasmaets samlede saltindhold, som betegnes plasmaosolariteten (osmolaritet er det samlede ion-indhold pr. liter væske). Drikker du derimod rent vand svarende til den svedvolumen du mister, vil plasmaosolariteten falde, idet du højst sandsynlig mister en del salte via sveden, da du sandsynligvis ikke er vant til de varme omgivelser endnu?. Hvis sveden så erstattes med rent vand, vil blodet ende med et lavere saltindhold per liter.
Derfor vil et andet råd være, tilfør noget salt til din væske, ikke meget salt, men lidt, fx en 1 -2 % opløsning ikke mere end det. Det afhænger også af, hvor langt dit træningspas er selvfølgelig.

Håber du kan bruge svaret.

Vh Peter

#3

Nordboens billede

Ja du har ret, det er begyndt efter jeg i den sidste måned løber indendørs på bånd - også lange løb på 12 km feks. Men jeg sveder altså kun mens jeg løber, så det er ikke fordi jeg er syg!
Det lyder som en god ide at lave en isotonisk drik.
Luften er ekstrem tør her i Helsinki og huden føles tit tør. Jeg synes alligevel at det er svært at få drukket nok, føler ikke så meget tørst i løbet af dagen og kan godt glemme at drikke (selv om flasken står lige for næsen af mig på arbejde). Når det så bliver aften er jeg pludselig tørstig og kan ikke få presset nok vand ned - maven vil ikke være med. Men jeg arbejder på sagen.....
Hilsen,
Nordboen

#4

Peter Sergios billede

Det lyder godt.

Forsøg dig med en isotonisk drik, og giv lige en meldning om det virker. Husk din krop skal også lige tilpasse sig klimaet, men ja det vil være mit bedste bud i første omgang. Så må vi tage den derfra.

Vh Peter

#5

Nordboens billede

Har nu prøvet med selv at lave isotonisk drik - fy for den lede hvor det smager.... Nå så lidt salt i vand med citronsaft, så kan det til nød klemmes ned. Men jeg er sikker på at det har med sagen at gøre, for selv om smagen er ækel så hjælper det. Lysten til salt kommer ikke og jeg har opdaget at den enorme umættelige tørst som kan komme efter løb bliver slukket med drikke som "indeholder noget" - feks fik jeg frygtelig lyst til Fanta efter sidste (hårde) intervalløb i tirsdags. Det er ellers noget jeg ikke kan fordrage (alle de der softdrinks, bvadr), men jeg drak en og fik med det samme bugt med tørsten.
Er det så meningen at jeg skal til at interessere mig for sportsdrikke - er ellers mest til vand og ikke til kunstige drikkevarer?
Mange Hilsener,
Nordboen

#6

Peter Sergios billede

Hej Nordboen.

det er da rigtig godt og høre, men ja det smager ikke godt det man selv laver, eller det kan det, men hvordan man lige for lavet en lækker isotonisk drik tør jeg ikke svare på.
om du skal interesser dig for sportsdrikke, tjaaa, bestemmer du ikke selv. Du har lige bevist overfor dig selv at det virker. Smile så det kunne du vel egentlig godt forsøge dig i, eller lave din egen selv, det virker jo. Men undersøg da markedet, det eneste minus er dog, jeg synes personligt det er dyrt.

Vh. Peter

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15650:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up