Ømhed i lyske + baglår

Anonyms billede

Hej!

Jeg er desværre løbet ind i en lille skade, da jeg ventede lidt for længe med at skifte mine løbesko til nogle nye, så har fået ondt i en muskel tæt på inderlåret lige under den ene balde og er godt "knudret" og øm i lysken i bække sider.

Jeg holdte 1 uges pause, tog så ipren i 6 dage, hvilket ikke hjalp. Nu har jeg fået nogle 600 mg ibuprofen, som jeg skal tage i 10 dage og sørger for at massere musklen godt i låret. Det er noget der bedøver godt, men jeg er stadig meget irriteret i lysken.

Jeg holder mig i ro, men går dog de daglige ture med min hund, samt strækker ud i benene hver dag. Jeg er ved at være godt fyldt op med en masse energi som skal "ud", så mit spørgsmål er, om jeg må begynde at cykle? (mellem 20 - 60 km om dagen). Eller er det dumt, så længe jeg har smerter?

Jeg skal til Frankrig om få uger, hvor det kommer til at gå med lange dags-vandreture i bjergene og det vil jeg helst være klar til... er det for optimistisk?

Mvh. Rikke

#1

Jesper Birkedals billede

Hej Rikke

Beklager et par dages ventetid, men der har været travlt på klinikken her. Først og fremmest så er det ikke for optimistisk at tro på at frankrigs turen bliver en god oplevelse.
De problemer du oplever omkring lyske og baglår kende jeg alt for godt.
Generelt omkring smerter på for og bagsiden af benet, så har mange det indtryk at gør baglåret ondt, sidder problemer i baglåret, hvilket er naturligt at tænke, men det er rent faktisk ikke tilfældet. Ofte sidder problemet på den ene side, men symptomerne på den anden side, Et eksempel.

En patient kommer ind med lyskesmerter og har strukket ud i lysken og låret igennem længere tid, uden den store effekt, men så snart man strækker hans baglår ud, så forsvinder lyskeproblemerne, VOILA.

Det der sker er at en kort muskeln reagerer kroppen ikke rigtigt på, menpå den anden side af leddet, står de andre muskler under konstant stress. Forestil dig du har slået en teltpløk i, nu spænder du to barduner ud helt stramt. Lige nu så er der ens spænding i de to barduner, som repræsenterer dit forlår og baglår. Nu trækker du kraftigt i den ene bardun, nu bliver teltpløkken trukket hen imod dig, og bardunen på modsatte side, får et kraftigt ryk. Sådan fungerer musklerne rundt omkring vores led. En lang smøre.

Det du skal prøve i første omgang er at strække godt ud på dit baglår, og lade lysken være i fred, og se effekten af dette. Stræk ud i 30-40 sek flere gange dagligt, og prøv herefter en kort løbetur eller to, og skriv tilbage til mig, så ser vi hvad der sker herefter

venlig hilsen
Jesper Birkedal

#2

præsiuss billede

Hej Jesper!

Tak for svaret. Jeg er nu stoppet med smertestillende og det gør stadig ondt bag i baglåret/balden.

Jeg har svært ved at finde ud af, hvor smerten præcist stammer fra, men det gør ondt hver gang jeg har sat stille og så skal i gang igen, rejser/bukker mig, eller lige før benet bliver løftet for at tage et skridt. Det føles lige så ubehageligt som for 1 mdr. siden, da jeg sidst var ude at løbe.

Jeg har cyklet en smule (2x10 km om dagen) og når jeg er i gang kan jeg intet mærke.

Lyskesmertnerne har jeg fået masseret helt væki begge sider - det føltes helt "knudret".

Mvh. Rikke

#3

Jesper Birkedals billede

Hej Rikke

Din skade er ihvertfald ikke en overbelastningsskade, fordi de bliver ALTID bedre når man holder pause. Din skade lyder mere mekanisk, og det betyder at der er nogle led/knogler der ikke sidder som de skal forskellige steder i din krop, og det gør at visse muskler (Dem du har ondt i) er nødt til at blive ved med at kompensere, og derfor går problemet ikke i sig selv igen.

Forestil dig at du har sat et telt op helt skævt. Den kan du redde ved at stramme nogle af bardunerne meget stramt op. De barduner laver det samme som dine muskler gør, og bardunerne kan ikke slappe af før du retter dit telt op. Og det er det jeg synes du skal gøre, du skal opsøge en behandler der kan hjælpe dig. Den her type skade er ikke værre end en overbelastning, tværtimod. Det kræver dog ofte at du bliver rettet op.

Opsøg en osteopat, der kan hjælpe med at rette din krop op, jeg hjælper gerne med at finde en til dig

MVH Jesper Birkedal

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15419:

Tina Schrøders billede
Er langdistanceløber, halve- & hel Marathon.

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk