Tidslinier

Tor Rønnows billede

En af sideeffekterne af at være marathonløber er, at man kan få et 'Rainman'-agtigt forhold til datoer og tidspunkter, ja, til logistik i det hele taget. Spørg mig om en given dato et par år tilbage i tid... eller måske et år frem... så skal du få ugedagen og hvilke løb, der ligger umiddelbart i nærheden på tidsaksen.

Indenfor den adfærdsmæssige psykologi NLP taler man om 'tidslinier', og om hvorledes vi hver især opfatter tid. Der er to grundlæggende typer tidslinier, nemlig 'In-Time' (associativ) og 'Through-Time' (dissociativ), hvor førstnævnte visualiseres ved, at tidslinien går gennem dig, men den sidstnævnte opfattes som liggende foran dig, typisk således at datiden ligger 'til venstre', nutiden ligefor og fremtiden til højre.


In-Time og Through-Time tidslinier

Man kan nemt undersøge, hvor ens egen tidslinie ligger ved at tænke på en datidig, nutidig og fremtidig begivenhed, henholdsvis, og så registrere, 'hvor' disse begivenheder synes at befinde sig... punkterne skulle gerne trække en linie op. I Vesten lever vi typisk 'Through-Time', dvs. med en klar opfattelse af fortid, nutid og fremtid... i modsætning til Østen (f.eks. repræsenteret ved buddhismen), hvor opfattelsen af tid er mere 'all-now'.

Hvad kan vi så bruge dette til ? Til at blive endnu bedre og målrettede løbere !
Hvordan ? Simpelthen ved at styrke sit tidsfokus og ved at lægge såvel træningsaktiviteter som løbskonkurrencer ind på tidslinien langt tid frem (se f.eks. min løbskalender). Dette bringer dels struktur, dels tidsbevidsthed om, at der skal arbejdes og trænes for, at målene alt ialt bliver nået... ja, med andre ord, så får man 'foræret' noget motivation ved dette mentale trick, som iøvrigt er overraskende 'fysisk', hvis man træder ind i det fuldt og helt. Man kan bogstaveligt talt føle, at man er forbundet med sin tidslinie og dermed sine fremtidige mål... og dét giver automatisk impuls til at foretage de handlinger (læs: træning) som er 'obligatoriske' for målets realisering.


Under løb er GARMIN 310XT suveræn til at holde styr på alt med tid !

Desto mere man visualiserer sine mål og dermed forstærker sin tidslinie, desto mere øger man sin evne til at indfri netop disse mål. Dette forhold er i overensstemmelse med de seneste års videnskablige hjerneforskning, der har indikeret, at mental visualisering i mange tilfælde rent hjernemæssigt er at sidestille med SELVE den pågældende aktivitet. Så ja, du bliver en bedre løber ved aktivt (detaljeret) at tænke på 'at løbe'.

Tidslinierne er i høj grad også nyttige i hverdagen, og kan støtte eller booste ens arbejdsmæssige effektivitet. Indplot målene for din arbejdsuge eller dag på din tidslinie... og du vil styre effektivt igennem opgaverne ! Du kender sikkert dette allerede fra 'milestones', Gantt-kort og den simple... Outlook Calender, altsammen 'synonyme' eller komplementerende elementer i målsætning- og tidsstyringsteknikker. At tid og det at overskue tid og målsætninger er vigtigt, det har man også erkendt i coachingfirmaet Running26, hvis navn netop signalerer "mere tid hver dag", og Running26 leverer idag en vifte af succesfulde træningsprogrammer i virksomhedsøjemed, f.eks. med et specifikt marathonløb som målsætning.

Tidslinier kan ogå komme dine nærmeste eller dit privatliv til gode, da denne type 'mål' jo også kan plottes ind og dermed få prioritet og fokus. Og husk også at der af og til skal være blanke fragementer på tidslinien, uplanlagt tid, der 'flyder' og hvor alt, eller måske i høj grad intet, kan ske.

Prøv at finde din tidslinie, placér dine mål... og du ser ikke tilbage. ;;-)


Husk vigtige ting :Smile

Mange venlige hilsener, Tor Rønnow

Om bloggen

Tor Rønnows billede
Megaløber Tor Rønnow, medforfatter til "ELSK AT LØBE", deler her ud af sine oplevelser med løb i hele verden. Læs mere og se billeder fra alverdens marathonløb på www.temperance.dk

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14926:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina