knæsmerter - subluxation af patella

janniriiss billede

Hej.
Jeg har tidligere døjet med subluxationer og en enkelt luxation af venstre knæskal (feb 08). Under en løbetur (aug 09), fik jeg pludselig store smerter på indersiden af venstre knæskal, hvor jeg fik svært ved at støtte på benet og havde svært ved efterfølgende at strække det helt. Efterfølgende har jeg ikke kunne løbe pga smerter på indersiden af knæet. Har prøvet at tape det op med kinesiotape uden den store succes og løbe med knæbind med med hul til patella, men det hjalp heller ikke.
Jeg har været til for undersøgelse ved en ortopæd læge og venter nu på en MR scanning. ved forundersøgelsen snakkede lægen om, at en evt MPFL rekonstruktion kunne bliver nødvendigt.
Jeg har tidligere løbet 2 halvmarthon, hvor jeg godt har kunne mærke knæet, men slet ikke i samme omfang som nu.
Derudover laver jeg gymanstik.

Kender I til nogle gode knæbind/bandager man kan løbe med, der kan stabilisere knæskallen.?
Jeg ønsker at kunne blive ved med at løbe og mit ønske er, at kunne løbe en marathon. Kender I lidt til løb og MPFL rekonstruktion?

#1

Jesper Birkedals billede
Hej Janni Det problem du døjer med er et hyppigt løberproblem. Mange løbere har problemer med bevægelsen af deres knæskal, nogen oplever luxationer, og subluxationer som dig selv, andre får kun smerter omkring knæskallen. Knæskallens funktion er at forlænge vægtstangsarmen for ens lårmuskel, det betyder at man med knæskallen kan udvikle større kraft i sin lårmuskel. Knæskallen er lejret på forsiden af knæleddet. Hele vejen rundt om knæskallen sidder kraftige ledbånd forankret til knæskallen. bla. MPFL. Disse ledbånd sørger for at centrere knæskallen hele tiden. Knæskallen glider 3-4cm op og ned hver gang vi bukker knæet. Dette sker mange gange hver dag, specielt når du løber en tur. Hvis nogle af ledbåndene er stramme så kan de trække knæskallen skævt, eller forhindre den i at bevæge sig ordentligt. Dette giver som løber ofte knæsmerter omkring knæskallen. Alle de muskler der hæfter omkring knæskallen sidder fast på bækkenet, nu ved jeg ikke om du har læst andre indlæg herinde, men mange løbeskader har deres oprindelse i bækkenet, det samme med knæskalsproblemer. Nu kan man i dit tilfælde sige at du har haft luxationer af knæskallen, så dette er noget man skal være opmærksom på. Men i alle tilfælde hvor nogle har opfordret dig til at blive opereret, vil jeg personligt opfordre dig til at prøve behandling af før du lader dig operere. Jeg har personligt ikke god erfaring med den operation du beskriver. Det man gør i denne operation er at man enten løsner stramme ledbånd i den ene side, og/eller strammer op på løse ledbånd i den anden side. Ofte synes jeg at folk stadig har problemer med knæet efter operationen. Operationen fjerner lidt at det lokale problemer, men ofte ikke den dybere liggende årsag. Hvis operation er på tale i sidste ende. hvis du trods behandling får problemer igen og igen, vil jeg anbefale en anden type operation, der hedder Elmslie Trillat operation, det kan du sikkert se mere om på nettet. Husk på jeg er ikke læge, og ved ikke hvilken operation der er bedst, men det mig som ser folkene efter operationen og hører om hvilke problemer de stadig kan have efter operation. MEN i første omgang vil jeg sætte dig til strække alle de musklen ud der har relation til dit knæ, og det er primært, forlåret, baglåret og ballen. minimum 30 seks stræk, og gør det FØR du skal ud og løbe, for så har din knæskal bedre mulighed for at kunne bevæge sig. Hvis dette har bare den mindste effekt, så er det et godt tegn, et tegn på noget af dit problem skyldes muskulære spændinger. Jeg er ikke sikker på at stræk vil kunne fjerne alle dine symptomer, men for at se om der er effekt så prøv dette af først. Efterfølgende vil jeg opfordre dig til at opsøge noget behandling, hos en osteopat, han/hun vil kunne undersøge dit knæ og andre led grundt og finde ud af om dit problem kan afhjælpes ved behandling, eller om der i sidste ende skal operation til. Skriv endelig hvis jeg skal hjælpe dig med at finde en behandler Venlig Hilsen Jesper Birkedal

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15493:

Claus Primdahls billede
Har løbet 75 marathonløb samt over 20 ultra løb.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk