Hen imod, væk fra

Tor Rønnows billede

Motivationsstrategier !

Indrømmet, motivationsstrategier er et kendt emne helt siden Aristoteles dage, selvom vores personlige hukommelse nok ikke helt rækker SÅ langt tilbage. Men som så mange andre gode ting i livet, så skal også de plejes og holdes i gang, nogle gange med større bevidsthed eller indsats end andre.

Grundlæggende kan vi dele op i "hen imod" og "væk fra" drivkræfterne, og selvom det lyder banalt, så kan man måske have glæde af at undersøge, hvad der egentlig er i spil for en selv, både med hensyn til løb, men ja, faktisk i alle mulige sammenhænge. HVAD motiveres man af, og hvad er RETNINGEN på motivationen ? Kan man besvare dette spørgsmål, kan man lære noget om sin personlige dynamik og energi, og måske kan man så på dette grundlag ÆNDRE sit fokus, så motivationen holdes eller kommer på ret fokus igen.

Lad mig tage temperaturen på mig selv mht. det at løbe:

Hen-imod

Om foråret og sommeren er jeg helt klart i "hen-imod"-indstilling. Jeg vil ud i solen og luften, jeg vil ud til løbebegivenhederne, ud at møde vennerne, ud at se på nogle babes, ud ud ud !

Det bliver næsten ikke mere "hen imod" og lystbetonet, og det hele giver sådan set sig selv. De mentale billeder for alle de lækre ting, der skal opleves, danner sig selv bare jeg tænker på løb eller marathon, og når solen rigtigt begynder at varme igennem, så er det jo som om man bliver suget ud i skoven med løbeudstyret på. Så jeg er top-motiveret stort set fra april til september !

Væk-fra

Anderledes ser det desværre ud resten af året. Øv. Jo, de mørke og kolde måneder er ikke befordrende, hvis man er i "hen-imod"-indstilling. Så hvad skal man SÅ gøre ? Well... personligt slår jeg så over i "væk fra"-modus, og nu kommer energien så fra helt andet hold. Først og fremmest vil jeg UNDGÅ at komme ud af form. Jeg vil undgå at tage (for meget) på. Jeg vil ikke gå glip af for mange løb, som jeg ved, de andre tosser er ude til. Jeg vil ikke miste løbelysten.

Med andre ord: jeg er motiveret af "væk fra"-kræfter. Der kan faktisk være umådelig stor energi i disse, tænk sig bare, de kan få en voksen mand ud kl. 22 om aftenen og løbe rundt på cykelstier, de kan få en slikmund til at holde igen med guf og kager, de får en rødvin til at strække sig over adskillige dage. At navigere VÆK FRA noget, man vil undgå, kan være en meget konkret retning !

Timingen for dette indlæg er jo ikke helt tilfældig... det er netop nu, motivations-tidevandet skifter.

Også for dig, måske ?

Mange venlige hilsener, Tor Rønnow

#1

Balders billede
Ja, det er nu det skifter... Du har meget ret i de to motivationsfaktorer. Jeg har egentlig ikke været bevidst om dem, men nu hvor du har sat begreber på, kan jeg sagtens genkende dem. Det er jo præcis, det der sker nu. Jeg vil nødig miste den opbyggede kondition, falde hen og starte forfra til foråret. Det er det, som motiverer. Tak for meget sigende billeder. Dem vil jeg have i hvoedet på næste tur ::-)

#2

BrianNNs billede
... især det første billede... ::-)

#3

Nordboens billede
Kan helt tilslutte mig "væk fra" faktoren - det er virkelig det værste, tanken om at miste det der opbygget ved hårdt arbejde. Var ude at spise med to veninder igår aftes og blev ikke engagn fristet til dessert - bare tanken om at min krop skal spilde energi med at nedbryde dårlig næring i stedet for at oplagre reserver til næste løb...... Ja der er nok dem der vil sige at det er at være lidt fanatiker, men jeg har altså ændret prioriteringer efter at være kommet hvor jeg er idag! ;;-)

#4

Kimbiakats billede
Igen er fornøjelse at læse noget fra din pen! ::-) Jeg har aldrig tænkt på den todeling af motivationen alt efter årstid og især udendørstemperatur (men kan da hente et eller andet frem om de gamle grækeres dualisme....:::-) ). Tror også, at det er overgangen, som trækker på energien, nu skal vi lige omstille os til den koldere og især mørkere tid. Lige indtil frosten melder sig, for skoven er nu pæn iklædt rimfrost. ;;-) Gode ture til jer! Med pandelamper, huer, vanter og alt det andet gear....::-)

#5

Bedouinas billede
Meget tankevækkende, og absolut noget jeg vil tænke på, når sofaen haler i mig her i den mørke, våde og kolde tid. Og tak for en god klumme, Tor. :fedt: venlig hilsen Bedouina

#6

Nordboens billede
Har fundet endnu en måde at hjælpe med at komme ud - følte idag at jeg var lidt kuldskær og lidt fodkold og selv om jeg stirrede på "kom væk" billedet, så trak sofaens magneter kraftigt. Tog godt varmt brusebad, lige i løbetøjet, på med skihandsker og pandebånd (giver mig krøller i panden, ligner bekymret bulldog ;;-)) - og så bare ud. Musklerne føltes varme og jeg undgik den ubehagelige stive fornemmelse i kulden før man er løbet ordentlig varm. Det var en god måde at narre mig selv igang. Her gælder vel alle kneb ::-) Tak for rigtig god klumme med gode aktuelle emner. Venlig Hilsen Nordboen

Om bloggen

Tor Rønnows billede
Megaløber Tor Rønnow, medforfatter til "ELSK AT LØBE", deler her ud af sine oplevelser med løb i hele verden. Læs mere og se billeder fra alverdens marathonløb på www.temperance.dk

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Mads Ladefoged Loldrups billede
  Nu skal jeg i bedre form. Synes jeg har taget alt for meget på. Så i denne blog vil man kunne følge min optræning til Skjern Å Running Challenge den 30. april, hvor jeg har tilmeldt mig 8,2 km. Så...
 • Mathiass billede
  Efter at have trænet de sidste 5 måneder i fitness-studio er jeg lige begyndt med at løbe ude i skoven. Målet er at løbe regelmæssigt og muligvis deltage i nogle løb i løbet af sommeren. Halvmaraton...
 • Preben Wassmanns billede
  Vi anbefaler tilskud fra Forever Living produktserie, og vil gerne være til stede og støtte i vejledning med vore anbefalinger under Himmelbjegløbet den 25. oktober og stiller løbende op og viser vor...
 • Per Hussmanns billede
  Her vil jeg, som supplement til vores FB side, poste relevante info og oplevelser som formand for Aabenraa Bjergmarathon.
 • Jeanettes billede
  Min blok om løb.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14926:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Bliv medlem af løberne.dk

Læs mere om Under Amour HOVR Machina