Hak en hæl hug en tå.

Mobbes billede

Hvad skal man lande på??:confused:

Jeg syens efterhånden der kommer flere og flere skrivelser og nyheder om hvor man skal lande på foden under løb. Nogen mener det er forfoden og andre mener det er hælen.
Er der nogen der kan fortælle mig hvad der er mest fordelagtigt. Hællandning eller forfodslandning?

Takker på forhånd

#1

Henrik Lund Jensens billede
Hej Mobbe Det kan man ikke svare entydigt på. Generelt har langdistanceløbere hællanding, hvorefter foden ruller og slutter med afsæt over området ved storetåen. Mellemdistanceløbere (800 meter - 2000 meter) har mellemfodsisæt på ydersiden af foden, mens sprintere har fodfodslanding og afsæt på samme måde som langdistanceløbere og mellemdistanceløbere. Langt størsteparten af motionister har også hællanding med rul - diagonalt mod den modsatte forfod - og afsæt. Men det er meget individuelt, hvor fod-isæt og afvikling foregår:sko:. Der er også top-eliteløbere, der har fodfodslanding, hvilket er lidt mere "krævende" for foden. Men hvis det er ens stil, så opbygges styrken også til det. Eksempler er danske Dorthe Rasmussen (danske rekorder på bla. maraton og 1/2 maraton) og den britiske verdensrekordindehaver i 50-erne, Gordon Pirrie, der har skrevet en bog om emnet. Hvis man synes, der er problemer med landing/isæt og afvikling/afsæt, kan man lade sig teste på løbebånd på en klinik, der kan filme og rådgive omkring træningsøvelser og skovalgLL. Med venlig hilsen Henrik Lund Jensen

#2

Mobbes billede
Hej Henrik 1000 tak for dit svar.;;-) Mvh Mobbe

#3

jtkrammes billede
Kan du svare andet end, hvad der er mest fordelagtigt og ikke bare at folk løber forskelligt. Der må vel være en af metoder der er mest fordelagtig mht. skader, løbeøkonomi og hastighed?

#4

Henrik Lund Jensens billede
Hej jtkramme Det er meget svært at svare entydigt på dette:confused:. Hver enkelt individ/løber har en unik fysiologi og anatomi. Under løb tilpasser kroppen, her foden og underbenet, sig de krav, der stilles. Og foden har en fantastisk evne til at tilpasse sig de krav - og det underlag, der løbes på. Såvidt jeg ved, er der ikke specielle typer fødder/afvikling mm. der giver den bedste løbeøkonomi (som f.eks. at det er vist videnskabeligt, at østafrikaneren, specifik løbere fra Nandi-stammen har tyndere underben, hvilket giver en bedre løbeøkonomi:sko:). Karakteristisk for hurtige løbere er stor smidighed og fleksibilietet, og hurtig afvikling. Med hensyn til skader er en forfodsløber formentlig lidt mere udsat, men jeg mener ikke, at det er undersøgt med større grupper af løbere med forskellig løbestil. Afviklingen ved fodfodsløb sker ofte lidt hurtigere (derfor benytter sprintere og mellem-distacanceløbere denne teknik). Den benyttes også i spurten af langdistance- og maratonløbere. Jeg er overbevist om, at det er gavnligt for den enkelte løber (og motionist) at løbe i forkellige tempi og med forskellige "typer afvikling". Det giver øget styrke og et "spænd i bevægelserne"/ større alsidighed. Så klø endelig på med bakkeløb (oppe på tæerne), løb i sand og løst underlag, roligt joggetempo og løb op og ned ad bakke i forskelligt terræn. God fornøjelse:)

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15652:

Nyhedsbreve




Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up