Omega 3

Nordboens billede

Jeg spiser hver morgen en stor spiseske (med top) knust hørfrø på mine havregryn.

Er det nok til at få de anbefalede Omega 3 fedtsyrer eller anbefales det at tage kaplser / tran også?

Venlig Hilsen,

Nordboen

#1

Nina Markholts billede

Hørfrø har ligesom solsikkekerner et ret højt indhold af tungmetallet cadmium, der opkoncentreres i kroppen og på længere sigt kan skade især nyrerne. Man skal derfor ikke indtage frøene i for store mængder. Andre olieholdige frø som sesamfrø, pinjekerner, græskarkerner og birkes har et væsentligt lavere cadmiumindhold end solsikkekerner og hørfrø.

Hørfrø har desuden et naturligt indhold af naturlige giftstoffer (cyanogene glykosider). Disse stoffer kan spaltes til hydrogencyanid (blåsyre) af enzymer, der frigives ved findeling. Man kan i princippet risikere akut forgiftning, hvis man indtager store mængder af hørfrø. Desuden kan man risikere skader på nervesystemet. Selvom dette ikke er dokumenteret i praksis, frarådes det også af den grund, at spise findelte hørfrø i store mængder. Der ikke er den samme risiko ved at indtage hele frø.

Begrundelsen for, at helse-kurene anbefaler knust hørfrø, er det store indhold af sunde fedtsyrer. Men planteolier giver de samme sunde fedtsyrer.

To slags flerumættede fedtsyrer
Der findes to slags flerumættede fedtsyrer: n-6 og n-3 fedtsyrer eller som de også kaldes omega-6 og omega-3 fedtsyrer. Flerumættede fedtsyrer findes især i bløde margariner og i planteolier. Også fede fisk er rige på flerumættede fedtsyrer.

N-6 fedtsyrerne er mest udbredt og findes i alle fedtstofferne, mens nogle af olierne, fx solsikke-, majs- og vindruekerneolie er fattige på n-3 fedtsyrer. Andre planteolier, specielt hørfrøolie, men også raps-, soja- og valnøddeolie  samt  fede fisk er gode kilder til n-3 fedtsyrer.
 
Spis varieret og efter kostrådene
Ved at spise efter kostrådene og spise varieret er der således ikke problemer med at få dækket behovet for fx n-3 fedtsyrer. Der er derfor ikke grundlag for at anbefale specifikke produkter eller lignende som fx hørfrø i store mængder. På den anden side skal du heller ikke stoppe med at spise hørfrø, men blot spare på frøene og altid tænke på at spise varieret.

For at begrænse indtaget af cadmium fra olieholdige frø som solsikkekerner og hørfrø, anbefaler Fødevarestyrelsen:

  • Solsikkekerner og hørfrø bør ikke spises i større mængder
  • Kernerne bør ikke bruges til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere.
  • Solsikkekerner og hørfrø kan derimod godt bruges i begrænset omfang i bl.a. brød, hvor de indgår som en mindre del.
  • Solsikkeolie og hørfrøolie kan anvendes som andre planteolier, da cadmium bliver i presseresten. Vær dog opmærksom på, at nogle olier, fx hørfrøolie, hurtigt bliver harske og derfor skal opbevares køligt.

Husk det generelle kostråd om at spise varieret. Det gælder også for brød og olier. Du bør derfor ikke kun spise hørfrø - men forskellige planteolier.

#2

Nordboens billede

Tak for svaret - det lyder jo umiddelbart lidt skræmmende men selvfølgelig skal alt jo indtages med måde. Jeg bruger egentlig hørfrø for at holde maven i orden, men kan jo godt bare tage en skrabet skefuld. Jeg får også olivenolie, rapsolie og fed fisk. Vil du anbefale helt at undlade hørfrøene?

Jeg spurgte egentlig også for at vide om det er tilrådeligt at pleje sine led ekstra med de sunde fedtsyrer - jeg bliver snart 50 år og løber i øjeblikket ca. 50-60 km om ugen. 

#3

Nina Markholts billede

Du kan sagtens fortsætte med at spise hørfrø - men en skrabt skefuld bør være tilstrækkeligt. Jeg vil ikke mene, at det er nødvendigt for dig at tage tilskud af fedtsyrer, da du vil være fint dækket ind gennem en sund og varieret kost med bl.a. div. planteolier, nødder, mandler, oliven, avokado, fede fisk m.m. 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15650:

Nyhedsbreve




Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up