Øm øverst på knæskal og strækker i baglåret

Per Js billede

Hej,

Jeg er ved at træne op til et 100 miles løb om et halvt års tid. Jeg er rigtig godt i gang og løber uden problemer et marathon i fornuftigt tempo (3.40) med rimeligt overskud hele vejen, så formen skal nok holde :).
Jeg løber 4-5 gange om ugen pt. med en total på 70-75 km. Det går meget fint og kroppen arter sig fint ift. træningsmængden - dog med lidt ømhed øverst på knæskallerne (mest højre) samt lidt stræk i baglåret (en lille smule til højre for midten af baglåret - altså mod ydersiden af låret).
Baglåret mærker jeg reelt set kun til når jeg sætter lidt tempo på, men ikke hvis løbet "bare" foregår i roligt tempo, men kan dog som regel altid mærke strækket ved en forkert bevægelse. Jeg er dog heldigvis ikke hæmmet af det mens jeg løber. Mit spørgsmål går på hvordan jeg giver baglåret bedst restitution både på dage hvor jeg løber og dage hvor jeg ikke løber - skal det varmes eller køle det ned med is?
Ømheden på knæskal generer mig ikke mens jeg løber, men kan specielt mærke det hvis jeg har løbet langt og løber ned ad en stejl bakke. Når jeg har løbet langt 35+ km, så er jeg ret øm på knæskallerne et par dage efter. Jeg går ud fra "problemet" her er selve hæftningen af lårmuskulaturen på knæskallen? Er der i så fald nogle øvelser eller lignende, man med fordel kan lave for at styrke vedhæftningen på knæskallen?

På forhånd tak for svar :)

#1

Jesper Birkedals billede
hej per, tak for dit indlæg. den stramhed du oplever på yderside af låret er et kendt fænomen hos løbere. stramheden skyldes oftest et meget kraftigt senevæv der kaldes for tractus. tractus strækker sig fra ydersiden af toppen af skinnebenet og helt op til hoftekanten på forsiden af hoften, heroppe bliver tractus til en muskel der hedder tensor, hvis funktion er at indadrotere hoften. nøglen til spændinger på ydersiden af låret ligger i hvorfor tensor musklen er for stram, her er flere muligheder. 1 skævstilling af bækkenet .mange har lidt skævstilling af bækkenet i den ene eller begge sider, det betyder at visse muskler bl.a tensor arbejder under en smule stress fordi den skal kompense for den manglende bevægelse i bækkenet. dette kan pludselig komme til udtryk simpelthen fordi du begynder at træne så meget. så skal musklen egentlig bare strækkes. 2. dine løbesko. næsten hver uge piller jeg løbesko fra folk som er forkerte. specielt antipronationssko bliver ofte givet til løbere i et forsøg på at rette fodstillingen. ofte skal denne fodstilling slet ikke rettes, fordi det går ud over vores pronation i foden, eller vores evne til at falde indad på foden som vi bruger til at stødabsorbere. så er man for overkorrigeret på sin fodstilling så går det ofte ud over tensor musklen, fordi det sekund vores fod rammer underlaget, så starter pronationen i foden og indadrotation i hoften, så hvis man ikke pronerer nok så skal tensor arbejde hårdere for at rotere hoften indad, heraf opspændingen og spændingerne i tractus. 3 andre faktorer der påvirker bevægelsen omkring bækkenet, gamle skader i fødderne, operationsar, hjernerystelser og meget andet så jeg vil anbefale at inden tingene begynder for alvor at drille at du får nogen til at kigge på dine sko og din krop, så du få fjernet problemet, så ikke det udvikler sig til noget der hindrer dig i dit 100 mile løb, det ville være ærgeligt. for du skal jo træne mange kilometer endnu, måske sker der ikke noget, men jeg ville lige få kigget på det, gerne af en osteopat. mvh jesper birkedal

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15420:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk