Hold formen i ferien

Løbetræner Henrik Lund Jensen

Har du valgt at skulle løbe halv- eller helmaraton i efteråret? Og har du samtidig besluttet at tage med familien til Kroatien, Sicilien eller Botswana? Det kan være en ganske stor mundfuld at rumme både ferieoplevelser, rejse, anderledes klima og vejr - og, ikke mindst den sociale hygge med gode middage og finurlige drinks på terrassen.

Planlægning

Når der skal lægges rejseplaner i foråret, og der samtidig ligger et Copenhagen Half, et HCA Marathon eller en tur til Berlin eller New York og lurer i horisonten, er det vigtigt at holde fokus. Vinteren og forårets træning er gået perfekt. Træningsløb, mindre vigtige konkurrencer og testløb er gået efter bogen. Løbeglæden og humøret er intakt. Men forude anes tre ugers ferie i udlandet. Erfaringen siger, at det meget vel kan gå kraftigt ud over grundformen, hvis ikke der planlægges i god tid.

Panik, panik

Som træner har jeg utallige gange haft en stor udfordring: En løber er tilmeldt et stort løb i september eller oktober. Skal så lige på en tre ugers ferie sydpå. Kørsel i bil tur/retur, mange oplevelser venter forude. Træningprogram? Ja, det skal jeg nok lave. Formen kan dykke gevaldig på de 20-21 dage, hvis der ikke ikke trænes med omtanke. Derfor har jeg ofte lavet et ferieprogram for den enkelte med "valgmuligheder" undervejs. En slags minimumstræning. F.eks. et ugeprogram, hvor der skal løbes 1 x "20 min let", 2 x "35 min med bakker undervejs", etc. - med mulighed for at sætte kryds, når træninger er klaret. Varmen kan være en udfordring, uvant terræn ligeledes.

Derfor følgende 10 råd:

1. Vær realistisk. Læg ikke et for stringent og for hårdt program.

2. Løb om morgenen, hvor varmen ikke er så slem.

3. Spis fornuftigt. Hold "lidt igen" med vin og eksotiske drinks.

4. Træn hellere 5 gange "let" end 2 gange "lang træning".

5. Vær obs på terræn og bakker/bjerge. Ømhed og træthed er et kendt fænomen på ferier, hvor der løbes i "ukendt terræn".

6. Træn "hårdt" i ugerne op til ferien. Så er der noget at tære på, rent formmæssigt.

7. Lav alternativ træning på ferien. Tag trappen på hotellet. Svøm i poolen eller i havet, lej en mountainbike. Lav "styrketræning" på stranden.

8. Hold "lidt øje" med vægten. 4 - 5 kilo ekstra er ikke optimalt, når kalenderen efter ferien siger 1. august og der blot er 8 uger til "det store løb".

9. Deltag gerne i et motionsløb eller andet arrangement, hvor pulsen kommer op. Tænk ikke på tid eller præstation.

10. Før en "træningsdagbog". Det er vigtigt at komme tilbage til vanlig træning med notater omkring ferietræningen.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15376:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk