På løbesightseeing i København

Anette Lund Madsens billede

Eftersom jeg ikke kom ud at rejse i min ferie, skulle der ligesom ske noget andet og selvfølgelig helst noget, der havde med løb at gøre. Pludselig var jeg ikke i tvivl. Jeg måtte til København og prøve en af de guidede løbeture, som firmaet Running-Copenhagen reklamerer med. Men hvilken? Til sidst faldt valget på Nørrebroturen, fordi jeg som ung havde boet på Nørrebro, men trods adskillige besøg i hovedstaden egentlig aldrig var vendt tilbage til området.

Ved de fleste ture mødes man ved H. C Andersen statuen til højre for Rådhuspladsen. Bortset fra aftenløbeturen behøver man ikke at booke på forhånd, men kan bare møde op. Her stod Christina og ventede på denne grå, regnvejrstruende torsdag. En ung, smilende, sporty kvinde, der til daglig arbejder som lærer, men som også har arbejdet som rejseleder. Dette mærkes tydeligt, for hun var en strålende guide, der på forunderlig vis formåede at væve fortid og nutid sammen til et levende billede af København.

Ruten

Vi løb tværs over Rådhuspladsen, forbi Politiken, gennem Ørstedsparken, over Dronning Louises Bro, langs søerne, forbi Sankt Hans Torv, gennem Assistenskirkegården og ud at vende på Jægersborggade (og her kommer min eneste klage! P.g.a. ferien var det berømte "Karamelleriet" lukket for eventuelle indkøb og smagsprøver, som ellers indgår i turen). Tilbage gennem Assistenskirkegården med besøg ved H.C.Andersens grav, forbi Blågårds Plads, langs Peblingesøen og H. C. Andersens Boulevard tilbage til Rådhuspladsen.

Inden løbet var jeg lidt skeptisk, for hvordan kunne man i det hele taget løbe i København med alle de mennesker? Jeg havde ikke behøvet at bekymre mig, for det gik fint. Vi løb igennem en masse små gader, hvor trafikken ikke var så stor, men hvor kvarterets særpræg tydeligt kom frem. Her ligger etniske købmænd side om side med økologiske kaffebarer, hvor caffé latte folket sidder og arbejder ved deres Mac. Her er gadekunst, grafitti, spirende designere, keramikkunst, marskandisere og second hand shops i skøn forening.

Fortid og nutid

Og undervejs fortalte Christina. Løbende sidelæns og med mange små stop fortalte hun om livet på Christian den IV´s tid, og om udviklingen på Nørrebro siden halvfjerdserne. Hvordan Sankt Hans Torv i forrige århundrede stadig var "på landet", hvor køerne blev malket. Levende beskrevet, så man næsten forventede at finde køer dér. Det så vi dog ikke. Derimod så vi græssende får og høns og kaniner! På Nørrebro. Absolut ikke noget der er forundt den almindelige turist at opleve.

Vi var inde at se forskellige baggårde, og det var bestemt ikke det Nørrebro, jeg huskede fra min ungdom. Her lå små fredfyldte oaser/parker med træer og blomster og plads til børn og socialt samvær ved ved den fælles udendørs grill. Der var boligblokke med en kedelig facade ud til gaden, men med hængende haveterrasser ud til gården med et overdådigt skue af farvestrålende blomster og grønne planter. Inspirerende legepladser og mini kolonihaver til børn. Og en befolkning med forskellig etnisk baggrund.

Krig og fred

Alt åndede fred og idyl på vores tur, men på et af vores stop, i en sidegade til Nørrebrogade tæt ved Assisenskirkegården, fortalte Christina, hvordan hun i lejligheden ovenover havde filmet urolighederne under rydningen af Ungdomshuset. Det havde været som at befinde sig i en krigszone, med bål og brand i gaderne, luften der var tyk af røg og maser af politi og autonome. Mens Christina fortæller, ser jeg mig omkring, og mit blik falder på en restaurant på den anden side af gaden. Her reklameres for franske østers og champagne. Sammenholdt med Christinas beretning virker det fuldstændig surrealistisk.

Ruten går også gennem Jægersborggade – Københavns "ny-hippie" gade der er hjem for byens bedste kaffe, Karamelleriet, en underground vinbar, keramikdesignere og et farmersmarked hver lørdag. Men også gaden, hvor Hells Angels stadig holder til. Men sådan er Nørrebro. Fyldt med modsætninger.

Mørke regnvejrsskyer havde under hele turen hængt truende over os, men vejret holdt, og det begyndte først at småregne de sidste fem minutter af den 7 km lange løbetur, som strakte sig over halvanden time.

Begejstret

Jeg er fuld af begejstring over denne tur. Bortset fra H.C. Andersens grav så vi ingen deciderede seværdigheder. Til gengæld har jeg følelsen af at have oplevet det virkelige København og dets beboere. En by i byen, der efterlader indtrykket af et multikulturelt folk, der lever i tolerant forståelse for og med hinanden.

Det var meget spændende at opleve København på denne måde, og så snart tiden tillader det, skal jeg ind og løbe Christiania-turen. Running-Copenhagen har flere ture på programmet. Også deciderede seværdigheds-ture. Eller business-ture kreeret specielt til forretningsrejsende. De fleste ture koster 150 kroner.

En tur der helt klart er fem stjerner værd  yes yes yes yes yes og som varmt kan anbefales.

Du kan læse mere på: Running Copenhagen 

#1

Anne-Grethes billede

Inspirerende læsning.. Det ser også ud til, at hastigheden er, så man kan følge med..

- og det lyder til, at de 150,- kr det koster, er godt givet ud..

Om bloggen

Anette Lund Madsens billede
Nyheder om løb indsamlet og bearbejdet af Anette Lund Madsen

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14709:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om Under Amour HOVR Machina

Læs mere om Garmin Forerunner

Bliv medlem af løberne.dk