smerter i underben/fod

Laila1972s billede

 

Hej Jesper

Jeg har døjet med smerter i højre underben/fod i efterhånden lang tid. Har løbet i ca. 4 år. De første år 2x5km ugentlig, og det sidste år  4x5km ugentlig. Jeg har ingen anelse om hvordan min skade er opstået, da jeg ikke føler der har været noget ”varsel”, og føler heller ikke jeg har gjort noget overdrevent eller anderledes. Kan kun komme i tanke om at jeg har døjet lidt med brændende fornemmelse under fodballen i slutningen af løbeture/gåture, og nogen gange har højre ben syret/strammet meget til, og nærmest føltes stift. Har ikke på noget tidspunkt døjet med skader/smerter før. Løber med pronations sko.

Det startede for 9 mdr. siden med at jeg fik en smertefuld bule på indersiden af højre underben – nærmere bestemt området lige over indvendig ankelknoBulen er for længst forsvundet, men smerten forblev – dog ikke konstant. Kom og gik, og føltes som en indvendig strålende smerte. Mit ben føltes generelt anderledes at gå på – sådan lidt træbens-agtigt.  

Bedst som jeg følte der var fremgang (efter 4 mdr. ), begyndte jeg pludselig at få smerter i svangen, og området der går fra svangen op mod indvendig ankelkno. Det er dog blevet lidt bedre på det sidste (men ikke væk) – men i stedet er den oprindelige smerte i området lige over indvendig ankelkno kommet igen. Når jeg går en tur på 5 km, kan mine fødder nogle gange føles brændende under fodballen, og det hjælper hvis jeg ”krymler” tæerne sammen i skoen mens jeg går. Min læge synes ikke jeg har nedsunken forfod.

Lægens dom i sin tid var senebetændelse/skinnebensbetændelse. Har været ved fysioterapeut, der også mente jeg havde skinnebensbetændelse. Han sagde min hofte var lidt udadroterende, og samtidig med at jeg falder ind på foden, giver det derfor  stor belastning på indersiden af benet.

Sideløbende i denne proces, begyndte jeg at få diverse føleforstyrrelser – varme der steg op gennem det skadede ben, følelsen af solskoldede (begge) ben, murren i underben og fødder, dødhedsfornemmelser i armene, sovende hænder og svimmelhed. Mine ankler og håndled var også svage/løse i en længere periode. Derudover oplevede jeg dunkende/pumpende smerter forskellige/tilfældige steder i benene.

Det resulterede i jeg kom til neurolog, og fik også mr scannet rygsøjlen. Heldigvis ikke noget galt – så mine symptomer kunne ikke forklares.

Har også fået diverse vitamin test og blodsukker test.

Jeg har for nylig fået lavet et røntgen billede, idet lægen mente der måske kunne have været et træthedsbrud i sin tid, som ikke var helet ordentligt, siden det blev ved at gøre ondt. Der var dog ikke noget unormalt.

 

Forløbet har påvirket mig rigtig meget. Til at starte med, fordi jeg fik frataget mine elskede løbeture. Dernæst uvisheden om alle mulige mærkelige symptomer og smerter, uden forklaring.

Jeg har kun løbet ganske lidt i hele dette forløb. Hver gang jeg er kommet lidt i gang med lidt smålunten, er der opstået noget nyt i kroppen som stopper mig. Jeg er bange for at forværre noget. Jeg har dog ikke haft ondt mens jeg løb  eller dagen efter – så egentlig har jeg ikke følt at det at belaste benet har hævnet sig.    

For at vedligeholde motionen, cykler og går jeg. Mit mål er helt klart at kunne løbe igen!

Da jeg har et stort behov for at finde ud af hvad der sker i min krop, er mit spørgsmål nu; ser du nogen sammenhæng i alt det her? Håber ikke det er alt for knudret skrevet.  

Beklager den lange smøre, men håber der er noget af det du måske kan kaste lys over J.

 

Mange hilsner

Laila

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Laila

Tak for din gode grundige beskrivelse, som faktisk hjælper mig til at forstå flere aspekter af dit problem. 

Det første jeg tænker er forkerte løbesko, jeg har set hundredvis af løbere få problemer de steder du beskriver i din fod. Du har med stor sandsynlighed været forbi en løbebutik og måske blevet filmet på løbebånd og har fået nogle løbesko derefter, eller også har du fundet dem selv. 

Uagtet hvad, så føles det ofte som om man OVERpronerer, eller falder ind af på foden, hvis man har en lidt udadroteret hofte, hvilket mange kvinder har tendens til, pga udformningen af deres bækken. 

Det vil også se sådan ud, hvis du ER blevet filmet på løbebånd. Problemet med antipronationssko er at de blokerer for fodens bevægelse hvilket de i mange tilfælde IKKE skal. Et af de første områder der bliver berørt er de led i din fod der ligger i svangen. Disse led har meget med stødabsorbering og bevægelse i foden at gøre, De led vil langsomt stivne op og låse, fordi de IKKE for lov til at bevæge sig naturligt, og en hyppig reaktion på det er at en lang muskel der sidder fast i svangen, kramper sammen og den løber sjovt nok lige bagved den inderste knyst, og kan tit bule en smule ud. 

Lige så vil din svangsene også have tendens til at stivne og måske endda krampe, fordi din fod gradvis for hver gang du bruger dine sko, blive mere og mere stiv. 

En af de helt store effekter af forkerte sko og medførende stivhed i foden, er den påvirkning der sker opaf i kroppen, jeg har fjertet et utal af lænde, nakke ryg hovedpine gener, vil at skifte folks løbesko, og genskabe bevægelsen i foden. Der skal ikke meget til at dit bækken og lænd begynder at reagere på at dine fødder stivner op. Så snart stivheden i kroppen forgrener sig til bækkenet, hvor hele dit centraltnervesystem sidder fast omkring halebenet, så har vi balladen med alle dine andre symptomer i kroppen, det sitrer, det brænder, uro, alle mulige ting. 

 

Der kan selvfølgelig være flere problemer i din krop end bare dine sko, som har en finger med i spillet, MEN funktionen af vores fødder er meget vigtig, så dine potentielt forkerte sko er bare det sidste der skulle til for at få kroppen til at reagere. 

 

Så jeg vil som det første prøve at opsøge en osteopat, som også har lidt forstand på valg af løbesko til dig, og selvfølgelig få kigget hele din krop igennem

 

MVH

Jesper

#2

Laila1972s billede
Hej igen Tusind tak for dit udførlige svar. Her går man og tror, at der i hvert fald er styr på korrekte løbesko :-( Men jeg kan sagtens forholde mig til at denne type løbesko i virkeligheden bare fikserer foden - og dermed gør den passiv. Jeg vil opsøge en osteopat, og forhåbentlig få hjælp til at komme videre. Mvh Laila

#3

Jesper Birkedals billede
God ide, du kan evt bruge www.danskeosteopater.dk Her kan du finde alle registrerede osteopater i Danmark Og dit lokalområde, ellers sig til hvis du skal have hjælp til At finde en i dit område Mvh jesper

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15650:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up