Hælspore

msaltofts billede

Jeg har nu i over et halvt år haft hvad lægerne kalder hælspore og i så kraftig grad at jeg efter få timers alm. gang på arbejde har voldsomme smerter. Smerterne er værst om morgenen efter hvil men jeg har til tider også smerter når jeg bare sider stille med foden.
Jeg har hos fysioterapeut fået både chokwave og ultralydsbehandlinger, tapet foden ugentligt. Jeg har fået speciallavet skoindlæg hos både fysioterapeut (supersole), KaiserSport og hos bandagist og anvender disse i løbesko, som tager højde for min pronering (tendens til platfodethed). Desværre har jeg ingen som helst lindring overhovedet ved brugen af nogen af dem og har nu holdt ferie i 2 uger hvor jeg har gået så lidt som det nu er muligt.
Mit sidste håb var en henvisning til en ortopædkirurg som jeg besøgte i sidste uge, men her var beskeden at jeg skulle holde den i ro og så ville det gå i sig selv. Jeg blev noget frustreret og ked af det.
Jeg har tidligere haft hælspore (betændelse i svangsenerne som hæfter på hælbenet) og har kunnet afhjælpe det ved kun at gå i løbesko i få uger. Men denne gang er smerterne meget slemme og har påvirket både mit fritids og arbejdsliv.
Jeg er normalt meget aktiv med både løb og cykling/spinning, men har droppet al aktivitet, selv på crosstraineren får jeg de samme voldsomme smerter som ved spinning. Løb er helt udelukket og dette har jeg ikke udført i over ½ år.
Selvom det vil gå over at sig selv har jeg heller ikke endnu fået svar på hvordan jeg undgår problemet igen.
Håber på et forklarende svar:)

Mvh Mie

#1

Kim Dudeks billede
hej Mie!! Det lyder som om du har prøvet lidt af hvert med hensyn til din hælspore. Det der kunne være en anden årsag til problemet kan være låsninger af fodrodsknogler - herunder naviculare og cuboideum. Nu ved jeg ikke hvordan smerterne sidder hos dig i foden, men normalt er hælsporesmerterne placeret lige, hvor hælpuden starter midt underfoden, men engang imellem sidder smerterne enten på siden eller længere fremme i foden og dette typisk ikke en hælspore. Låsningen er af fodrodsknogler kan typisk komme hos folk der løber meget eller hvis man evt har haft en tidligere forstuvning af foden. Herved kan hele fodens biomekanik ændre sig og dermed også afvikling og muskeltræk omkring foden. En anden årsag kan være længere oppe fra ryg eller maveregion. Hvis man f.eks har skævt bækken, vil korsbenet stilling ændre og der kan opstå lidt irritation af selve nervevævet som løber udherfra. Nerverne til fodens muskler udspringer bl.a. fra korsbenet. Bækkenproblemer kan ofte give sig til udtryk ved træthed i lænden. Det ved jeg ikke om det er noget du oplever? Hvis du har haft problemer med blærebetændelse kan dette også genere selvsamme nerver, da blærens nerver også udspringer fra førnævnte segmenter. Irritation af nerverne kan gøre at fodens muskler går i spasme og herunder også svangsene. Desuden kan der være en form for stase eller forhindret tilbageløb af blod fra foden og underbenet, som kan gøre at det gør ondt at træde på foden. Dette kan være nogle af årsagerne til svangsene irritation/hælspore. Man kan jo sige at du nu har holdt pause og prøvet lidt forskellig behandling uden effekt, så måske er det IKKE en decideret hælspore du går rundt med. Håber det har givet et svar på noget af det du søgte. Det er selvfølgelig svært at komme den helt præcise årsåg lidt nærmere, da jeg ikke kender din historie, men jeg anbefaler at du IKKE giver op. Jeg skal gerne være behjælpelig med at finde en god behandler i dit lokalområde. Jeg foreslår at det er en som kender til problemer med bækken og fod. Mvh Fysioterapeut, stud. osteopati Kim Dudek

#2

msaltofts billede
Hej Kim Mine smerter sidder under hælen som du beskriver men har også siddet på siden af hælen. Denne har jeg dog siden indlægget fået en blokade for og denne smerte er faktisk væk. Umiddelbart har jeg ingen bækken eller rygproblemer men en fysioterapeut sagde at det kunne se ud som om min hælpude var trådt i stykker. Jeg har tidligere haft skaden fra badminton, dog ikke med så voldsom smerte, men da forsvandt det igen hurtigere. Når jeg tænker tilbage har jeg forskellige idéer til skadens frembrud. Sidste sommer gik jeg hærvejsmarch de første 45 km i vandrestøvler og de sidste 45 i løbesko, og vandrestøvlerne er unægteligt hårde ved fødderne. Skaden er ikke kommet umiddelbart derefter. Jeg løb videre i ca. 1-2 måneder og startede så samtidig på spinning og herefter mener jeg skaden er kommet. Kan der evt være betændelse i hælpuden, så en blokade der ville hjælpe. Jeg kan huske fra tidligere at jeg fik blokade der. Hvis du har forslag til behandling og behandlere er jeg lutter øre ;-) Mvh Mie

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15432:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk