Derfor glædes vi ved løb

Inden for de sidste 100 år er mennesket blev mere stillesiddende. Kroppen er imidlertid udviklet til bevægelse og aktivitet. David Raichlen fra Universitetet i Arizona, USA, forklarer, at vores jæger-samler forgængere var langdistanceløbere og udholdenhedsatleter. "Aerob aktivitet har spillet en rolle i udviklingen af ​​mange forskellige systemer i den menneskelige krop, som kan forklare, hvorfor aerob træning synes at være så godt for os", siger han. Vores forgængere var afhængige af udholdenhed for at kunne overleve.

"Vi blev interesseret i hjernen som et muligt felt at undersøge for at se på, om evolutionen har skabt motionsbehov gennem motivation", siger Raichlen. Baggrunden er, at mange atleter oplever den berømte ”Runner’s High" efter længerevarende motion forårsaget af endocannabinoide signaler i de såkaldte belønningscentre i hjernen. Endocannabinoider er molekyler, der ofte beskrives som kroppens egne hashlignende stoffer, fordi endocannabinoid skaber en følelse af glæde og intensitet. Man ved meget lidt om den rolle, endocannabinoid spiller hos andre aerobt aktive pattedyr. Raichlen allierede sig med Gregory Gerdeman og andre kolleger for at finde ud af, hvordan motion påvirker det endocannabinoide niveau hos henholdsvis mennesker og hunde overfor det meget lidt aktive pattedyr, fritten.

Løbere, hunde og fritter blev testet på et løbebånd hvorefter blodprøver blev indsamlet fra deltagerne før og efter øvelsen. Prøverne blev analyseret for de endocannabinoide niveauer i blodet. Man fandt, at koncentrationen af ​​endocannabinoid var ekstremt i blodet hos mennesker og hunde efter en rask løbetur. Og når holdet testede løbernes sindstilstand, fandt de, at de var meget gladere efter øvelsen. Men når holdet analyserede fritternes blodprøver, fandt man at det endocannabinoide niveau ikke var steget under træningen. De havde ikke producerer endocannabinoid som reaktion på den intensive træning.

Holdet fandt således at dyr – herunder mennesker – der gennem tiden har udviklet sig til udholdenhedstræning har gavn af endocannabinoid mens dyr, der ikke er udviklet til udholdenhed ikke oplever glæden ved motion. Det fører dem til at konkludere, at den naturlige udvælgelse brugte det endocannabinoide systemet til at motivere udholdenheden hos mennesker

"Disse resultater tyder på, at naturlig udvælgelse kan have været med til at motivere høj- snarere end lavintensive aktiviteter i grupper af pattedyr, der havde behov for aerobe aktiviteter for at overleve”, siger Raichlen.

Desværre skal der en del aktivitet til før punktet, hvor det endocannabinoide niveau bliver så højt, at det i sig selv motiverer træningen. Inaktive mennesker kan således ikke ramme en træningsintensitet, der fører til den behagelige fornemmelse før de har trænet sig op til en vis grundform. Men Raichlen er optimistisk i forhold til, at inaktive personer kan få hjælp til at opbygge deres udholdenhed, indtil de krydser grænsen, hvor de bliver motiveret til at motionere ved det endocannabinoide belønningssystem. Raichlen mener også, at motion kan være en billig og effektiv løsning på mange medicinske tilstande ved at god gammeldags anstrengelse forbedrer vores mentale tilstand gennem frigivelse af endocannabinoid og derigennem forbedrer vores hjerte, lunger fysiske tilstand.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15376:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk