Jernmangel

Gitte Andersens billede
Hej. Jeg skal løbe vm i Kbh i marts og er kommet i problemer med jern mangel. Jeg kender ikke årsagen pt til min jernmangel men desværre påvirker det mit løb betragteligt. Min 5 km tid er blevet 2 min langsommere og jeg bliver dårlig med kvalme når jeg løber længere end 6 km uden at gå. Jeg spiser jerntabletter dagligt. Hvad kan jeg mere gøre for at blive klar til vm? Jeg løber stadig 3 gange om ugen. Vh Gitte Andersen

#1

Nina Markholts billede

Kære Gitte

Hvis ikke du allerede har fået undersøgt din jernstatus hos egen læge, vil jeg helt klart anbefale dig at få det gjort hurtigst muligt. Jernmangel spænder over et spektrum fra udtømte jerndepoter med normal dannelse af hæmoglobin og røde blodlegemer til svær jernmangel med nedsat funktion af jernholdige enzymer og lav hæmoglobin.

Det er især menstruerende kvindelige løbere, der er i risiko for at få jernmangel, da vi både har et øget behov og et utilstrækkeligt indtag via kosten.

Ved konstateret jernmangel og jernmangel-anæmi er kosttilskud med jern nødvendig.  Derimod kan der være en sundhedsmæssig risiko ved at indtage store doser jern, hvorfor jerntilskud kun bør tages, når der er konstateret lav jernstatus.

Du kan også spise dig til ekstra jern. Tørret frugt, bønner, rødt kød, lever, blodpølse og rødvin er alle jernholdige fødevarer.

Tilgængeligheden af jern øges hvis din kost indeholder meget C-vitamin. Frugter som appelsiner, æbler, pærer, ananas og passionsfrugt samt blåbær, hindbær og jordbær er særligt rige på C-vitamin.

Håber du når at blive fit for fight til VM i KBH.

De bedste hilsener

Nina

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15646:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up