Sådan holder du kroppen i gang i vinterhalvåret

Abilica.dk

Kniber det lidt med at få løbeskoene på i vintermånederne pga. minusgrader og glatte veje? Én ting er, at det ikke er særlig rart at være ude i, men risikoen for skader øges også i denne sæson. Det er nemt at glide pga. is eller et vådt underlag, og ofte løber man også meget anspændt, fordi man fryser eller er nervøs for at falde.

Heldigvis er der et fantastisk alternativ til udendørs løb, nemlig løbebåndet. Læs med her hvorfor det er ideelt til effektiv træning i vintermånederne.

Fordele ved at løbe på løbebånd:

·         Du undgår regn, kulde og glatte veje

·         Det er nemt at finde et passende tidspunkt, når du har løbebåndet i hjemmet.

·         Vær ikke bange for at komme til at kede dig – du har mulighed for f.eks. at se nyhederne eller din yndlingsserie på en                          tablet mens du løber, eller brug et af de mange programmer til at udfordre dig selv

·         Et løbebånd er mere skånsomt mod knæ og ryg

·         Et løbebånd er fantastisk til interval- og tekniktræning.

Løb på løbebånd kontra udendørs

Der er selvfølgelig en forskel på, om man løber udenfor, eller man løber på løbebånd. Når der løbes på løbebåndet aktiveres musklerne ikke helt på samme måde. Dette er bl.a. fordi vi her har et passivt afsæt. Selve båndet hjælper foden til at blive trukket bagud og vi bruger derfor ikke de samme kræfter. Samtidig, når vi løber udenfor er der faktorer som vind, regn, grus og ujævnt terræn. Derfor er det lidt mere udfordrende at løbe ude end på løbebåndet, og det kræver mere muskelaktivering og energi.

Trods dette, så er er løbebåndet et suverænt alternativ til løb om vinteren. Ofte løber man lidt mere anspændt uden for om vinteren hvis det er lidt vådt og glat, og får derfor ikke det optimale ud af løbeturen. Derfor kan man rykke løbetræningen indendørs og holde løbeformen over vinteren, og vælge at fokusere på nogle andre ting end man plejer i løbetræningen

Den mest effektive træning på løbebånd

Ligesom så meget andet er det vigtigt at huske at varme op. Start med at gå eller lunte på båndet. Derudover skal du benytte dig af muligheden for at sætte stigning på. Mange synes at det er nemmere at løbe på løbebånd end udenfor, hvilket er grundet faktorer som bakker, modvind osv., som før nævnt. Men dette kan du selv vælge til på løbebåndet. Sæt stigningen omkring 1-3% og øg tempoet en smule. På denne måde får du løbebåndstræningen tættere på træningsoplevelsen ved at løbe ude.

Løbebåndet er fantastisk til intervaltræning. Fordelen ved løbebåndet er, at du kan presse dig selv i sprinten i intervallerne, hvor man ellers kunne have en tendens til at sænke farten når trætheden melder sig. På de fleste løbebånd finder du et intervalprogram, som du kan indstille så det passer præcist til dig med max og minimum hastighed. Du kan også vælge at justere stigningen på båndet i intervaller i stedet for hastigheden.

Løbebåndet giver også gode muligheder for at træne løbeteknikken. Da man har et passivt afsæt på båndet, er fremføring af foden det der giver bedst mening at træne. De fleste har en fornuftig kadence når tempoet er lavt, men for mange er det svært at holde den når tempoet kommer op. Da båndet har en konstant hastighed, er det kun teknikken man skal koncentrere sig om, og ikke hastighed og terræn.

Brug løbebåndet til andet end løb

Selvfølgelig er båndet også ideelt til powerwalk med en god stigning. Det er virkelig noget der kan mærkes både på puls og i benmusklerne. Denne kan også være god til at vedligeholde formen, hvis man f.eks. er skadet og ikke kan løbe.

Derudover kan du faktisk også bruge dit løbebånd til styrkeøvelser for lår og baller.

Sæt båndet på en hastighed omkring 3km/t (prøv dig lidt frem) og lav walking lunges på båndet. Hvis du sætter stigning på oveni, giver det ekstra godt til ballemusklerne.

Hvis du virkelig vil have aktiveret ballemusklerne, så kan du også sætte båndet på en relativ høj stigning (omkring 10) og på en lav hastighed. Så ”krabber” du dig sidelæns, mens du bøjer godt i knæene. Sæt en elastik rundt om benene lige over anklen, hvis du virkelig vil mærke, at det brænder.

Alternativ til løbebånd – crosstraineren

Skal du genoptræne fra en løbeskade, eller vil du bare gerne vedligeholde løbeformen uden belastningen på kroppen, så er crosstraineren et godt valg. Det er i det hele taget et rigtig godt supplement til løbetræningen, da du undgår stød i led og sener, når du konstant har fødderne på fodpladerne.

Bevægelsen på en crosstrainer minder om løb, og bruger også de store muskelgrupper på kroppen. Derfor har du her også mulighed for at få forbrændt en masse kalorier og få pulsen op. Du har mulighed for at udfordre dig selv med programmer og her er intervalprogrammet også det mest effektive, når formen skal være god.

Bonus er, at du her også overkroppen med. Du får et godt sving i armene, og hvis belastningen er høj får du styrket både arme og kernemuskulatur under din træning.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15376:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk