Verdensklasse i København

Henrik Lund Jensens billede

Copenhagen Half Marathon er på alle måder et løb i international klasse. Vi var med på sidelinjen til verdens 8. største halvmaraton

Af Henrik Lund Jensen

Sidste års VM med deltagelse af 27.000 motionister var med til at sætte nye standarder inden for dansk og internationalt landevejsløb. Ikke blot var det første gang, at almindelige løbere kunne deltage i samme felt som den internationale elite, men det var også med til at trendsætte løb på dette høje niveau som en publikumssport i Danmark. Der har aldrig nogensinde været så mange tilskuere ude på gaderne til et løb som på denne sidste marts-dag, og de postkort-lignende billeder, stemningen og den grænseløse atmosfære har plantet sig i erindringen. Der var sandelig noget at leve op til for det fusionerede løb, der nu kunne kalde sig Copenhagen Half Marathon efter en ”fusion” med Powerade Half Marathon. Men det lykkedes at skabe en ny succes!

Vejret – den store joker

Det er, som om lavtrykkene bider sig fast. Som om bygerne og blæsten får sit tag i det sydlige og østlige Danmark. En strid sydøstenvind bider, og om lørdagen må mange opgive at cykle fra Aarhus til København. Denne skribent møder nogle af de tapre, udgåede ryttere på banegårdene på vej mod København. Det var som at køre ind i en mur, siger en af motionisterne. Og, så er der langt til Rådhuspladsen!

Alt er på plads

Efter et interessant pressemøde fredag, hvor nogle af favoritterne er mødt op, er det hviledag lørdag. Søndag morgen begynder tidligt, da det gælder en morgen-joggetur rundt på Østerbro. Køligt og blæsende, og ingen sol er til at få øje på, overhovedet. Vådt og fugtigt i start-mål området, hvor en del hjælpere er mødt frem her ved 6-tiden. Vagterne kigger lidt, da der kommer en ”morgenløber”. Men, der styr på det hele. Telte, bander, skilte, tribuner og højttalere. Det skal nok blive godt.

Stemning fra start

Ved knap 9-tiden er der mødetid i presserummet. Briefing, uddeling af adgangskort, T-shirts og jakker. De sidste opdateringer af ranglister og info. Arbejdsfordeling, overblik over området og en snak med de forskellige kommentatorer og speakere, tidtagere og højttalerfolk. Jo, det kommer til at spille. De første løbere dukker op, mens regnen siler ned. Der er brug for både overtræksjakker, små regnslag og paraplyer. Nervøst trippende kenyanere, etiopiere, spaniere, nordmænd og svenskere - og en stribe af de hurtige danskere. Ikke de store smil, men mere koncentration og sammenbidte miner.

And off!

Kulturministeren er klar med nedtælling og pistolskud. Og der lyder et brøl fra publikum, som er strømmet til i de sidste minutter fra det meste af Østerbro. Tilskuerne står i flere rækker ned langs Øster Allé ved Parken, og alle klapper og jubler, især når en af ”deres egne” kommer forbi. Feltet er langt, meget langt. Vel omkring halvanden kilometer i startboksen. Og der går over 45 minutter, før de sidst startende af de godt 20.000 deltagere er kommet over stregen.

Vi er online

Under hele løbet er man ”med, hvor det sker”. Takket være DR´s billeder og kommentarer. Og også ved hjælp af billederne på storskærmen og tiderne på den fine app. , som Sparta har udviklet. Mellemstillinger, tidsdifferencer, favoritløbere og gennemsnitshastigheder. Det hele tikker ind.

På forhånd er der lagt op til et løb i verdensklasse på elitesiden. En stribe udenlandske løbere med toptider er inviteret. Harerne er på plads, og vejene er klar til at tage imod med hurtig asfalt, få sving og ingen bakker. Vejret er dog den store joker, og allerede på modvindsstrækningerne på Frederiksberg begynder førergruppen at gå lidt i opløsning. Det bliver ikke det jævne løb, som udløser rekorder. Mere den enkeltes kamp mod sig selv og mod de andre. Men opløsning af hierarkiet og anarki i førerfeltet kan også give chancen til andre løbere. Og, de er hurtige, meget hurtige.

Anna godt med

Den bedste danske løber er publikums yndling. Datter af legendariske Henrik Jørgensen og Mette Holm Hansen, tidligere mesterløber. Anna er flot på vej tilbage efter en række udfordringer med skader. Hendes mellemtider lover godt. Den bedste løber fra Danmark, Køge-løberen Silvia Kiberenge, er kenyansk statsborger, og hun kan ikke blive dansk mester. Hos mændene heppes der på Abdi fra Hvidovre, som er i den internationale elite, men lige en tand fra de allerbedste. Det ser også godt ud for ham, selvom det kniber med hjælp fra de andre i vinden.

DR-sending med problemer

De smukke tv-billeder fra 2014 bliver ikke gentaget. Helikopteren kan ikke servicere denne gang på grund af for lavt skydække. Der bandes i producerrummet. Elles er sendingen god, både ude fra ruten og i mål-områdets lille studie, hvor der er baggrundsorientering omkring løbet.    

Så kommer de

Spændingen stiger i målområdet, da de forreste er på vej. Bliver det til løbsrekord? Verdensrekorden røg i modvinden og regnen, men årets bedste tid i verden bliver det til, da den kenyanske verdensstjerne Bedan Karoki Muchiri ”ruller ind” i fænomenale 59,14 efterfulgt af tre andre kenyanere under timen! De 9 første løbere i mål er alle fra det kenyanske højland. Vinderen opholder sig dog en del i Japan, hvor han har gode og professionelle træningsbetingelser.

Abdi kommer i mål. Lidt skuffet over tiden, men glad for DM-titlen i ny mesterskabsrekord, hvor han slår legendariske Carsten Jørgensens tid fra 1995. Rekorden har den dansk-somaliske løber dog til gode, den er på fine 1.01,55. Efter løber kom det frem, at Abdi som Anna Holm planlægger at løbe i Frankfurt Marathon, spændende....

Hos kvinderne er der også sikker kenyansk sejr ved den tidligere junior-verdensmester Purity Cherotich Rionoripo, der krydser stregen i fine 1.08,29. Silvia Kiberenge bliver en flot 10´er i 1.12,59, mens Anna Holm sætter en flot personlig rekord med 1.13,34 og en placering som nummer 12. En DM-titel 25 år efter at hendes far det første 1/2 maraton DM i Nyborg. Et solidt rygstød for bornholmeren op til Frankfurt Marathon den sidste søndag i oktober, hvor det gælder OL-kravet til Rio 2016: 2.35,15 / 2.36,15. Spændende, om det lykkes for Viking-løberen at komme til de olympiske lege, 32 år efter at hendes far var med i Los Angeles.  

Og, løberne strømmer ind

I et par timer kommer der løbere, løber og løbere i mål. Stribevis af personlige rekorder, en masse kendisser med sved på panden, stemning, klapsalver og højt humør. Det er spændende at interviewe de bedste. At få en snak og et interview med den amerikanske ambassadør Rufus Gifford, som altid er god for en yderst positiv bemærkning. Løber i øvrigt i en meget fin tid, 1.37….Hans 4. halvmaraton. Og, der er der, de andre: Christian Poulsen, Camilla Andersen, Lene Espersen, Nikolaj Koppel.....Jo, musikken spiller, og de kendte løber med....Mange af den for organisationen "Bryd tavsheden", der bl.a. sætter fokus på vold mod børn....

Snart guld?

Copenhagen Half Marathon har en foreløbig bronze-label under det internationale atletikforbund IAAF, fuldt fortjent. Det eneste nordiske løb med den status. Og, mon ikke det bliver til guld i den nærmeste fremtid. Løbet er kæmpe-stort, meget velorganiseret, og udviklingen afspejler udviklingen i løb, hvor halvmaraton er ved at være den nye folkedistance med 75.000, der årligt snører løbeskoene for at tilbagelægge de 21,1….

Endnu et flot, stort løb er i hus, og det er nu kun at glæde sig til næste omgang i 2016.

Billeder

Om bloggen

Henrik Lund Jensens billede
Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15599:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

 

Sign Up