Vær ét med naturen med trailløb og pandelampe

Torben Tronborg Beck, Stifter af Danske Trailløbere på Facebook

Hvis du vil opnå en mere intens løbeoplevelse og du måske allerede har allerede prøvet at snuse lidt til trailløb, så er det ved at være tid til at give dit løb en ny dimension. Efteråret nærmer sig med hastige skridt og det betyder samtidig at vi begynder at gå mørkere tider i møde. Mange løbere og andre der dyrker udendørs sport, vil måske endda så småt begynde at søge indendørs for at dyrke motionen og inden længe, vil fitnesscentrene være godt fyldt op til randen.

Men selvom at vi godt kan begynde at pakke havemøblerne sammen, og uret inden længe skal stilles en times tid tilbage, så er det bestemt ikke ensbetydende med at løbeskoene også skal stilles på hylden for i år. For det er nemlig først nu, at det for alvor begynder at blive sjovt at dyrke trailløb - Det er nemlig er ved at være tid til at finde pandelamperne frem.

 

Store oplevelser i mørke

Nogle af mine allerstørste løbeoplevelser har været i bælgmørke, hvor jeg sammen med en flok glade Danske Trailløbere, har været ude for at udfordre de små singletracks i de danske skove. Den oplevelse du får ved at løbe på sporet i mørke, og hvor du kun kan se det cirkelformede område foran dig, som lyskeglen blæser op, er virkelig en fantastisk oplevelse som giver en fed følelse i kroppen. Mørket gør at du pludselig føler dig meget mere i ét med naturen. Du får på alle mulige måder forstærket samtlige af dine sanser, og du vil opnå en meget mere intens løbeoplevelse, modsat hvis det var ved højlys dag.

Jeg vil personligt aldrig glemme den oplevelse jeg fik den nat i maj sidste år på Bornholm, hvor Hammertrail blev skudt i gang. Det var en frost- og stjerneklar nat. At løbe i mørket på de små spor rundt på Hammertrail ruten, samtidig med at jeg kunne kigge op og se månen lyse op, på en fuldstændig stjerneklar himmel, var en helt ubeskrivelig oplevelse. Det kan stærkt anbefales. Om det så hedder Bornholm, eller om det er dit lokale favorit spor, er underordnet. Det handler mere om at være tæt på naturen, og ved at løbe i mørket, så bliver det næsten ikke mere perfekt.

 

Skaf en god pandelampe

Hvis du ikke allerede har investeret i en pandelampe, så vil jeg bestemt anbefale dig at skaffe en. I dag findes der efterhånden et hav af pandelamper på det danske marked. Personligt har jeg ingen holdning til hvilken model eller mærke du skal gå efter. Det vigtigste er at du finder en pandelampe, der har en god lysstyrke (Lumen) og ikke mindst, som du synes sidder godt på dit hoved. Selv startede jeg med en lille Petzl på ca. 70 lumen. Den løb jeg med en hel vinter igennem uden problemer. Men eftersom at min interesse for trailløb blev større, gjorde også at jeg optimerede lidt på udstyrs fronten. I dag løber jeg med en Gemini lampe, der har 1500 lumen, men ofte løber jeg kun med halv styrke, så batteritiden bliver forbedret. Så min anbefaling til dig, vil være at du skal finde en pandelampe der har +400/500 lumen, så du får et godt lysfelt foran dig, og du dermed bliver mere sikker, når du løber på et mørkt spor om aftenen eller en tidlig morgen. Prøv at Google lidt, så kan du helt sikkert finde en masse brugbare test af de forskellige modeller. Det burde at være muligt at finde en fornuftig pandelampe til at starte op med, til omkring 400-500 kr.

I starten vil jeg anbefale at du for det første løber på et spor som du kender godt. Du kan også vælge at invitere en løbemakker med ud på turen, så I samme kan lyse ekstra godt op for hinanden. Sørg altid for at medbringe en telefon på turen, mere hvis uheldet skulle være ude og du falder og slår dig. Eventuelt en smartphone med GPS funktion, specielt hvis du løber længere ture. Jeg har selv præsteret at fare vild efter kun en times tid på sporet. Og når det også er koldere om aftenen og om vinteren, så er det altså en rigtig god ting, hvis du hurtig kan finde “tilbage på sporet”. Du vil automatisk i starten fokusere meget mere på hvor du sætter dine fødder, skridt for skridt, men hurtigt vil du også opleve at du blive mere tryg, og efter kort tid, så vil det være som om at du aldrig har løbet andet end i mørke.

Normalt når jeg løber ved højlys dag, så har jeg altid tid og overskud til at tankerne bare kan få frit løb, men det er ikke altid det samme ved natløb. Du vil opleve, at du er meget mere fokuseret og koncentreret, og der er sjældent tid til at tænke på andet end det du laver, nemlig at løbe trail - hvilket jo også er super fedt.

Så mit råd til dig … Se nu bare at få fremskaffet en dig en pandelampe, du vil aldrig fortryde det. 

Vi ses på det mørke spor :-)

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15376:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk